Άρθρα - Γνώμες

19/12/2016 - 05:59

Μήνυμα Χριστουγέννων: η καδιά και το μυαλό μου στη Λέσβο

Αυτά τα Χριστούγεννα η καρδιά μου και το μυαλό μου βρίσκεται στους κατοίκους της Λέσβου και στους πρόσφυγες που ζουν εκεί. Έχοντας μπει στη Μόρια, έχοντας αγκαλιάσει πολλούς ανθρώπους και ακούγοντας τις ιστορίες τους, ξέρω ότι οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν πολύ.

Οι συνθήκες διαμονής που επικρατούν στη Μόρια είναι απάνθρωπες και αυτό είναι ντροπή για όλη την Ευρώπη. Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ότι η στιγμή αυτή δεν είναι δύσκολη μόνο για τους πρόσφυγες αλλά είναι δύσκολη και για τους ίδιους τους κατοίκους της Λέσβου.

Πριν φτάσουν οι Μ.Κ.Ο. στη Λέσβο, οι ΙΔΙΟΙ οι κάτοικοι ήταν αυτοί που έσωζαν χιλιάδες και χιλιάδες πρόσφυγες από τη θάλασσα, τους έδιναν αγάπη, είδη ένδυσης και τρόφιμα. Παρόλη τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, οι ντόπιοι παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να βοηθούν τους πρόσφυγες. Παραμένουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ ξέρετε! Σιγά-σιγά βέβαια και με την ανάληψη δράσης από τις Μ.Κ.Ο., το προσφυγικό έγινε ένα είδος επιχείρησης.


Μερικοί από εσάς ίσως και να θυμώσατε, επειδή ορισμένοι πρόσφυγες σας έχουν δημιουργήσει κάποια προβλήματα. Έκλεψαν τα πρόβατα σας ή κατέστρεψαν τις καλλιέργειες σας. Κάποιοι ιδιόκτητες εστιατόριων ή καφέ μπορεί και να αρνήθηκαν να σερβίρουν μετανάστες λέγοντάς τους ότι εξυπηρετούνται μόνο οι Έλληνες.

 

Κάποιοι μετανάστες και ειδικά οι έγχρωμοι, έχουν την αίσθηση ότι ορισμένοι Έλληνες κάνουν φυλετικές διακρίσεις. Τους λέω ότι οι Έλληνες είναι ένας πολύ φιλόξενος λαός και προσπαθώντας να τους δώσω τουλάχιστον μια γενική εικόνα, τους εξηγώ ότι ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάδα ή πόσο μάλλον η Λέσβος δεν προσκάλεσαν τους μετανάστες εδώ.

 

Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το Νέο Έτος. Χαιρετίζω και τιμώ τους ανθρώπους της Λέσβου για ότι έκαναν πριν από την έλευση των ΜΚΟ και για ότι εξακολουθούν να κάνουν.

Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ανοίξουμε όλοι τις καρδιές μας και να γνωριστούμε μεταξύ μας. Ηθελημένα ή αθέλητα, ο κόσμος έχει γίνει ένα χωνευτήρι πολιτισμών. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί και να αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον, ανεξαρτήτως φυλής, πολιτισμού ή θρησκείας. Είτε μας αρέσει είτε όχι, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον.

Η ευχή μου είναι να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν οι άνθρωποι που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της Ευρώπης κάτω από τις ίδιες συνθήκες και έχοντας τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι μας. Ας νοιαστούμε για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν μακριά από τη πατρίδα τους για να σώσουν τις ζωές τους. Όταν οι λαθρέμποροι χάσουν το αντικείμενο του λαθρεμπορίου τους, τότε αυτομάτως θα σταματήσει και η επικερδής «δουλειά» τους.

 

Om Shanti – Let us Live together in Peace

Yasmin Verschure

Ambasador of LOVE

www.yasminverschure.com

 

Μοιράσου το άρθρο!