Αστυνομικό Ρεπορτάζ

08/11/2017 - 20:11

Γιατί οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο 4 αστυνομικοί στη Λέσβο;

στο .="" 140="" p="">

Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν σήμερα το μεσημέρι τέσσερις αστυνομικοί  που ήταν σε βάρδια χθες το απόγευμα όταν απέδρασαν από το προαναχωρησιακό κέντρο στο χοτ σποτ της Μόριας δύο πρόσφυγες. Στο προαναχωρησιακό κέντρο κρατούνται 140 πρόσφυγες και μετανάστες που είτε έχουν απορριπτικές αποφάσεις για άσυλο είτε έχουν συλληφθεί και φυλάσσονται από οχτώ αστυνομικούς βάρδιας. Οι άνθρωποι που κρατούνται στο χώρο αυτό, γνωρίζουν ότι το ταξίδι γι αυτούς προς την ελευθερία έχει σταματήσει εκεί. Χθες τρία άτομα , σκαρφάλωσαν  την περίφραξη του κλειστού κέντρου και κατάφεραν να διαφύγουν οι δύο, ενώ ο τρίτος συνελήφθη.
 
Όπως προβλέπεται σε περίπτωση απόδρασης , οι τέσσερις από τους αστυνομικούς βάρδιας που ήταν υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, όμως αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων καθώς  όπως τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο γραμματέας της ένωσης  Απόστολος Παπαδέλλης  «είχαμε προειδοποιήσει για αυτή την εξέλιξη, οι ελλείψεις στο κέντρο αυτό είναι τραγικές , δεν πληροί τις προϋποθέσεις για κέντρο κράτησης και την πληρώνουν οι συνάδελφοί μας. Δε λειτουργούν οι κάμερες ασφαλείας , δεν υπάρχει ασφάλεια του χώρου , γύρω γύρω είναι γεμάτο τρύπες, όλα είναι φτιαγμένα πρόχειρα. Για τις ελλείψεις  είχαμε ενημερώσει από την αρχή  τον εισαγγελέα αλλά και  το αρχηγείο μέσω της ομοσπονδίας μας αλλά δεν μας ακούει κανένας. Δε γίνεται να διώκονται εργαζόμενοι για τις παραλήψεις της κεντρικής διοίκησης, εμείς θα κινηθούμε νομικά από δω και πέρα για να προστατέψουμε τους συναδέλφους μας.»
 
Οι δύο πρόσφυγες που είχαν αποδράσει συνελήφθησαν και με απόφαση εισαγγελέα οι τέσσερις αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι  .
 
 
πηγη: ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /  Μυρσίνη Τζινέλλη
 
------
 
up date Ανακοίνωση
 

ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό της απόδρασης δύο κρατουμένων από το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) – Λέσβου την Τετάρτη 7-11-2017, θα θέλαμε αρχικά να εκφράσουμε την ολόψυχη συμπαράσταση μας στους συναδέλφους που εκτελούσαν υπηρεσία την ώρα εκείνη και υπέστησαν αυτήν την οδυνηρή εμπειρία της σύλληψης και παραπομπής τους στην δικαιοσύνη. Ευτύχημα είναι η ανεύρεση και σύλληψη των κρατουμένων λίγες ώρες αργότερα.

Από την 10-06-2017 οπότε ξεκίνησε και επίσημα η έναρξη λειτουργίας του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ – Λέσβου, έχουν επισημανθεί εγγράφως κατά καιρούς από την διοίκηση αυτού, στις προϊστάμενες υπηρεσίες και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, αρχικά η λανθασμένη θέση της Υπηρεσίας αυτής, εντός του Κ.Υ.Τ. Μόριας, κατόπιν η προχειρότητα κατασκευής της όλης εγκατάστασης και στη συνέχεια οι ελλείψεις και οι βελτιώσεις-προσθήκες που απαιτούνται για την εύρυθμη, αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία αυτού, σύμφωνα πάντα με την υπ΄αριθμ. 8038/23/22-ιγ΄ από 21-01-2015 κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 118/21-01-2015, τεύχος Β΄.

Παρ’ όλες τις ενέργειες της διοίκησης, με σύνταξη σχετικών αιτημάτων δαπανών για πάσης φύσεως λειτουργικό-τεχνικό-κατασκευαστικό ζήτημα, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες φύλαξης και ασφάλειας του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., η κατάσταση παραμένει σχεδόν η ίδια, με θύματα της όλης υπόθεσης το αστυνομικό προσωπικό που εργάζεται καθημερινά στον ανωτέρω μη κατάλληλο χώρο.

Η ελλιπής στελέχωση του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. με αστυνομικό προσωπικό (8 άτομα για φύλαξη 140 κρατουμένων), η απουσία της προβλεπόμενης ομάδας επιχειρησιακής ετοιμότητας και πεζής περιπολίας πέριξ του χώρου της εγκατάστασης, αλλά κυρίως η λειτουργία του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., όχι μόνο ως προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης αλλοδαπών για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ασύλου, αλλά και ως κέντρο προληπτικής κράτησης αλλοδαπών «χαμηλού προφίλ», που παραμένουν στο χώρο έως 3 μήνες και «εγκλιματίζονται» σ’ αυτόν, επιτείνουν την πιθανότητα αποδράσεων, γεγονός όμως για το οποίο δεν ευθύνονται οι αστυνομικοί που υπηρετούν σ’ αυτήν την υπηρεσία.

Αναμενόμενο λοιπόν είναι ότι εάν συνεχιστεί στο μέλλον η υπάρχουσα κατάσταση στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.-Λέσβου θα συμβούν και νέα περιστατικά αποδράσεων και σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ανωτέρω και να μη ζητούνται ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες από το προσωπικό που καταβάλλει προσπάθεια να ανταπεξέλθει στο έργο του με τα πενιχρά υπάρχοντα μέσα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΥΚΟΣ

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!