Γράφουν για την υγεία

09/04/2014 - 09:14

Μέθοδοι απώλειας βάρους

pan style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, 'Nimbus Sans L', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 19.5px; orphans: auto; text-align: justify; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: auto; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; float: none; display: inline !important;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη  *

Οι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο θέτει ως στόχο την μείωση του σωματικού του βάρους είναι κυρίως δύο, για θέματα υγείας και θέματα αισθητικής.

Θέματα υγείας

Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι υγείας για τους οποίους η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη.  Οι γιατροί πολύ συχνά συστήνουν την απώλεια βάρους ως  την πρώτη μέθοδο για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας.  Ακόμα και μικρή απώλεια βάρους μπορεί να έχει μεγάλο όφελος στην αρτηριακή πίεση, στους καρδιακούς παλμούς και στον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη.  

Θέματα αισθητικής

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να χάσουν βάρος  για λόγους αισθητικής, κοινωνικούς λόγους ή  πίεση από τους άλλους. Πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους θα τους  βοηθήσει να δείχνουν και να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους . 

Οι μέθοδοι απώλειας βάρους

Η απώλεια  και η διατήρηση του βάρους απαιτεί αλλαγές σε πολλούς παράγοντες του τρόπου  ζωής, όπως είναι :

  • οι διατροφικές συνήθειες
  • η άσκηση
  • οι συμπεριφορές αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων 

Η δίαιτα ως μέθοδος απώλειας βάρους

Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά πιστεύουν ότι η δίαιτα είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να χάσουν κιλά. Οι περισσότεροι  πιστεύουν επίσης ότι το βάρος ελέγχεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.  Με λίγα λόγια, το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι η σωστή δίαιτα και αρκετή θέληση για να τα καταφέρει. Πολλοί λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το σώμα παλεύει για τη διατήρηση του λίπους του. Οι μηχανισμοί που αγωνίζονται για τη μη απώλεια λίπους από το σώμα είναι πολύ ισχυρότεροι από τους μηχανισμούς που αγωνίζονται έναντι στην αύξηση του βάρους.

Η δημοφιλής ιδέα ότι η απώλεια βάρους είναι εύκολη τροφοδοτεί την ισχυρή βιομηχανία αδυνατίσματος και τα χιλιάδες  χρήματα που σπαταλούνται σε βιβλία αδυνατίσματος, γρήγορες δίαιτες και χάπια κτλ. Μιας και η απώλεια βάρους στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, οι άνθρωποι στρέφονται σε επιστημονικές μεθόδους αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και συνεπειών. Για παράδειγμα, η πεποίθηση  ότι δεν επιτρέπεται η ανάμειξη πρωτεϊνών (κρέας) και υδατανθράκων (πατάτα, ρύζι, μακαρόνια) στο ίδιο γεύμα δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Αν τα άτομα καταφέρνουν να χάσουν βάρος με αυτές τις μεθόδους, αυτό οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι έχουν μειώσει την συνολική ενεργειακή τους  πρόσληψη,  δηλαδή  το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνουν μέσω της διατροφής τους  καθημερινά. Αν κάτι πάει στραβά, τα άτομα θα κατηγορήσουν τον εαυτό τους και την <<λαιμαργία>> τους  και όχι την ίδια την δίαιτα που δεν είναι ισορροπημένη και δεν τους δίνει το αίσθημα κορεσμού.  

Η άσκηση ως  μέθοδος απώλειας βάρους

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η άσκηση σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή πετυχαίνουν  τα έξεις :

  • προάγουν την υγεία
  • μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης κινδύνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία
  • βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση
  • μειώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ (αύξηση της HDL - καλής χοληστερόλης)
  • βοηθούν το άτομο να διατηρήσει το βάρος που έχει χάσει , σε σχέση με όσους δεν αθλούνται.  

Οι  μέθοδοι  αλλαγής  συμπεριφοράς

Σχεδόν όλα τα προγράμματα περιέχουν συμπεριφοριστικές τεχνικές για την ενθάρρυνση της απώλειας βάρους και την αποθάρρυνση της υπερκατανάλωσης φαγητού, όπως η επικόλληση φωτογραφείων στο ψυγείο ή η απόσπαση προσοχής όταν το άτομο είναι ευάλωτο για υπερφαγικό επεισόδιο. 

Η μέθοδοι αλλαγής συμπεριφοράς που χρησιμοποιούνται από τους ψυχολόγους , παρέχουν στο άτομο: 

  • εκπαίδευση 
  • θετική ενίσχυση
  • την  χρήση  ημερολογίων καταγραφής
  • έλεγχο ερεθισμάτων
  • αλλαγές συμπεριφορών και
  • αναγνώριση των προβληματικών συμπεριφορών

Οι παραπάνω   μέθοδοι ενισχύουν τη σταδιακή αλλαγή συμπεριφοράς σε θέματα διατροφής και άσκησης και μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά με ένα πρόγραμμα διατροφής.   


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!