Άρθρα - Γνώμες

21/12/2014 - 08:43

Κρίσιμη Συγκυρία

yle="text-align: justify;">Άρθρο του Δημήτρη Παπαγιαννίδη *

Η άκαρπη πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) αποτελεί την απαρχή μίας πολιτικής περιόδου εξαιρετικά κρίσιμης για την πορεία του τόπου.

Η θεμιτή επιδίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την ανάδειξη ΠτΔ από την παρούσα βουλή προσκρούει στην λυσσώδη εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρη διάλυση της βουλής, λόγω αδυναμίας επίτευξης του απαιτούμενου αριθμού 180 θετικών ψήφων εκλογής προέδρου, και κατά συνέπεια προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης εκλογής ΠτΔ από την παρούσα βουλή προκύπτει τόσο από την τήρηση του πνεύματος των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων όσο και κυρίως από την απαίτηση διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας ως του απαραίτητου όρου εξόδου της χώρας από την κρίση, διερμηνεύοντας παράλληλα και την επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις περί αποφυγής πρόωρων εκλογών.

Η επιδίωξη αντίθετα από την αντιπολίτευση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με καταχρηστική εκμετάλλευση της συνταγματικής διαδικασίας εκλογής ΠτΔ σκοπεί στην παντί τρόπω ανάληψη της εξουσίας.

Το νοσηρό κλίμα το οποίο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο δημόσιο βίο της χώρας σε σχέση με τον επηρεασμό ή μη βουλευτών ως προς την στάση που θα τηρήσουν στο θέμα της εκλογής του ΠτΔ δεν συμβάλλει στην δημιουργία κλίματος συναίνεσης και ενότητας και τελεί σε πρόδηλη αναντιστοιχία με τις επιθυμίες των πολιτών.

Το πρόβλημα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους της χώρας αφορά στην συνολική λειτουργία της οικονομίας επηρεάζοντας άμεσα τόσο το επίπεδο της ευημερίας όλης της κοινωνίας όσο και την μελλοντική προοπτική της χώρας. Είτε εκλεγεί ΠτΔ από την παρούσα βουλή είτε η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το κρίσιμο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα καταστεί λυσιτελές μόνο εάν οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας ομονοούσες συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους εντός του πλαισίου της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας στην βέλτιστη δυνατή για τους Έλληνες επίλυση του.

Με κραυγές, υπαινιγμούς, συνωμοσίες και λάσπη, το μέλλον της χώρας παρίσταται εξαιρετικά δυσοίωνο.     

 

* Δ.Παπαγιαννίδης

Αντιναύαρχος ΠΝ εα

Μοιράσου το άρθρο!