Άρθρα - Γνώμες

11/04/2017 - 12:21

Ο Εξάψαλμος του Αγριοκούνελου

m>Γράφει η Τζώρτζια Ρασβίτσου

Έτσι, για να κάνεις το κέφι σου πάνω σ’ένα τρελλό μεθύσι, άρπαξες μια κατσαρόλα κι έναν πλάστη και δώσ’του…, ό,τι σου κατέβαινε στο κεφάλι; Πάνω στην τρέλλα Σου μωρέ, έφτιαξες τον κόσμο;

Από άγνοια κινδύνου ή από διαστροφή ανακάτεψες μυαλό και φωτιά στην ίδια κατσαρόλα; Να τ’αποτελέσματα! Ώσπου να καταλάβεις πως ο συνδυασμός ήταν εκρηκτικός, πετάξαν τα καπάκια, σου ξέφυγαν! Τρέχουν πάνω στη γη τ’ αλαλιασμένα, έχοντας στο μυαλό τους ένα πράγμα μόνο: Πού θ’ανάψουν τη φωτιά και τι θα πρωτοκάψουν! Μέχρι και τα ίδια τους τα κορμιά καίνε μες την απελπισιά τους!

Γέμισες τον τόπο φωτιές και κούρτσαφλα!

Και σα να μην έφτανε η ζημιά,  τρεκλίζοντας μέσα στους καπνούς, σου φάνηκε πως ο κόσμος έγερνε.  Κι έκανες κέφι να τον αλφαδιάσεις. Έτσι, γέρνοντας κι εσύ μια μπρος, μια πίσω, σκέφτηκες μια θεϊκή ισορροπία: το μεγάλο να τρώει το μικρό και να λέει «πατσίσαμε»!

Όποιοι την αμφισβητούν, είναι ανισόρροποι. Οι ισορροπημένοι τους πολεμούν. Για να κρατήσουμε τη μεθυσμένη ισορροπία Σου, σταυρώσαμε τον ανισόρροπο Σωκράτη, δώσαμε κώνειο στον  ανισόρροπο Υιό, μπας και απαλλαχτούμε από τις ανισόρροπες εμμονές τους να θεωρούν την ισορροπία … ισότητα.

Μα οι ανισόρροποι του κόσμου τούτου είναι σαν τ’αγριοκούνελα της Λήμνος: κάποιες εποχές, όταν το ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Απειλούν  σοδιές και έσοδα. «Φόλα και τουφέκι!»,  «Φωτιά και σίδερο!», «Φράχτες!» Φώναξε το μεγάλο καθ’εικόνα κι ομοίωσή Σου, κι αφού  είπε τ’όνομά Σου,  άνοιξε το στόμα του κι έχαψε το μικρό. Κι η ισορροπία αποκαταστάθηκε.

Τ’ άλλο πρωί σαν είδες ξεμέθυστος  το μπάχαλο που’χες κάνει, ήταν πια αργά. Ντράπηκες για τα καμώματά σου, δάγκωσες τα χείλια σου, και γύρισες τα μούτρα σου απ’την άλλη,  να μην το βλέπεις.  Την πάπια ο Κύριος!

Όμως, αργά ή γρήγορα θα συναντηθούμε, είτε μέσα στο εκτυφλωτικό φως με οδηγό τη Βεατρίκη του Δάντη, είτε μέσ’ τη μυρμηγκοφωλιά της αυλής μου, όπου θες εσύ. Και τότε Πάνσοφε, θα  δικαιολογηθείς: «Η επιβίωση εξαρτάται από την προσαρμογή και η προσαρμογή από την προσαρμοστικότητα, κι ο «απροσάρμοστος» που διαταράσσει την κοινή ισορροπία πάει στ …!»*

 

* Δεν άκουσα πού. Περνούσε αεροπλάνο.

 

H  Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος και αρθρογραφεί στο Lesvosnews.net

Ακούστε και αυτό:

 

Μοιράσου το άρθρο!