Άρθρα - Γνώμες

25/10/2017 - 09:54

Ποιοι είναι οι ιερόσυλοι;

«ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ» με εσωτερικό για το οποίο κάποιοι στη Μητρόπολη Μηθύμνης πρέπει να ντρέπονται. Επιτέλους ετούτη η ιερόσυλη ντροπή ας τελειώνει…

yle="text-align: justify;">ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ποιοι είναι οι ιερόσυλοι;

 

του Στρατή Μπαλάσκα *

Την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι ανηφόριζα κατά τη δυτική Λέσβο. Στη διασταύρωση του κεντρικού δρόμου με το δρόμο που οδηγεί στη Μονή Λειμώνος στάθηκα για λίγο να θαμάσω τη θέα αλλά και τις πινακίδες των πεζοπορικών διαδρομών που οδηγούν σε ένα μοναδικό λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγούσε τα παλιά χρόνια από τη Μονή Λειμώνος στη Μονή Μυρσινιώτισσας.

Την προσοχή μου τράβηξε ο «πολυναός» εκεί στην άκρη του δρόμου, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του άλλου δρόμου προς το Μοναστήρι του Λειμώνα που μάλιστα γιόρταζε πρόσφατα. Ένα από τα ατέλειωτα εκείνα εκκλησάκια περίεργης αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας (ας με συγχωρέσει από εκεί που είναι) με τα οποία στόλισε το Λειμώνα ο μακαρίτης Ηγούμενος του Νικόδημος Παυλόπουλος.

Περιεργαζόμενος το λοιπόν τον «πολυναό» διαπίστωσα την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικροί χώροι λατρείας που τον συναποτελούν. Σκόνη, σκουπίδι, σπασμένα τζάμια παντού… Και φυσικά διαλυμένες σιδερένιες πόρτες… Το σήμα κατατεθέν του «πολυναού» είναι οι διαλυμένες πόρτες.

Μια από αυτές άνοιξα στην πίσω πλευρά, «ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ» έγραφε στο υπέρθυρο και «Νενίκηκν σε… ISIS» μονολόγησα μόλις αντίκρισα το περιεχόμενο περί του οποίου η του Θεού Σοφία αλλά και η Αγία Σοφία η συνεορτάζουσα μετά της Πίστεως, της Ελπίδας και της Αγάπης δεν έκαναν και πολλά πράγματα. Ένα πετραχήλι σκέπαζε την και Αγία Τράπεζα θα μπορούσε να την ονομάσει κανείς, προϊόντα κενώσεων ανθρωπίνων εντέρων νεοελλήνων χριστιανών ορθοδόξων παντού μαζί με χαρτομάντηλα τινά χρησιμοποιηθέντα προς καθαρισμό μετά την πρόσκαιρη ανακούφιση καθότι σίγουρα ακολούθησαν και άλλες. Αλλά και χρησιμοποιημένα προφυλακτικά, προϊόντα της ερωτικής τέρψης νεοελλήνων που προφανώς περνώντας από την περιοχή νιώθουν μια σχετική ευωχία και ωθούνται προς τούτο... Κι όλα αυτά όταν γύρω τριγύρω οι πρίνοι είναι τόσο πολλοί προφανές αντιστρόφως ανάλογοι των μορίων στα μυαλά όσων επιδόθηκαν στα ανοσιουργήματα των οποίων τα ανά τους καιρούς προϊόντα στολίζουν το ναϊδριο της Αγίας Σοφίας.

Αλλά για όλα ετούτα αγαπητοί μου αναγνώστες, δράστες δεν είναι μετανάστες που θέλουν να μας ισλαμοποιήσουν μηδέ ανά τους αιώνες εχθροί των ιερών και των οσίων της ορθοδοξίας. Δράστες είναι συμπατριώτες μας σαν εμένα κι εσάς, ιερόσυλοι που έχουν προφανέστατα άποψη περί των πάντων και από καναπέ προφανώς και σιχτιρίζουν τα κακώς κείμενα.

Δράστες των παραπάνω αθλίων όμως είναι και όλοι όσοι εγκατέλειψαν τη Μονή Λειμώνος. Γιατί επί των ανωτέρων περιγραφομένων η σκόνη είναι ένα δάκτυλο που πάει να πει οι ταγοί της εκεί Εκκλησίας… σφυρίζουν κλέφτικα. Αδιαφορούν για την Κιβωτό της Λέσβου τη Μονή Λειμώνος, αδιαφορούν για τα όσα άφησε πίσω του ο μακαριστός Ηγούμενος. Δεν τους ενδιαφέρεουν; Ας τα σφραγίσουν, ας τα γκρεμίσουν, ας τα βάλουν φωτιά να τα κάψουν, αλλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να συνεχιστεί να χρησιμοποιούνται ως… (θού Κύριε φυλακή τω στόματι μου).

Η Μητρόπολη Μήθυμνας και οι Μονή Λειμώνος είναι ιστορικοί χώροι και ιστορικοί θεσμοί. Αν δε μπορούν να τα βγάλουν κάποιοι σε πέρας μαζί τους, αν δεν τα αντέχουν ας σταματήσουν τις δημόσιες σχέσεις και ας αποσυρθούν. Αλλά τέτοια ξευτίλα δε μπορεί να γίνει ανεκτή. Ειδάλλως οι ιερόσυλοι μπροστά τους είναι αθώες περιστερές. Αυτά.

    

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

* Από τη στήλη «Επί τον τύπον των ήλων…» στη σημερινή (25.10.2017) έκδοση της εφημερίδας «τα Νέα της Λέσβου»

 

φωτο: «ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ» με εσωτερικό για το οποίο κάποιοι στη Μητρόπολη Μηθύμνης πρέπει να ντρέπονται. Επιτέλους ετούτη η ιερόσυλη ντροπή ας τελειώνει…

Μοιράσου το άρθρο!