Γράφουν για την υγεία

02/12/2015 - 00:00

Κληρονομικότητα και Παχυσαρκία

m>Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *   Έχουν γίνει πολλές μελέτες με σκοπό να διευκρινιστεί η σχέση μεταξύ κληρονομικότητας και παχυσαρκίας οι οποίες καταλήγουν στο ότι  έχουμε κληρονομικές προδιαγραφές οι οποίες ενισχύουν την τάση μας να γίνουμε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.


Σύμφωνα με συστηματικές μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πάνω σε δίδυμα έδειξαν πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι κληρονομικές προδιαγραφές είναι πιο ισχυρές από το περιβάλλον και τις διατροφικές συνήθειες. Συγκεκριμένα, συγκρίνοντας δίδυμα τα οποία μεγάλωναν σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η μελέτη ήταν ότι, παρόλο που ο τρόπος ζωής και ανάπτυξης του ενός διδύμου απείχε πολύ από τον τρόπο ζωής και ανάπτυξης του αδελφού του, η σχέση βάρους και ύψους ήταν περίπου η ίδια. Ειδικότερα, σε ποσοστιαία αναλογία περίπου 70%, το ποσοστό λίπους αλλά και ο σωματότυπος των διδύμων εξαρτάται από τις κληρονομικές προδιαγραφές και 30% από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.


Από την άλλη πλευρά όμως, μια έρευνα που βασίστηκε στην αλλαγή του τρόπο ζωής  μεταξύ εθελοντών με αποδεδειγμένα μη κληρονομικές προδιαγραφές παχυσαρκίας  οι οποίοι προέρχονταν από αδύνατους γονείς  και εθελοντών με κληρονομικές  προδιαγραφές παχυσαρκίας  των οποίων και οι δύο γονείς ήταν παχύσαρκοι, έδειξε ότι οι πρώτη ομάδα είχε αύξηση στο ποσοστό του λίπους κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η δεύτερη ομάδα είχε  μειώσει κατά δεκατέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό λίπους  και ταυτόχρονη αύξηση  4%  της μυϊκής μάζας . Επομένως αλλάζοντας τους εξωτερικούς παράγοντες που είναι η φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση τροφής  όπως επίσης και η ποσοστιαία αναλογία της τροφής σε λιπαρά παρατηρήθηκε ότι η επίδραση όλων αυτών των παραγόντων υπερίσχυσαν θετικά πάνω στις κληρονομικές προδιαγραφές. 


Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πέρα από την κληρονομικότητα και τον  τρόπου ζωής του κάθε ατόμου υπάρχουν  και ορμονικοί παράγοντες που στοιχειοθετούν το πλαίσιο αιτιοπαθογένειας της παχυσαρκίας σε ποσοστό  περίπου 5%.

Συμπερασματικά,  μπορούμε να επιδράσουμε ευεργετικά πάνω στις κληρονομικές μας προδιαγραφές και να αλλάξουμε αυτό που από τη φύση προοριζόμαστε να γίνουμε, αρκεί να μην εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας, με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλοί και αποτελεσματικοί τρόποι που φυσικά σχετίζονται με την εξατομικευμένη διατροφή σε συνδυασμό πάντα με την άσκηση.


*  Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί  την πρώτη  Τετάρτη κάθε μήνα  στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!