Άρθρα - Γνώμες

28/11/2017 - 05:49

Ποιος τρέφει τον φασισμό;

trong>Γράφει η Τζώρτζια Ρασβίτσου *

Το προσφυγικό είναι ένα και πολλά προβλήματα μαζί. Είναι πρόβλημα της κυβέρνησης, είναι πρόβλημα της Ευρώπης, είναι πρόβλημα των κατοίκων της Λέσβου,  είναι πρόβλημα του Δήμου, είναι πρόβλημα των προσφύγων/μεταναστών.

Κι όλοι έχουν δίκιο: οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι κάτοικοι της Μόριας, οι πράκτορες, οι ξενοδόχοι,  η κυβέρνηση που είναι δεμένη με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Η οργανωμένη από τον Δήμο διαμαρτυρία (των 650 ατόμων), μπορεί να μην πέτυχε να ακουστεί η φωνή της Λέσβου, αφού ελάχιστα προβλήθηκε  από τα ΜΜΕ, αναμφίβολα όμως «πέτυχε» να «απασφαλίσει», να ενδυναμώσει και να δώσει βήμα στα ξενοφοβικά, ρατσιστικά στοιχεία της τοπικής κοινωνίας.

Δυστυχώς, το πρόβλημα του νησιού, αντιμετωπίζεται σαν μία αρένα πολιτικής διαμάχης και στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων. Πολιτικάντηδες, που ξεβράστηκαν στο προσκήνιο, ακολουθώντας το κύμα της γενικής δυσαρέσκειας, θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να αποκομίσουν προσωπικά πολιτικά οφέλη. Οι άνθρωποι αυτοί αριστεροί και δεξιοί, που χειρίζονται οι μεν τους πρόσφυγες/μετανάστες τραβολογώντας τους σε δήθεν καταλήψεις, οι δε ξεσηκώνοντας ακραία φασιστικά στοιχεία  προσπαθώντας  να χτίσουν ή να σώσουν πολιτικές καριέρες, μάλλον δεν έχουν καταλάβει ακόμα την ουσία του προβλήματος και σίγουρα δεν είναι σε θέση να το διαχειριστούν. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που χάνεται εξ’αιτίας τους είναι το δίκιο. Μια κλωτσιά, ένας προπηλακισμός,  το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την ουσία του προβλήματος.

 Όσοι πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν το νησί και τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω σ’αυτό (έλληνες και ξένους), οφείλουν ν’αφήσουν στην άκρη τις πολιτικές τους φιλοδοξίες, ν’απομονώσουν τα στοιχεία που σπέρνουν το μίσος και τον διχασμό και να συνεργαστούν σοβαρά και υπεύθυνα για το καλό του τόπου τους, δουλεύοντας κι όχι σέρνοντας τον κόσμο σε μονοπάτια αδιέξοδα προκαλώντας νέα προβλήματα. Σήμερα η Λέσβος γράφει ιστορία και δεν υπάρχει ούτε θέση, ούτε χρόνος, για καραγκιοζιλίκια…

 

*H  Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος και αρθρογραφεί στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!