Γράφουν για την υγεία

22/10/2014 - 08:29

Η θρεπτική αξία του κάστανου

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

To κάστανο θεωρείται κατεξοχήν χειμωνιάτικος καρπός και στην καρδιά του φθινοπώρου κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις. Οι καστανιές ευδοκιμούν σε δασικές περιοχές σε υψηλό υψόμετρο με κλίμα ελαφρά ψυχρό και υγρό συνθήκες που επικρατούν στην Αγιάσου της Λέσβου απ όπου προμηθευόμαστε κάθε χρόνο αυτόν τον θεσπέσιο καρπό που συνδυάζει την γεύση και την θρεπτικότητα.

Θρεπτική αξία και Ευεργετικές Επιδράσεις στην Υγεία 

Αν και θεωρείται ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών η θρεπτική του αξία πλησιάζει αυτή της γλυκοπατάτας ή του καλαμποκιού και λιγότερο των ξηρών καρπών. Σε αντίθεση λοιπόν με τους ξηρούς καρπούς, το κάστανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και αποδίδει πολύ λιγότερες θερμίδες.

  • Το κάστανο αποτελεί άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών. Ο συνδυασμός αυτός το καθιστά τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικά άτομα αφού δεν προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.
  • Το κάστανο  αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο να προστεθούν φυτικές ίνες στην διατροφή μας .Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον κορεσμό, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και χαρίζουν υγιές πεπτικό σύστημα.
  • Αν και η περιεκτικότητα του κάστανου σε πρωτεΐνη είναι χαμηλή εντούτοις είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Η κάλυψη των απαραίτητων αμινοξέων έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως σε άτομα με πρόσθετες ανάγκες λόγω ανάπτυξης (πχ έγκυες και παιδιά) και σε άτομα που ακολουθούν φυτοφαγική δίαιτα.
  • Τα κάστανα δεν περιέχουν χοληστερόλη και είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση, τα κάστανα όπως και οι λοιποί ξηροί καρποί δρουν προστατευτικά κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Συστήνεται σε άτομα που θέλουν να ρυθμίσουν την αρτηριακή τους πίεση καθώς το κάστανο αποτελεί άριστη πηγή καλίου και μαγνησίου ενώ  δεν περιέχει νάτριο.
  • Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχουν  (πχ ρετινόλη ,βιταμίνη C και Ε) αναστέλλουν  τη διαδικασία της οξείδωσης και καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες  ρίζες. Μέσω αυτού του μηχανισμού προλαμβάνονται χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος, νόσος Alzheimer, ρευματοειδής αρθρίτιδα, και καταρράκτης.
  • Επίσης περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, Β6 και φυλλικό οξύ. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες είναι απαραίτητες  για  την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού  και του νευρικού συστήματος.
  • Αξίζει ν’αναφέρουμε πως το κάστανο είναι τρόφιμο ελεύθερο γλουτένης και σιταριού  που σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη καθώς και από άτομα που εμφανίζουν αλλεργίες

στα σιτηρά.

Πίνακας Διαθρεπτικής αξίας κάστανου

Κάστανα ωμά, διατροφική αξία ανά 100 g

ΜΑΚΡΟΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 

Ποσοστό ΣΗΠ

Ενέργεια 

213 Kcal

11%

Υδατάνθρακες

45.5 g

15%

Πρωτεΐνη 

2.4 g

5%

Λίπος, Ολικό

2.3 g

3%

Κορεσμένα

0.4 g

2%

Μονοακόρεστα 

0.8 g

 

Πολυακόρεστα

0.9 g 

 

Ω-3 

95 mg

 

Ω-6 

798 mg

 

Νερό 

48.7 g

 

Διαιτητικές Ίνες 

8.1 g

 21%

Χοληστερόλη

0 mg

 

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Βιταμίνη Α 

28.0 IU 

1%

Βιταμίνη C 

43 mg 

72%

Θειαμίνη 

0.2 mg 

16%

Ριβοφλαβίνη 

0.2 mg 

10%

Νιασίνη 

1.2 mg 

6%

Βιταμίνη Β6 

0.4 mg 

19%

Φιλικό Οξύ 

62.0mcg 

16%

Παντοθενικό Οξύ 

0.5 mg 

5%

ΜΕΤΑΛΛΑ & ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ασβέστιο 

27.0mg 

3%

Σίδηρο 

1.0mg 

6%

Μαγνήσιο

32.0mg 

8%

Φώσφορο 

93.0mg 

9%

Κάλιο 

518mg 

15%

Νάτριο 

3.0mg 

0%

Ψευδάργυρο 

0.5mg 

3%

Χαλκός 

0.4mg 

22%

Μαγνήσιο 

1.0mg 

48%

ΜΗ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Φυτοστερόλες 

22.0mg

 
 

Πηγή: NutritionData.com

Συμπερασματικά , το  κάστανο αξίζει να ενταχθεί στο διατροφικό σας πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για δεκατιανό ή απογευματινό ένα φρούτο και πέντε κάστανα (ωμά, ψητά, βρασμένα) μπορούν να αποτελέσουν ένα θρεπτικό μικρογεύμα  για  τα  παιδιά στο σχολείο αλλά και  για τους ενήλικες στη δουλειά, στο σπίτι, στο δρόμο! Η κατανάλωσή του θα δώσει άμεσα την απαιτούμενη ενέργεια, θα μετριάσει το αίσθημα της πείνας και θα χαρίσει πνευματική διαύγεια!

 

 


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!