Γράφουν για την υγεία

07/06/2017 - 07:23

Διατροφή για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα το καλοκαίρι

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Ανεξαρτήτως φύλου όλοι θέλουμε να έχουμε υγιές και σφριγηλό δέρμα που να λάμπει και ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για να το πετύχουμε αυτό είναι η Διατροφή. Η διατροφή μας θα πρέπει να περιέχει καθημερινά, συστατικά που δρουν αντιοξειδωτικά στον οργανισμό μας. Μερικά απ αυτά αναφέρονται παρακάτω:

  • Η βιταµίνη C και η βιταµίνη Ε αποτελούν τις κυριότερες αντιοξειδωτικές βιταµίνες, διαθέτοντας παράλληλα ισχυρή φωτοπροστατευτική δράση. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί τη βάση όλων των συνδετικών ιστών.
    Η έλλειψή της, εκτός των άλλων, συνεπάγεται και μειωµένη ικανότητα επούλωσης των πληγών, γεγονός που καθιστά ακόµη πιο σηµαντική την επαρκή πρόσληψή της.
    ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ: πορτοκάλι, µανταρίνι, ντομάτες, μπρόκολο, λεµόνι, γκρέιπ-φρουτ (κυρίως εσπεριδοειδή), ακτινίδιο, φράουλες, αλλά και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, µαρούλι), πιπεριά και µαϊντανό.
  • Η βιταµίνη Ε δρα επίσης προστατευτικά στα κύτταρα του οργανισµού και επιβραδύνει τα σηµάδια φθοράς του χρόνου, παρεµποδίζοντας το σχηµατισµό των ελευθέρων ριζών.
    ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ: φυτικά έλαια, κυρίως το ελαιόλαδο, οι σπόροι σιταριού, τα αυγά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα λαχανικά.
  • Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την ελαστικότητα και σφριγηλότητα της επιδερμίδας μας.
    ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ: συκώτι, αυγά, φρούτα και τα λαχανικά µε βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώµα, όπως η ντοµάτα, το πεπόνι, το καρότο και πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το µαρούλι και τα πράσινα χόρτα.
    Τα ιχνοστοιχεία φαίνεται και αυτά να βοηθούν στην καλή διατήρηση της επιδερμίδας μας.
  • Το σελίνιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την καταστροφή του δέρματος από τον ήλιο.
    ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ: δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά και ξηροί καρποί.
  • Άλλο ένα βασικό ιχνοστοιχείο αποτελεί ο ψευδάργυρος , ο οποίος φαίνεται να προστατεύει το DNA των κυττάρων.
    ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ: οστρακοειδή , μαλάκια, κρέας ,μανιτάρια, σύκα , κρέας και ξηροί καρποί.
  • Άλλη κατηγορία ουσιών µε αντιοξειδωτική δράση αποτελούν τα φλαβονοειδή που συναντώνται στο τσάι, τις φράουλες, τα κρεµµύδια, τα µήλα, τις πατάτες, τις µπανάνες και το κόκκινο κρασί.
  • Τέλος βασικό μέρος για την ανάπλαση της επιδερμίδας και την λαμπερή όψη της αποτελεί και η ενυδάτωσή της. Το νερό αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισµού και ιδιαίτερα του δέρµατος, αφού καµία κυτταρική λειτουργία δεν µπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία αυτού. Επιπρόσθετα, βοηθά στην αποβολή των τοξινών και κάνει το δέρµα πιο ελαστικό, καθιστώντας µια πρόσληψη της τάξης του1 – 1,5lt ημερησίως απαραίτητη.

Τα παραπάνω τρόφιμα λοιπόν αναζωογονούν , προστατεύουν και περιποιούνται όχι μόνο το δέρμα μας αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό μας, προσφέροντάς μας υγιή οργανισμό και κατά συνέπεια δέρμα που ακτινοβολεί και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση.

 


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές.Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!