Αστυνομικό Ρεπορτάζ

01/02/2015 - 14:34

H Λέσβος παραδόθηκε στους ανέμους (φωτογραφίες , βίντεο)

 
 
up date 02/02/2015 ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
Εξαιτίας των ισχυρών νότιων ανέμων που επικρατούσαν από τις πρωινές ώρες της 01-02- 2015 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λέσβου η Υπηρεσία μας προέβει σε είκοσι έξι (26) κοπές δέντρων και σε τέσσερις (4) αφαιρέσεις αντικειμένων . Για την αντιμετώπιση των συμβάντων συγκροτήθηκαν τρία (3) συνεργεία με επτά (7) πυροσβεστικούς υπαλλήλους καθώς και από έξι (6) εθελοντές πυροσβέστες της Π.Υ. Μυτιλήνης και από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
 
up date ώρα 22:00 νεότερη ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα στη Λέσβο
 
Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ο Δήμος Λέσβου, κηρύχτηκε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. 
Λόγω ισχυρών ανέμων προκλήθηκαν οι ακόλουθες ζημιές: 
o Έπεσαν δέντρα εντός των προαύλιων χώρων των δημοτικών σχολείων Παναγιούδας, Δαφίων, Βατούσας, Νέων Κυδωνίων και του 7ου, 9ου  &  11ου (συστεγαζομενα) δημοτικών σχολείων Μυτιλήνης, καθώς επίσης έχουν αποκολληθεί κεραμίδια από τις στέγες αυτών.
o Έπεσαν δέντρα εντός των πάρκων Αγίας Ειρήνης και Αγίου Κωνσταντίνου της πόλης Μυτιλήνης. 
o Αποκολλήθηκε το τοιχίο και προκλήθηκε καθίζηση ο δρόμος που οδηγεί από την Σκάλα Ερεσού προς το λιμάνι. 
o Πραγματοποιήθηκαν κατολισθήσεις στον Περιφερειακό δρόμο Στύψης, Ακρασίου και Μελίντας
 
Δείτε εδώ τα σχολεία που θα είναι κλειστά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 
 

 

 

αρχική δημοσίευση 

 
Από χθες η Λέσβος έχει παραδοθεί στους ισχυρούς νότιους ανέμους. Δεκάδες πτώσεις δέντρων και αντικειμένων στους δρόμους. Υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα. Η θάλασσα έχει βγει κυριολεκτικά στη στεριά δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα.  Μεγάλες ζημιές σε σκάφη. Ευτυχώς μέχρι τώρα οι ζημιές είναι μόνο υλικές και δεν έχουν τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Διακοπές στην ηλεκτροδότηση και μάχη των τεχνικών της ΔΕΗ για άμεση αποκατάσταση.
 
 Μεγάλος ο αριθμός δέντρων  (πάνω από 50)  ξεριζώθηκαν στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης 
 
 
Αναλυτικά: 
 
Σε διάφορες δημοτικές οδούς της πόλης της Μυτιλήνης, υπήρξαν πτώσεις δέντρων, εκ των όποιων δυο από αυτά έπεσαν σε σταθμευμένα οχήματα, προκαλώντας τους υλικές ζημίες. Επιλήφθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία  για την κοπή και απομάκρυνση των δέντρων. Επίσης, υπήρξε πτώση κολώνας της ΔΕΗ σε μπαλκόνι οικίας, την όποια απομάκρυνε συνεργείο της ΔΕΗ. Τέλος, αναφέρθηκε πτώση κολώνας του ΟΤΕ, την όποια απομάκρυνε συνεργείο του ΟΤΕ. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.
 
 
 
 
Σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 
Για την αξιολόγηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο νησί της Λέσβου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη στο γραφείο της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου με το Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου κ. Στρατής Κύτελης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λέσβου κ. Λευτέρης Παπαϊωάννου, ο Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου κ. Νίκος Νικολακόπουλος, η Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου κα Μαρία Μολιού και ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου κ. Δημήτρης Μάντζαρης.
 
Κατά τη διάρκειά της έγινε εκτίμηση της κατάστασης καθώς και του τρόπου που από κοινού αντιμετωπίζεται από χθες τη νύχτα.
Μέχρι στιγμής, από κανένα περιστατικό δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή. 
 
Τα όποια συμβάντα αντιμετωπίζονται από κοινού με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Εθελοντικών Οργανώσεων και βεβαίως των Υπηρεσιακών Παραγόντων της Περιφέρειας και του Δήμου. 
 
Σήμερα το απόγευμα στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο της Περιφερειάρχη και νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 
 
Στους συμπολίτες μας συνιστάται να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
 

 

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο Δήμος Λέσβου 

          Από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, ανακοινώνεται ότι, λόγω τον θυελλωδών ανέμων  που επικρατούν στην περιοχή και των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κήρυξε  όλη την επικράτεια του Δήμου, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

            Το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο (ΣΤΟ) καθώς και οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται από χθες 31/1/2015 σε κατάσταση επιφυλακής.

Για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από τα καιρικά φαινόμενα οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στους κατά τόπους γεωγραφικούς Αντιδημάρχους και στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Πέραν των παραπάνω οι συμπολίτες μας, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα,, κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων, και θυελλωδών ανέμων:

·         Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

·         Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

·         Να βεβαιωθούν ότι, τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά

·         Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους

·         Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

·         Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 

Δείτε βίντεο

 

 Εξαιτίας των ισχυρών νότιων ανέμων που επικράτησαν από τις πρωινές ώρες της 31-01-2015 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λέσβου η  Πυροσβέστικη  Υπηρεσία  προέβει σε δεκαέξι (16) κοπές δέντρων και σε δυο (2) αφαιρέσεις αντικειμένων μέχρι στιγμής. Για την αντιμετώπιση των συμβάντων συγκροτήθηκαν τρία (3) συνεργεία με 9 πυροσβεστικούς υπαλλήλους καθώς και από δυο εθελοντές πυροσβέστες.
 
Σε αρκετές περιοχές της Μυτιλήνης σημειώθηκαν μικροδιακοπές ρεύματος που αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τους τεχνικούς της ΔΕΗ.  Προβλήματα υπάρχουν και στη μετάδοση του ψηφιακού σώματος από τη Digea... είναι η ψηφιακή τεχνολογία που θα μας χάριζε τέλεια εικόνα! 
 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της χώρας.
Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. 
 

Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να ακυρωθούν πτήσεις προς τα νησιά του Αιγαίου.
 
Σύμφωνα με την Κρατική Αεροπορική Αρχή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ακυρώσεις σημειώθηκαν στις πτήσεις από Αθήνα προς Μυτιλήνη, Ικαρία, Μύκονο και Κάλυμνο, ενώ πτήση από Αθήνα προς Χανιά προσγειώθηκε τελικά στο Ηράκλειο και το δρομολόγιο της επιστροφής δεν θα πραγματοποιηθεί.
 

Δείτε και δεύτερο βίντεο από το σημερινό πρωινό (Κυριακή 1η Φλεβάρη) στην προκυμαία Μυτιλήνης :

 

 

--------------------

Ενημέρωση από την Ερεσό 

Η Ημέρα της Μαρμότας συνεχίζεται στην Ερεσό.
Το "στοιχειωμένο" τοιχίο του Γιαλού (Σκάλα) Ερεσού και πάλι έχει μεταφερθεί στη θάλασσα.
Εύχομαι αυτή η Δημοτική Αρχή να διαθέτει τα απαιτούμενα αποθέματα την ευαισθησίας.
 
Στέλιος Γ. Δουγαλέρης;

 

 

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: 

(φωτογραφίες από Μυτιλήνη, Μόλυβο , Ερεσό) 

 

 

βίντεο - περιοχή αεροδρομίου Μυτιλήνης 

 

 

βίντεο - οι παρεμβάσεις της πυροσβεστικής


 

 

Μοιράσου το άρθρο!