Γράφουν για την υγεία

02/11/2016 - 12:48

Η διατροφή που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

m style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, "Nimbus Sans L", sans-serif; font-size: 14px; line-height: 19.5px;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες  που συμβάλουν  για την προστασία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι η διατροφή, η άσκηση και η μείωση του στρες. Η επαρκής ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω μιας σωστής διατροφής, ενισχύει την ικανότητά του να πολεμάει ισχυρότερα ενάντια των ιώσεων.

  • Οι τροφές που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν αβοκάντο, καρότα, πιπεριές, ακτινίδια, σαρδέλες, οστρακοειδή, γαρίδες, σπόρους κολοκύθας.
  • Αυξήστε την κατανάλωση σε φρέσκα φρούτα, σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι, κολοκύθες, φακές, φασόλια, σπόρους, καρύδια και ολικής αλέσεως σιτηρά.
  • Καταναλώστε άφθονους φρέσκους χυμούς.
  • Πίνετε αποσταγμένο νερό στον ατμό (όχι νερό της βρύσης), και πολλά ποτήρια υγρών ημερησίως-οκτώ ή και περισσότερα ποτήρια-για να καθαρίζονται οι τοξίνες από το σώμα. Όλα τα κύτταρα και ζωτικά συστήματα του οργανισμού έχουν ανάγκη από νερό. Πίνετε άφθονο νερό, ακόμη και αν δεν είστε διψασμένοι. Τα όργανα, και ειδικότερα ο εγκέφαλος, αφυδατώνονται πολύ πριν η δίψα αναπτυχθεί.
  • Συμπεριλάβετε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες στη διατροφή σας (π.χ γαλακτοκομικά, αυγά).
  • Το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της γρίπης και του πονόλαιμου.
  • Το σκόρδο βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων.
  • Τα φρούτα του δάσους έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταστρέφουν τα βακτηρίδια και τους ιούς και βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών. Συνδυάστε διάφορα είδη όπως blueberry, φράουλες, φραμπουάζ, σαμπούκο (elderberry), και άλλα.

Επομένως, για να επωφεληθούμε από την εσωτερική ικανότητα του σώματός μας να πολεμήσει τους «εισβολείς» και να θεραπευτεί, οφείλουμε να το προετοιμάσουμε εγκαίρως με σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και με προσπάθεια για πνευματική ευεξία.


*  Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί  την πρώτη  Τετάρτη κάθε μήνα  στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!