Αστυνομικό Ρεπορτάζ

12/06/2017 - 18:19

Μία εγκλωβισμένη και 12 τραυματίες - 6,1 Ρίχτερ στη Λέσβο

Εκτεταμένες ζημιές και καταρρεύσεις κυρίως παλιών σπιτιών άφησε πίσω του ο ισχυρός επιφανειακός σεισμός που έπληξε στις 15:28 τα νότια της Μυτιλήνης. Εικόνες καταστροφής στο χωριό Βρίσα και το Πλωμάρι, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια εγκλωβισμένη και δεκάδες τραυματίες.

 

Συνολικά πάνω από 12 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και συνεχώς καταφτάνουν και άλλοι. Όλοι οι διαθέσιμοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν ανέβει στο Κέντρο Υγείας. Πιο σοβαρά είναι ο σύζυγος της αγνοουμένης που έχει κάταγμα στο ισχίο και θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Λέσβου, ενώ δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με γιατρούς και νοσηλευτές έχουν μεταβεί στην Βρίσα που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε δεκάδες τραυματίες με ελαφρά και επιπόλαια τραύματα που δεν χρήζουν μεταφοράς.
 
H τελική μέτρηση του Γεωδυναμικού είναι 6,1 Ριχτερ 34 χλμ Νότια -Νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης, χαρακτηρίζεται επιφανειακός με εστιακό βάθος 11 χλμ και ακολούθησε μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο News 24/7 έκανε λόγο για επιφανειακό σεισμό, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ νότιας Λέσβου.
 
Ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ με ίδιο επίκεντρο, στις 15.35. Ο σεισμός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής. Φαίνεται πως οι μετασεισμοί συνεχίζονται με μειούμενη ευτυχώς ένταση, αφού σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ένας ακόμη εντάσεως 3,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.47.
 
Ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Σπύρος Γαληνός έκανε λόγο πριν από λίγο στο Ραδιόφωνο 24/7 για εγκλωβισμένους σε σπίτια στο Πλωμάρι. "Υπάρχουν αναφορές για ζημιές κυρίως στο νότιο τμήμα της Λέσβου, στη Βρίσα και το Πλωμάρι, ενώ οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές και στη Λήμνο και στη Χίο" ανέφερε με τη σειρά της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου.
 
Είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο και οι σχετικές επιχειρήσεις. Σε περίπου δύο ώρες από τώρα θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί αλλά και για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας σχετικά με τον ισχυρό σεισμό.
Όπως είπε ο κ. Λέκκας συνιστά στους κατοίκους ψυχραιμία, να μην ακούν τη φημολογία αλλά μόνον τις επίσημες ανακοινώσεις. Ο κ. Λέκκας μεταβαίνει αυτή την ώρα στην Μυτιλήνη.
Εκτεταμμένες ζημιές σε Πλωμάρι και Βρίσα
 
Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στο Πλωμάρι και στην Βρίσα. Μάλιστα, στην περιοχή της Βρίσας απεγκλωβίστηκε ένας 17χρονος από τα χαλάσματα του σπιτιού του με την βοήθεια γειτόνων του, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τον εντοπισμό μίας αγνοούμενης γυναίκας σε σπίτι που υπέστη μερική κατάρρευση.
 
Σε συναγερμό έχει Αστυνομία και Πυροσβεστική σε Χίο και Μυτιλήνη, όλα τα διαθέσιμα οχήματα βρίσκονται εκτός για περιπολίες και αναφορά ζημιών και τυχόν τραυματισμών.
Στο νησί ο Τόσκας και ο γγ Πολιτικής Προστασίας
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί για τον έλεγχο και την καταγραφή των ζημιών και ομάδα της ΕΜΑΚ με σκύλο ανιχνευτή μεταβαίνουν με ελικόπτερο στην Μυτιλήνη τα νότια της οποίας επλήγησαν.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!