Αθλητικά

07/08/2016 - 17:43

Από τη Λέσβο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο

Το δικό της όνειρο θέλει να ζήσει η νεαρή -μόλις 18 χρονών- πρόσφυγας από τη Συρία, η οποία αφού κολύμπησε στα κρύα νερά του Αιγαίου από την Τουρκία μέχρι τη Λέσβο, βρίσκεται πια στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μακριά από τις ριπές του εμφυλίου πολέμου που πλήττει τη χώρα της και παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο αγώνισμα της πεταλούδας.

Η Γιουσρά Μαρντίνι είναι μία από τους δέκα αθλητές που επιλέχθηκαν για να συμμετέχουν με την ομάδα των προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι άνδρες και οι γυναίκες της αποστολής που είναι από τη Συρία, το Νότιο Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Δημοκρατία του Κονγκό, καταχειροκροτήθηκαν κατά την είσοδό τους στο Ολυμπιακό στάδιο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης.

 
 
Η Μαρντίνι αναγκάστηκε να κολυμπήσει την απόσταση από τα τουρκικά παράλια μέχρι τη Λέσβο, όταν η φουσκωτή βάρκα στην οποία επενέβαινε μαζί με άλλα 20 άτομα, άρχισε να βάζει νερά. Ούσα η μόνη -μαζί με την αδερφή της- που ήξερε κολύμπι, έπεσε στα κρύα νερά και κολυμπούσε επί 3,5 ώρες για να φτάσει στην Ελλάδα.
 
Στη συνέχεια βρήκε καταφύγιο στο Βερολίνο, όπου ξεκίνησε να πηγαίνει σε τοπικά κολυμβητήρια, για να την προσέξει ένας προπονητής και να την αναδείξει. Έτσι όταν η ΔΟΕ αποφάσισε να δημιουργήσει μία ομάδα αποκλειστικά από πρόσφυγες, η Μαρντίνι δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί μέλος της.
 
Το Σάββατο λοιπόν στα 100 μέτρα πεταλούδα εξασφάλισε την πρόκρισή της στους ημιτελικούς, με χρόνο 1:09:21. Το σίγουρο είναι ότι το μέλλον της ανήκει ανεξαρτήτως της έκβασης του αγώνα, αφού η 18χρονη Σύρια, είναι ήδη νικήτρια.

Μοιράσου το άρθρο!