Αστυνομικό Ρεπορτάζ

15/03/2011 - 10:07

Σε ανάκριση 80 Αστυνομικοί της Λέσβου

Το ενδεχόμενο  να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν 80 περίπου πρώην και εν ενεργεία Αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, καθώς αμέλησαν να υποβάλλουν δήλωση «πόθεν έσχες». Το θέμα δεν αφορά μόνο την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου δεδομένου ότι πανελλαδικά διώκονται περίπου 10.000 άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς τον τελευταίο χρόνο, το Αρχηγείο του Σώματος επέλεξε να βάλει στο μικροσκόπιο αυτές τις υποθέσεις.

Η δικογραφία κατά των 80 Αστυνομικών σχηματίστηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου ενώ οι πρώην και εν ενεργεία Αστυνομικοί που καλούνται για ανάκριση στο Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης προσέρχονται καθημερινά ανά δύο άτομα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις. Η σχετική εκκαθάριση αφορά είτε όλα τα χρόνια της πενταετίας 2005 – 2009 ή για κάποιες από τις ενδιάμεσες χρονιές και ξεκίνησε το 2010, όταν προέκυψε μεγάλος αριθμός των ασυνεπών υπόχρεων. Προς απαλλαγή; Οι συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου εκτιμούν ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εμπλεκόμενοι συνάδελφοί τους σε αυτήν την υπόθεση θα απαλλαγούν με Βούλευμα από τη Δικαιοσύνη. Αυτό το στηρίζουν στο γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους Αστυνομικούς πρώην και εν ενεργεία που κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος διώκονται με το αιτιολογικό ότι δεν υπέβαλαν δήλωση «πόθεν έσχες», αυτό το έπραξαν την τελευταία χρονιά που υπηρετούσαν στο Σώμα δηλαδή το έτος κατά το οποίο παραιτήθηκαν βγαίνοντας στη σύνταξη (πολλές υποθέσεις αφορούν το έτος 2006). Για τους εν ενεργεία Αστυνομικούς, η υπόθεση αφορά νεοεισερχόμενους ή με λίγα χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα κάτι το οποίο οι συνδικαλιστές συνάδελφοί τους το αποδίδουν σε αμέλεια να πληροφορηθούν τον δεσμευτικό χαρακτήρα που έχει η παραπάνω υποχρέωση τους να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες» κάθε χρόνο. «Οι νεοεισερχόμενοι συνάδελφοι ή με λίγα χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα δεν είχαν καταλάβει ότι η δήλωση «πόθεν έσχες» δεν είναι προαιρετική αλλά δεσμευτική ενώ και όσοι εξ αυτών υπέβαλαν, προφανώς νόμισαν ότι αυτό γίνεται για μια φορά και όχι κάθε χρόνο κάτι που γνωρίζουμε εμείς οι παλαιότεροι» δήλωσε χθες στα «Νέα της Λέσβου» το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου Στρατής Δαγκλής. Και συνέχισε : «Για τους παλαιότερους συναδέλφους η συντριπτική πλειοψηφία τους αφορά συναδέλφους που δεν υπέβαλαν τη συγκεκριμένη δήλωση τη χρονιά που βγήκαν στη σύνταξη, πιστεύοντας προφανώς ότι δεν είχαν τέτοια υποχρέωση εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν». Το ίδιο ακριβώς δήλωσε στην εφημερίδα μας κα πρώην συνδικαλιστής της διοίκησης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων (από τα ιδρυτικά της μέλη) το όνομα του οποίου δεν αναφέρει σήμερα η εφημερίδα, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στους 90 Αστυνομικούς που καλούνται για Ανάκριση.

Μπέρδεμα «Το όλο θέμα μας έχει θορυβήσει από το προηγούμενο διάστημα, καθώς καλούμαστε για Ανάκριση μεγάλος αριθμός Αστυνομικών και τούτο όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σύγχυσης σε πολλούς συναδέλφους. Σας τονίζω ότι οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν το 2006 όταν τον προηγούμενο χρόνο, το 2005 είχε δημιουργηθεί ένα πραγματικό αλαλούμ λόγω της αλλαγής του καθεστώτος εφόσον οι συνάδελφοι θα έπρεπε να αποστέλλουν τις δηλώσεις τους στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας αντί τις Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου όπως έπρατταν στο παρελθόν» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρώην συνδικαλιστής ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί και καλείται τώρα για Ανάκριση. Ο ίδιος εξήγησε ότι σε κάποιες περιπτώσεις αστυνομικών που είχαν αποστείλει τις δηλώσεις τους με απλό ταχυδρομείο χωρίς να κρατήσουν αποδεικτικό αποστολής, αυτές δεν καταχωρήθηκαν αρμοδίως με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται εκτεθειμένοι χωρίς λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, ήδη έχει εκδοθεί απαλλακτικό Βούλευμα για μια πρώτη παρτίδα Αστυνομικών που κλήθηκαν από τη Δικαιοσύνη ενώ όσοι καλούνται τώρα για Ανάκριση θα πρέπει ενώπιον των δικαστικών αρχών να προσκομίσουν τα αντίγραφα των φορολογικών τους δηλώσεων και των Τραπεζικών τους λογαριασμών αποδεικνύοντας μ αυτό τον τρόπο ότι δεν είχαν κάποια αξιόλογη μεταβολή, δηλαδή δεν υπήρχε δόλος στη μη υποβολή της δήλωσης από πλευράς τους. Για τις περιπτώσεις που θα προκύψει δυσχέρεια στην αιτιολόγηση πρόσθετων οικονομικών δεδομένων κάποιων Αστυνομικών, η νομοθεσία προβλέπει ποινές φυλάκισης 6 μηνών.

Η δήλωση «πόθεν έσχες» Η δήλωση «πόθεν έσχες» δεν είναι τίποτα άλλο από την πλήρη καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων, εισοδημάτων, μετοχών, τραπεζικών λογαριασμών και των μεταβολών τους σε ετήσια βάση. Υπόχρεοι για την υποβολή τέτοιας δήλωσης (η οποία αποστέλλεται ταχυδρομικά συνήθως στον Άρειο Πάγο σε συγκεκριμένη προθεσμία κάθε έτους) είναι μεταξύ άλλων είναι οι πολιτικοί και οι παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, οι διοικητές – διευθυντές δημόσιων, οι υπάλληλοι συγκεκριμένων υπηρεσιών όπως είναι οι εφοριακοί, οι Αστυνομικοί κ.α., όπως επίσης και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το «εργαλείο» του Κράτους και της Δικαιοσύνης ώστε να εντοπίζει περιπτώσεις πλουτισμού που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα των υπόχρεων υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες».

 

 

πηγη: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ/ Σ. Σαμιώτης

Μοιράσου το άρθρο!