Αστυνομικό Ρεπορτάζ

21/10/2016 - 17:52

Επιστροφή από Μυτιλήνη στην Τουρκία 59 παράτυπων μεταναστών - Αναλυτικά στοιχεία

Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, επιστράφηκαν 59 παράτυποι μετανάστες στην Τουρκία. Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς, με πλοίο ναυλωμένο από τον Frontex που απέπλευσε από τη Μυτιλήνη με προορισμό το Δικελί.

Συγκεκριμένα επιστράφηκαν:

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, 5 παράτυποι μετανάστες, 3 άνδρες και 2 γυναίκες -2 από το Πακιστάν, 1 από το Ιράκ, 1 από το Αφγανιστάν και 1 από την Αλγερία. Για δύο υπήρξαν απορριπτικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου στον β' βαθμό, για έναν απορριπτική απόφαση χορήγησης ασύλου σε α' βαθμό, ενώ οι υπόλοιποι δύο δεν είχαν εκφράσει βούληση για αίτημα διεθνούς προστασίας.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, επιστράφηκαν 54 παράτυποι μετανάστες, 52 άνδρες, 1 γυναίκα και 1 συνοδευόμενο ανήλικο -49 από το Ιράκ, 3 από το Αφγανιστάν και 2 από το Ιράν. Ολοι τους δεν είχαν εκφράσει βούληση για αίτημα παροχής ασύλου.

Σε ό,τι αφορά τις επανεισδοχές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

  • Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.139 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,
  • Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 51 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και
  • Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 687 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

δ) Επιπροσθέτως, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 228 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης από την Τουρκία.

Μοιράσου το άρθρο!