Γράφουν για την υγεία

13/07/2016 - 07:09

Διατροφικές Συμβουλές για το Καλοκαίρι

Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ευχαριστηθείτε το καλοκαίρι με όλη σας την καρδιά και να διατηρήσετε τον έλεγχο της διατροφής και της υγείας σας.

  • Τρώμε πάντα πρωινό: πλούσιο σε πρωτεΐνη (γάλα, γαλοπούλα), υδατάνθρακες (δημητριακά, φρούτα, ψωμί ολικής άλεσης) και καλά λιπαρά (ξηροί καρποί). Το πρωινό εκτός του ότι μας δίνει την ενέργεια που έχουμε παραπάνω ανάγκη αυτούς του μήνες όπου η ζέστη και οι δραστηριότητες αυξάνονται, επίσης ενεργοποιεί και τον μεταβολισμό μας.
  • Τρώτε πολλά καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά: Συνιστάτε να τρώτε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, έτσι ώστε να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες τους, κρατώντας τον εαυτό σας ενυδατωμένο με τη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε νερό.

Τώρα είναι η ώρα να ξεφύγετε από τις καθιερωμένες χειμωνιάτικες επιλογές που έχετε βαρεθεί εδώ και μήνες και να βάλετε στη διατροφή σας καλοκαιρινά φρούτα (ροδάκινα, βερίκοκα, φράουλες, κεράσια, πεπόνια, σύκα, καρπούζι, σταφύλια) και λαχανικά (φασολάκια, ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες).

  • Πάρτε σνακ για την παραλία ή για την διαδρομή - ταξίδι: Προμηθευτείτε λοιπόν σνακ όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα, σάντουιτς, σαλάτες, μπάρες δημητριακών, κριτσίνια ολικής  τα οποία θα καταπραΰνουν την πείνα σας, θα δίνουν συνεχώς «καύσιμο» στο μεταβολισμό σας.
  • Μειώστε το μέγεθος της μερίδας σας: Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κόρνελ βρήκαν ότι αλλάζοντας τα πιάτα σε μικρότερα, μειώνεται αυτόματα και η κατανάλωση θερμίδων κατά 20-22%, με αποτέλεσμα να χάνουμε περίπου 1 κιλό το μήνα, μόνο από την αλλαγή… σερβίτσιου.
  • Φάτε υγιεινά στην παραλία: Ετοιμάζοντας, τα δικά σας υγιεινά σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, το δικό σας παγωμένο γιαούρτι, τα αγαπημένα σας φρούτα ή απολαύσετε μια δροσιστική γρανίτα αντί το παγωτό που περιέχει εκτός από τη ζάχαρη και λιπαρά.
  • Προγραμματίστε τα γεύματά σας: Αν το Σαββατοκύριακό σας περιλαμβάνει εκδρομές και μπάνια στη θάλασσα, φροντίστε να πάρετε μαζί σας διάφορα σνακ που θα μειώσουν την πείνα σας, έτσι ώστε όταν φάτε αργότερα, να μην καταναλώσετε μεγάλες μερίδες φαγητού και να μην επιλέξετε τροφές με πολλά λιπαρά. Αν είστε καλεσμένοι για φαγητό, μην παραμείνετε νηστικοί όλοι μέρα για να φάτε καλά το βράδυ - στην πραγματικότητα πρέπει να κάνετε ακριβώς το αντίθετο, έτσι ώστε να μην το παρακάνετε στην έξοδό σας. Καλό είναι επίσης να προγραμματίζετε μέσα στο Σαββατοκύριακο κάποια από τα γεύματα της εβδομάδας, έτσι ώστε να μην καταφεύγετε στις εύκολες και ανθυγιεινές λύσεις μεσοβδόμαδα, όταν δεν θα έχετε χρόνο να μαγειρέψετε.
  • Φάτε περισσότερο ψάρι και θαλασσινά: Όπως σαρδέλες, γαύρο,  Τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
  • Επιλέξτε πιο υγιεινές μπύρες: Ψάξτε για βιολογικές μπύρες, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ελέγξτε τις θερμίδες τους, έτσι ώστε να μην ξεπερνούν τις 100 θερμίδες.
  • Προσέξτε την ενυδάτωσή σας: Το καλοκαίρι είναι για όλους μας πιο πιθανό να φτάσουμε τα όρια της αφυδάτωσης, αφού ιδρώνουμε περισσότερο λόγω ζέστης και χάνουμε υγρά. Ξεκινήστε τη μέρα σας πίνοντας πάντα τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό και έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, από το οποίο πρέπει να πίνετε συχνά κι όχι μόνο όταν νιώθετε ότι διψάτε.

 

*  Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

 

 

Μοιράσου το άρθρο!