Αστυνομικό Ρεπορτάζ

26/04/2016 - 18:39

Εξέγερση στη Μόρια

Ένταση επικρατεί στο Κέντρο Καταγραφής μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου από τις 4 περίπου το απόγευμα της Τρίτης. Κάποια στιγμή μάλιστα το όλο θέμα πήρε διαστάσεις με την Αστυνομία να αποχωρεί από το σύνολο των εγκαταστάσεων και το σύνολο των χώρων να περνά στα χέρια των εξεγερμένων μεταναστών και προσφύγων που ζουν υπό περιορισμό περιμένοντας να εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τις οποίες έχουν υποβάλει.
 
Η ένταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Τρίτης από τον χώρο όπου ζουν περίπου 100 ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες, αμέσως μετά την επίσκεψη εκεί του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του Ολλανδού ομολόγου του Κλας Ντάϊκοφ. Εκεί, ο κ. Μουζάλας εξήγησε στα παιδιά τη δυνατότητα φιλοξενίας τους σε δομές ανηλίκων οι οποίες δημιουργούνται στην Ελλάδα. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις και μετά την αποχώρηση των δύο υπουργών οι νεαροί πρόσφυγες άρχισαν να σπάνε τα παράθυρα και να βάζουν φωτιές σε κουβέρτες και σε κάδους απορριμμάτων. Τότε ο κ. Μουζάλας επέστρεψε προκειμένου να συζητήσει με τους νεαρούς και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δέχθηκε επίθεση από τους νεαρούς με πέτρες και νερό από λάστιχο που βρήκαν στον περιβάλλοντα χώρο της δομής.
 
Λίγο αργότερα η εξέγερση κι ενώ οι δύο υπουργοί είχαν αναχωρήσει, επεκτάθηκε και στις εγκαταστάσεις όπου διαμένουν ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες. Η προσπάθεια της Αστυνομίας να βγάλει έξω από το κέντρο γυναίκες και ευάλωτες οικογένειες προσφύγων συνάντησε την αντίδραση ανδρών κυρίως μεταναστών και τότε υπήρξαν και τραυματισμοί.
 
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 10 τραυματισμούς που αντιμετωπίσθηκαν στο σύνολο τους στο ιατρείο του Κέντρου ενώ ένας μόνο τραυματίας μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μερική ως τα τώρα αποκατάσταση της τάξης σε μεγάλο μέρος του Κέντρου με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
 
Έξω από το Κέντρο υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ έχουν απομακρυνθεί από το χώρο και μέλη ΜΚΟ για την αποφυγή επεισοδίων

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ/ Στρατής Μπαλάσκας

αρχική ανάρτηση

Ένταση επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων στη Μόρια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες νωρίς το απόγευμα υπήρξε διαμαρτυρία ανήλικων προσφύγων για την παράνομη κράτησή τους και τις πληροφορίες για τις απορρίψεις των αιτήσεων ασύλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαμαρτυρία ξεκίνησε μετά τον τραυματισμό ανήλικου πρόσφυγα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από το Κέντρο και επιχειρούν να εισβάλουν μέσα.  Όπως αναφέρει ο dromografos οι εξεγερμένοι πρόσφυγες τους πετάνε μπουκάλια και πέτρες.

O δημοσιογράφος Andrew Conelly ανέβασε φωτογραφία στο twitter που δείχνει πυκνούς καπνούς να βγαίνουν από τις εγκαταστάσεις του hotspot.

 

Μοιράσου το άρθρο!