Αθλητικά

01/04/2015 - 06:01

Εξαιρετική πρόταση για την ονομασία του γηπέδου Μυτιλήνης

Α

ν τελικά η Δημοτική Αρχή και η Επιτροπή Σταδίου δώσει όνομα στο Στάδιο Μυτιλήνης, προτείνω να συζητηθούν και οι παρακάτω προτάσεις :

Α) Στην περίπτωση που δοθεί στο Στάδιο όνομα προς τιμήν Προσώπου εκτός αθλητικού χώρου, προτείνω αυτό να είναι του για 5 θητείες Δημάρχου Μυτιλήνης ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ αγωνιστή και ειρηνιστή. Μια τέτοια απόφαση τιμής στον Πρωταγωνιστή της  Εθνικής Αντίστασης στο Νησί μας, αποκτά συμβολική αξία φέτος που σε όλη την Ευρώπη διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από την συντριβή του Ναζιστικού-Φασιστικού Άξονα και την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Β) Αν δοθεί στο Στάδιο όνομα που προέρχεται από τον Αθλητισμό, προτείνω αυτό συμβολικά να είναι του Πρώτου ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ της Λέσβου στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ του 476 π.χ, μιας εποχής χωρίς εμπορευματοποίηση, εξωαθλητικούς σωτήρες, αναβολικά, στησίματα και βία.

Σχετική αρθρογραφία για περισσότερη έρευνα είναι η παρακάτω :

α) <<ΑΡΧΑΙΟΙ ΛΕΣΒΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ>>

       Κλεάνθη Παλαιολόγου στα <<ΛΕΣΒΙΑΚΑ>>

Τεύχος Ζ΄ 1978 (ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ)

β) <<Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ>> Ασπασίας Ζεέρη στο <<ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ>> 2014 ΕΚΔΟΣΗ <<ΑΙΟΛΙΔΑ>>

γ)Βιογραφικό του Αποστόλου Αποστόλου

 

Απόστολος Ε. Αποστόλου

Ο Απόστολος Ε. Αποστόλου γεννήθηκε στο Μανταμάδο το 1902 και έκλεισε για πάντα τα μάτια του το 1991 παίρνοντας μαζί του το όραμα ενός καλύτερου και δικαιότερου κόσμου όπως τον βίωσε μέσα από την εκπαιδευτική του ζωή και τους αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή.

Ο Απόστολος Αποστόλου σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δίδαξε σε Σχολεία  της Μυτιλήνη. Ως καθηγητής Χημείας στο Λύκειο Μυτιλήνης χάραζε  μια πρωτοπόρο διδακτική και παιδαγωγική πρακτική με την διδασκαλία του στο Εργαστήριο Χημείας που φέρει σήμερα το όνομα του.

Συγκροτημένος επιστήμονας, πνεύμα ανοικτό στην έρευνα και στις νέες πνευματικές αντιλήψεις, δίκαια τοποθετείται  ανάμεσα στους μεγάλους δασκάλους της Μυτιλήνης. Τα βιβλία του «Το πρόβλημα της Ύλης χθες και σήμερα» (1937), «Ματιές στο Άπειρο» (1952) και το «Άτομο» (1952) είναι έργα προδρομικά όπου η επιστημονική συγκρότηση και πληρότητα συμπορεύεται με την εκλαΐκευση της γνώσης.

Όμως η μορφή του Δασκάλου  θα ήταν λειψή αν δεν ολοκληρωνόταν μέσα από τους αγώνες του για κοινωνική  δικαιοσύνη και πρόοδο για τις ιδέες του διώχθηκε από τη δικτατορία του Μεταξά. Ώριμος ιδεολογικά θα περάσει στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής στην Αντίσταση ως Γραμματέας του Ε.Α.Μ. του Αιγαίου. Για τη δράση του αυτή καταδικάστηκε σε θάνατο, φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Το 1956 εκλέχτηκε  Δήμαρχος Μυτιλήνης, θέση που την κράτησε ως το 1983. Στα χρόνια της δικτατορίας εξορίστηκε για δεύτερη φορά στα Γιούρια. Τα βιβλία «Μνήμες» Α και Β και το «Σκόπια από την Αντίσταση» αποτελούν πολύτιμο ντοκουμέντο για τους αγώνες της Λέσβου στην Κατοχή και τις επόμενες δεκαετίες.

Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Χημικών Νομού Λέσβου να στήσει, σε συνεργασία με το Δήμο Μυτιλήνης, την προτομή του σε τούτο το χώρο ανάμεσα στο ιστορικό Γυμνάσιο, όπου δίδαξε και στο Δημαρχείο της πόλης. Αποτελεί μια συμβολική επιλογή για την πρόσφορο του ως ΔΑΣΚΑΛΟΥ και  ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

 

Ο Απόστολος Αποστόλου υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της πρόσφατης ιστορίας του τόπου μας που συγκέντρωσε την εκτίμηση και το σεβασμό ολόκληρης της Λεσβιακής κοινωνίας, η προσφορά του στην εκπαίδευση και γενικότερα η κοινωνική δράση τον κατέστησαν φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

 

 

Δημήτρης Μπουρνούς

πρώην πρόεδρος

τοπικής ένωσης

δήμων-κοινοτήτων Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!