Γράφουν για την υγεία

22/07/2015 - 06:57

Απλές οδηγίες που συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας μας

m>Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *     

Οι τρεις χρυσοί διατροφικοί κανόνες της διατροφής :

1.Όταν στερούμαστε μια τροφή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά την καθιστούμε πολυτιμότερη για τον οργανισμό μας.

2. Έγκαιρος προγραμματισμός! Μην αφήνετε τα πάντα για την τελευταία στιγμή.

3. Ό,τι τρώμε επιδρά στον ψυχισμό μας.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιους κανόνες που συμβάλουν στην βελτίωση και διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου, ακολουθήστε όσες περισσότερες μπορείτε και θα νιώσετε γρήγορα τη διαφορά. 

 

1. Πίνετε 1 ποτήρι νερό 5-10 λεπτά πριν από κάθε γεύμα.

Προετοιμάζει τον οργανισμό για τη διαδικασία της πέψης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού και αποτρέπει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής κατά τη διάρκεια του γεύματος.

2. Καταναλώνετε τροφή και υγρά κάθε 2 μισή με 3 μισή ώρες.

Η αποχή από την τροφή για πολλές ώρες και η κατανάλωση ενός ή δύο μόνο γευμάτων την ημέρα έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που λογικά θα περιμέναμε. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο μένουμε νηστικοί τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος πέφτουν (υπογλυκαιμία). Έτσι όταν αργότερα τρώμε, τα επίπεδα της ανεβαίνουν αρκετά (υπεργλυκαιμία) με αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους.

3. Αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά.

Μαγειρεύετε από το βράδυ για να έχετε πάντα έτοιμο φαγητό στο σπίτι όταν γυρίσετε κουρασμένοι από τη δουλειά. Προσπαθήστε να έχετε πάντα στις τσέπες σας κατά την έξοδο σας από το σπίτι ένα σνάκ και φρούτο έτσι ώστε αν δεν προλάβετε να είστε στο σπίτι την ώρα του μεσημεριανού, να καταναλώσετε κάτι πάνω στο τρίωρο.

4. Αποφεύγετε το λευκό αλεύρι και τα προϊόντα του και αντικαταστήστε τα με τροφές ολικής αλέσεως.

Βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου και στη καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης.

5. Πείτε ‘’ΝΑΙ’’ στα φρούτα.

Συμπεριλάβετε καθημερινά ένα φρούτο στο πρωινό, ένα στο δεκατιανό και ένα στο απογευματινό.

6. Κάθε γεύμα θα περιλαμβάνει σαλάτα φρέσκια ή βραστή

Καταναλώνετε πρώτα τη σαλάτα κι ύστερα το γεύμα. Όταν οι φυτικές ίνες αναμιγνύονται με υγρά δημιουργούν αίσθημα κορεσμού. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας του κυρίως γεύματος.

7. Ρυθμίστε τα γεύματα σας σε 5 την ημέρα , κάθε 3 ώρες

Έτσι ο εγκέφαλος λαμβάνει τις απαραίτητες ουσίες για να λειτουργήσει σωστά και να δώσει στο σώμα τις κατάλληλες εντολές για την απώλεια βάρους. Η έλλειψη σωστής τροφοδότησης του εγκεφάλου ενεργοποιεί άμεσα την άμυνα του οργανισμού, που μειώνει τις καύσεις του για να αμυνθεί στην κατάσταση στέρησης.

8. Κοιμηθείτε.

Έχει παρατηρηθεί πως ο λιγότερος ή ο διαταραγμένος ύπνος δυσκολεύει την απώλεια βάρους και προκαλεί πολλές ορμονικές διαταραχές.

9. Γυμναστείτε.

Βρείτε χρόνο να βάλετε κάποιο είδος άσκησης στη ζωή σας, διαφορετικά αποφύγετε το αυτοκίνητο, τους ανελκυστήρες και χρησιμοποιήστε τα ποδαράκια σας!

Μια ώρα την ημέρα είναι ότι πρέπει!

10. Καταργήστε τα αναψυκτικά.

Προτιμάτε το φυσικό νερό! Τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και δημιουργούν εθισμό. 

11. Δεχθείτε κανονικά τις προσκλήσεις σε γεύμα

Μην αρνηθείτε από το φόβο του φαγητού. Απλά, προσπαθήστε να καταναλώσετε ένα μικρό σνακ πριν φύγετε από το σπίτι για να μην πεινάτε και να φάτε όσο πιο ισορροπημένα μπορείτε.

12. Χρησιμοποιείται μικρό πιάτο

Σας δίνει την αίσθηση πως είναι γεμάτο, με μικρή, στην πραγματικότητα, ποσότητα φαγητού!

14. Μην φτάνετε στα όρια της πείνας/δίψας

Όταν εμφανιστούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα, είναι πλέον αργά και οδηγούν στην έναρξη βουλιμικού επεισοδίου, προκειμένου να δαμάσετε την πείνα και την αφυδάτωση.

15. Αποφύγετε το αλκοόλ

Προκαλεί αυξημένη διούρηση, με αντίστοιχη αφυδάτωση στον οργανισμό, σας επιβαρύνει με κενές θερμίδες και προκαλεί υπογλυκαιμία με ταυτόχρονη αύξηση πείνας.

16. Αποφεύγετε τις χημικές δίαιτες τύπου <<κρέας και σαλάτα>>

Οι δίαιτες αυτές τον πρώτο καιρό μπορεί να έχουν αποτελέσματα, στο τέλος όμως η ζημιά που προκαλούν είναι ανεπανόρθωτη αφού μειώνουν τον βασικό μεταβολισμό και τα κιλά επιστρέφουν. Επίσης, στερούν από τον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που πολλές φορές προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες όπως η τριχόπτωση.

17.  Επιλέγετε κάθε μέρα μια διαφορετική τροφή

Έτσι η δίαιτα σας θα είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες και ισορροπημένη.

18. Περιορίστε την επιτραπέζια κατανάλωση αλατιού

Αντί αυτού χρησιμοποιήστε μπαχαρικά και προτιμάτε κρέατα, τυριά, και γάλα άπαχα.

19. Τρώτε επειδή πεινάτε πραγματικά

Και όχι από θυμό, στρές ή πλήξη. Κάθε φορά που έχετε την ακατανίκητη επιθυμία να καταναλώσετε πατατάκια μπροστά στη μικρή οθόνη, σταματήστε και ξανασκεφτείτε το. Η συναισθηματική πείνα πολλές φορές μας μπερδεύει και βρίσκει σύμμαχο την τροφή!


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!