Άρθρα - Γνώμες

19/11/2017 - 10:03

Ο καθένας τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη θα καταλάβει αυτό που έχει ανάγκη...

yle="text-align: justify;"> 

Το ερώτημα αν η Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 θα προσφέρει κάτι στη Λέσβο είναι δύσκολο να απαντηθεί. Είναι  η πρώτη γενικευμένη διαμαρτυρία-απεργία που θα γίνει στη Λέσβο για την εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος στο νησί μας. Μια πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής του Σπύρου Γαληνού που φιλοδοξεί «να βγάλει τη θηλιά που έχει περαστεί στη Λέσβο» σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου.

Όμως τη Δευτέρα θα συμβεί κάτι παράξενο. Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί σ’ αυτή τη διαμαρτυρία θα συνυπάρξουν όλοι και ο καθένας θα «καταλάβει» αυτό που έχει ανάγκη. Είναι ίσως η πρώτη φορά που θα συνυπάρξουν αλληλέγγυοι των προσφύγων, ακροδεξιά στοιχεία και "ενδιάμεσες" απόψεις.  Στον ίδιο χώρο, στην ίδια πλατεία. Θα συνυπάρξουν όλες σχεδόν οι Δημοτικές Παρατάξεις, κόμματα, φορείς. Θα συνυπάρξουν όλοι.

Η ακροδεξιά προσέγγιση λέει ότι τώρα «ξύπνησε» ο Δήμαρχος Λέσβου και … είναι πλέον αργά. Το νησί μας έχει γίνει  «προσφυγονήσι» και η διαμαρτυρία γίνεται κυρίως για την πολιτική επιβίωση του Δημάρχου και κάτω από την πίεση που έχουν ασκήσει αυτές οι ακροδεξίες αντιλήψεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Η αλληλέγγυα προσέγγιση της συγκέντρωσης είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων  των προσφύγων , η καλυτέρευση των συνθηκών, η μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα, η ενοικίαση δωματίων για τη διαμονή των προσφύγων.

Υπάρχουν βέβαια και οι ενδιάμεσες προσεγγίσεις… Στάση ουδέτερη έως πονηρή κρατάνε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Ούτε ξεκάθαρα υπέρ της συγκέντρωσης ούτε κατά... Θα δούνε και θα κρινούν. Από άλλους υπάρχει η κριτική προς τη Δημοτική Αρχή γιατί επέλεξε τώρα να προχωρήσει στη κινητοποίηση αποδυναμώνοντας τον αγώνα για το μειωμένο ΦΠΑ και παρασυρόμενη από τις φήμες για νέο hot spot στη Λέσβο ( ή πλωτό hot spot  ή κατασκευή νέου στην Αχλαδερή).

Και μετά τη συγκέντρωση της Δευτέρας τι; Ο καθένας θα έχει λάβει το μήνυμα που έχει ανάγκη… ο Δήμος αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και… θα υπάρχουν και πάλι νέες ροές προσφύγων και μεταναστών.  Δυστυχώς ή ευτυχώς η γεωγραφική θέση της Λέσβου δεν αλλάζει όσες διαμαρτυρίες κι αν γίνουν.

Από την άλλη η Κυβέρνηση – ανάλογα με το μέγεθος της διαμαρτυρίας – ίσως κάνει κάποιο «δωράκι»  στη Λέσβο με την μερική αποσυμφόρηση της Μόριας με την κρυφή ελπίδα ότι ο χειμώνας θα σταματήσει τις ροές.

 Δυστυχώς η πικρή αλήθεια είναι ότι η Λέσβος δεν αποφασίζει για τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού.  Ούτε η Κυβέρνηση αποφασίζει μόνη της. Το πρόβλημα όπως έχει αναφερθεί είναι πρόβλημα της Ε.Ε. που η συγκυρία το έχει φέρει ώστε η χώρα μας να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος. Προθέσεις αλλαγής της Ε.Ε. δεν υπάρχουν.

Ασφαλώς και η Λέσβος έχει κάθε δίκιο να φωνάζει.  Ε.Ε. και Κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο άθλιο τρόπο την αλληλεγγύη που έδειξε ο πληθυσμός της Λέσβου.  Μακάρι η διαμαρτυρία της Δευτέρας να είναι η απαρχή μιας λύσης… όμως δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη.

Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού απασχολούν άλλα ερωτήματα για τη συγκέντρωση της Δευτέρας… «Θα είναι ανοιχτά τα σχολεία;»  «Θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες;» ,  «Θα είναι ανοιχτά τα καφέ της πόλης να πιούμε τουλάχιστον ένα καφέ;»

 

 

Μοιράσου το άρθρο!