Αστυνομικό Ρεπορτάζ

30/06/2011 - 14:18

Άρης Κουμπάς ένας χρόνος από το θάνατό του - Ακόμη περιμένουν απαντήσεις...

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στο "ΕΜΠΡΟΣ" και στη δημοσιογράφο Πέλλη Γιακουμή!  Ένα μεγάλο μπράβο γιατί (ευτυχώς) κάποιοι άνθρωποι δεν ξεχνούν!!! Ένα μεγάλο μπράβο γιατί όταν κάποιους τους βολεύει το "κουκούλωμα"  έρχεται το δημοσίευμα να υπενθυμίσει ότι ο νεκρός Άρης είναι εδώ στη μνήμη των δικών του ανθρώπων  και ζητάει (ζητούν)  δικαίωση. 

Γράφει: Γιακουμή Πέλλη/ εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"

Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Κυριακή από το θάνατο του 44χρονου ερασιτέχνη ψαρά Άρη Κουμπά. Η μικρή μηχανοκίνητη βάρκα που οδηγούσε βρέθηκε «καρφωμένη» στην ακτή, ενώ ο ίδιος ανασύρθηκε νεκρός την επόμενη μέρα από τη θάλασσα. Ένα χρόνο μετά, η οικογένεια του 44χρονου δεν έχει ακόμη πάρει απαντήσεις για τις συνθήκες του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή στον υπάλληλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πατέρα τριών παιδιών, και το ρόλο του σκάφους της Ακτοφυλακής που την ίδια ώρα του δυστυχήματος επέστρεφε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ο 44χρονος είχε βγει για ψάρεμα με το σκάφος του και στις 9:40 το βράδυ του Σαββάτου 3 Ιουλίου 2010, όταν είχε ήδη νυχτώσει, συνέβη το δυστύχημα. Η βάρκα του βρέθηκε χτυπημένη στην ακτή, ενώ ο ίδιος ανασύρθηκε μια μέρα μετά από τη θάλασσα, στην περιοχή του αεροδρομίου, φέροντας τραύμα στο κεφάλι το οποίο και του στοίχισε τη ζωή. Οι Αρχές προσπάθησαν να διαλευκάνουν κάτω από ποιες συνθήκες ο άτυχος άνδρας έπεσε από το σκάφος του στη θάλασσα, όπου βρέθηκε νεκρός. Ιδιαίτερα, βέβαια, εξετάζεται ο ρόλος του ταχύπλοου φουσκωτού του Λιμενικού, το οποίο επέστρεφε εκείνη την ώρα από τη Χίο μεταφέροντας το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, που συμμετείχε σε εκδήλωση συνάντησης φουσκωτών σκαφών στο γειτονικό νησί. Ένα υπηρεσιακό σήμα που είχε εκδοθεί την επομένη του τραγικού συμβάντος (4 Ιουλίου 2010) από τη γραμματεία ΑΣΔΕΝ και απευθυνόταν στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας του Λιμενικού Σώματος (ΚΕΠΙΧ), με τον τίτλο «Secret Εθνική χρήση», δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά από το δυστύχημα. Το υπηρεσιακό σημείωμα επιβεβαίωνε τη σύγκρουση του σκάφους του ερασιτέχνη αλιέα με το υπηρεσιακό σκάφος του Λιμενικού. «Την 3η Ιουλίου 22.00 10 στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του λιμανιού της Μυτιλήνης κατά μήκος των ακτών της Νεάπολης Μυτιλήνης (περιοχή αεροδρομίου) συγκρούστηκε υπηρεσιακό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο οποίο επέβαινε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου με σκάφος του ιδιώτη Κουμπά Αριστείδη το οποίο δεν έφερε φώτα ναυτιπλοΐας. Μετά τη σύγκρουση των σκαφών, αγνοείται ο παραπάνω ιδιώτης, ιδιοκτήτης του πλωτού σκάφους.» Το Λιμενικό μιλούσε τότε για «ακυβέρνητο σκάφος» που κινούνταν προς το σκάφος του Λιμενικού χωρίς επιβαίνοντες. Οι επιβαίνοντες στο υπηρεσιακό σκάφος του Λιμενικού έλεγαν ότι «δεν είδαν κανέναν πάνω στη βάρκα όταν αυτή έπεσε πάνω τους».

Κι από τότε… Η οικογένεια έχει ξεκινήσει από τότε δικαστικό αγώνα, ζητώντας να της δοθούν υπεύθυνες απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ της 3ης Ιουλίου 2010. Μια μητέρα - υπάλληλος και εκείνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου - έχει αναλάβει πλέον μόνη της την ανατροφή των τριών παιδιών (δυο κορίτσια 19 και 10 ετών και ένα αγόρι τεσσάρων ετών), ενώ η σύνταξη του χαμένου συζύγου είναι μόλις 500 ευρώ. «Δε ζητάμε τον οίκτο ή την ελεημοσύνη κανενός», λέει ο π. Σταύρος Σακλαμάκης, γαμπρός του άτυχου ψαρά. «Θέλουμε να βρεθεί μόνο κάποιος να μας πει την αλήθεια. Χάθηκε ένας άνθρωπος, ένας πατέρας με τραγικό τρόπο και δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από πουθενά, λες και προσπαθούν να το ξεχάσουν. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε και θέλουμε απαντήσεις. Περιμένουμε κάποιος να μας πει την αλήθεια», τονίζει. Την υπόθεση έχει αναλάβει για λογαριασμό της οικογένειας δικηγορικό γραφείο της Αθήνας με εξειδίκευση σε θέματα Ναυτικού Δικαίου. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που κατά την άποψη της οικογένειας επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις και τα ερωτηματικά που έθεταν από την πρώτη μέρα. Έχουν ληφθεί καταθέσεις των εμπλεκόμενων στην υπόθεση, έχουν γίνει πραγματογνωμοσύνες από ειδικούς και ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στο γραφείο του εισαγγελέα Ναυτοδικείου εδώ και πολλούς μήνες, προκείμενου εκείνος ν’ αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών, καθώς και το εάν και πότε η υπόθεση θα φθάσει στο ακροατήριο. Αυτή την Κυριακή, η οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα του 44χρονου Άρη Κουμπά τελούν το ετήσιο μνημόσυνο. Οι άνθρωποί του, που ακόμη δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν την απώλειά του, δεν ξεχνούν. Περιμένουν απαντήσεις.

Μοιράσου το άρθρο!