Άρθρα - Γνώμες

03/05/2015 - 12:36

Τι είναι σήμερα δημοσιογραφία;

του Γιώργου Τούλα
 
Υπουργός τα βάζει με αρχηγό κόμματος και πρώην δημοσιογράφο. Αρχηγός κόμματος και πρώην δημοσιογράφος τα βάζει με δημοσιογράφους και αρχίζουν να ανταλλάσσουν δημόσια πληροφορίες για τους μισθούς που έπαιρναν. Άλλος δημοσιογράφος πλακώνεται συχνά πυκνά με βουλευτή, μετά τα βρίσκουν και μετά μαλώνουν πάλι και βρίζονται. Άλλος ανοίγει βεντέτα με υπουργό. Εφημερίδες αλλάζουν ρότα από μήνα σε μήνα. Και χρώμα στους τίτλους της. Δημοσιογράφοι σε διατεταγμένη υπηρεσία εκτελούν συμβόλαια των αφεντικών τους που χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια σε τράπεζες.
 
Τι είναι σήμερα η δημοσιογραφία στην Ελλάδα; Δεν είναι σίγουρα κάτι που σε κάνει περήφανο να δηλώνεις πως το κάνεις. Δεν είναι επίσης ένας χώρος σε άνθηση. Τουναντίον. Είναι ένα φαράγγι γεμάτο ετοιμοθάνατα κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες που θρηνεί καθημερινά ανέργους και διαπλοκή. Υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα δημοσιογραφία; Υπάρχουν μερικές ξεχωριστές περιπτώσεις ανθρώπων που τολμούν και κάνουν έρευνα, μια δυο εφημερίδες που έμειναν να σώζουν την τιμή των όπλων με τα θέματα που αναδεικνύουν, κάποιοι ακόμα που άλλες φορές δικαιώνουν με το ρίσκο τους το λειτούργημα και άλλες απλά μοιάζει να κάνουν στρατευμένη δημοσιογραφία και από κει και πέρα το χάος. Αμήχανες Ενώσεις Συντακτών που απλά στέκονται ανάμεσα σε ομηρικούς καβγάδες του σιναφιού, μέσα που λειτουργούν ξεδιάντροπα προσφέροντας διευκολύνσεις σε πολιτικούς φίλους τους βάζοντάς τους να γράφουν κάθε τόσο για τις αγαπημένες τους διακοπές και βοηθώντας τους να χτίσουν ένα εναλλακτικό προφίλ. Μου έλεγε πρόσφατα ένας πρώην πολιτικός πως ένα ‘’δημοσιογραφικό’’ site που έκλεισε προσφάτως, λίγο πριν κλείσει απευθύνθηκε σε βουλευτές ζητώντας τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να παραμείνει ανοιχτό! Κάποιοι έδωσαν...
 
Επίσης είναι φορές που αν πεις άφοβα τη γνώμη σου πέρα από τα καθιερωμένα, αν πεις δηλαδή χωρίς φόβο και πάθος ό,τι συμβαίνει, η αρένα των social media θα σε ξεσκίσει. Άνθρωποι που απλά διαφωνούν με ό,τι λες είναι έτοιμοι να σε εκτελέσουν λεκτικά ή και κανονικά. Σε πρόσφατη κατάληψη της δημοτικής τηλεόρασης οι καταληψίες, με κουκούλες, απείλησαν το διευθυντή της ότι αν δεν φύγει από την πόλη θα κάνουν κακό στην οικογένεια του! Από την άλλη η βιωσιμότητα των Μέσων που περνούν τη χειρότερή τους στιγμή και ο καθημερινός αγώνας της επιβίωσης με σαφείς εκπτώσεις κάνει πια τη δουλειά μας βαρέως ανθυγιεινή. Ατέλειωτες ώρες δουλειάς, σωματικές βλάβες και διαρκής κόπωση για να αποδείξεις σε ποιον τι; Σε μια εποχή ανθρωποφαγίας η δικαίωση είναι πια μόνο υπόθεση ενός ανέφελου ύπνου τη νύχτα.
 
http://www.parallaximag.gr/
 
Κυριακή 3 Μαΐου 2015 / Παγκόσμια μέρα για την ελευθερία του Τύπου σήμερα.

Μοιράσου το άρθρο!