Γράφουν για την υγεία

06/12/2017 - 10:40

Τα βήματα που μας οδηγούν σε ένα ιδανικό βάρος, για πάντα

m style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, "Nimbus Sans L", sans-serif; font-size: 14px; text-align: justify; line-height: 19.5px;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Για να πετύχετε οποιοδήποτε επίπεδο υγείας σχετικά με τη τροφή, χρειάζεται να μάθετε να διακρίνετε τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στη δημιουργία υγείας και στην ανάπτυξη μιας εθιστικής συμπεριφοράς για το φαγητό. Άπειρες γυναίκες και άνδρες προσελκύονται από άλλες διατροφικές προσεγγίσεις, τόσο λόγω ανησυχίας για το βάρος τους όσο και για την υγεία τους. Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Psychology Today, 41 %  των γυναικών που ρωτήθηκαν είπαν ότι θα έδιναν 5 χρόνια από τη ζωή τους για να γίνουν λεπτές! Αλλά δεν χρειάζεται να ανταλλάξουμε το ένα με το άλλο είναι δυνατόν να έχουμε ένα υγείες δραστήριο σώμα, με τη σωστή ποσότητα σωματικού λίπους και με υπέροχη εμφάνιση. Δεσμευθείτε να κάνετε όσο περισσότερα μπορείτε τώρα, ακόμη και αν σημαίνει απλός να περπατάτε μια φορά την εβδομάδα, να απολαμβάνετε το πρωινό σας πιο αργά ή να το αρχίζετε με ένα βιταμινούχο συμπλήρωμα. Κάθε βήμα σας θα διευκολύνει το επόμενο. Υιοθετήστε τις συνήθειες που λειτουργούν για σας ευνοϊκά και αφήστε τα υπόλοιπα που σας δυσκολεύουν.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και ενσωματώσετε αυτά τα διατροφικά βήματα χαλαρά. Όταν αλλάξετε τη στάση σας για τη θρέψη σας, η σωματική σας σύσταση και η εικόνα του σώματος σας επίσης θα αλλάξει.  

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ: Τα κίνητρα σας για να βελτιώσετε τη διατροφή σας             

Ο μόνος λόγος για να βελτιώσετε τη διατροφή σας ή να αρχίσετε ένα πρόγραμμα ασκήσεων να είναι γιατί θέλετε να θρέψετε το σώμα σας πιο ολοκληρωμένα για να γίνετε υγιέστεροι και λεπτότεροι – για τον εαυτό σας. Μην το κάνετε γιατί θα σας αγαπήσει περισσότερο ο σύντροφός σας ή για να ευχαριστήσετε τους γονείς σας ή γιατί πλησιάζει ένα κοινωνικό γεγονός (γάμος, βάφτιση).

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ: Σεβαστείτε το σώμα σας    

Οι γυναίκες που τους αρέσει ο εαυτός τους είναι ακαταμάχητες και διασκεδαστικές, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ο σεβασμός στον εαυτό σας θα σας βοηθήσει να φτάσετε το βέλτιστο μέγεθος σας. Αυτό γίνεται γιατί τα συναισθήματα που συνδέονται με τον αυτοσεβασμό δημιουργούν ένα μεταβολικό περιβάλλον στο σώμα σας που προάγει το κάψιμο λίπους. Αντίθετα, η μεταβολική διαδικασία που συνδέετε με ανεπίλυτο ψυχολογικό άγχος τείνει να κατακρατεί το υπερβάλλον σωματικό λίπος στη θέση του.   

ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ: Φάτε τις Τροφές που σας αρέσουν Αργά και Συνειδητά και στη Σωστή Στιγμή

Κάθε φορά που αντιστεκόμαστε στη κατανάλωση τροφών οι οποίες πραγματικά μας αρέσουν, αυτόματα προετοιμάζουμε μια μεταγενέστερη κραιπάλη. Είναι αποδεδειγμένο ότι, όταν τρώμε μια μικρή ποσότητα της τροφής που λαχταρούμε, όπως η σοκολάτα, ισορροπούμε την εγκεφαλική χημεία ιδανικά, αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης. Επιτρέψτε λοιπόν στον εαυτό σας μια μικρή ποσότητα του τροφίμου που θέλετε στη σωστή στιγμή, π.χ μεταξύ του πρωινού και του μεσημεριανού γεύματος καταναλώστε 15γρ μαύρη σοκολάτα (περιέχει λιγότερο λίπος και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά) μαζί με ένα φρούτο.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΒΗΜΑ: Τρώτε όταν Πεινάτε και Σταματήστε Μόλις χορτάσετε      

Μαθαίνοντας να τρώτε όταν πεινάτε και να σταματάτε μόλις νιώθετε χορτάτη, θα εναρμονιστείτε με τη σοφία του σώματος σας. Η κατανάλωση τροφής κάθε 3 ώρες καθησυχάζει τον οργανισμό σας ότι καλύπτονται οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά άμεσα, με αποτέλεσμα το αίσθημα κορεσμού να δίνετε γρηγορότερα

 και έτσι καταλήγουμε στο να καταναλώσουμε ποσότητες οι οποίες χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό και δεν αποθηκεύονται. Επίσης, αν νιώθετε ότι πεινάτε ενώ έχετε είδη φάει δώστε στο σώμα σας το χρόνο περίπου 15 λεπτά για να στείλει ο εγκέφαλος την εντολή να σταματήσουμε να τρώμε γιατί είμαστε πλήρης.

ΠΕΜΠΤΗ ΒΗΜΑ: Αποφύγετε την Κατανάλωση Εθιστικών Τροφίμων    

Πολλά τρόφιμα έχουν από μόνα τους μεγάλη περιεκτικότητα σε εθιστικά συστατικά. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως ζάχαρη, άσπρο αλεύρι ειδικά σε συνδυασμό με trans λιπαρά οξέα, καφεΐνη και κάποια πρόσθετα τροφίμων προκαλούν εθισμό.

ΕΚΤΟ ΒΗΜΑ: Να Είστε Απόλυτα Ειλικρινείς για το Τι – και Γιατί – Τρώτε  

Πολλές γυναίκες παίρνουν βάρος όταν είναι αναστατωμένες και χάνουν όταν είναι ευτυχισμένες ή ερωτευμένες. Αυτή η τάση να τρώμε όταν είμαστε αναστατωμένες ψυχολογικά μπορεί να προκαλέσει πρώτα κατακράτηση υγρών και μετά αποθήκευση λίπους, εν μέρει λόγω της δράσης της κορτιζόλης (κορτιζόνη), που εκκρίνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, υπό την επήρεια ενός αναπόφευκτου – κατά την αντίληψη μας – άγχους. Επίσης έχουν αποδείξει ότι το ανεπίλυτο ψυχολογικό άγχος οδηγεί σε αλλαγές του μεταβολισμού που εμποδίζουν τη διάσπαση του λίπους – παρόμοιο με τα αποτελέσματα της κορτιζόνης. Όταν τρώτε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λιπαρά υπό την επήρεια άγχους, όχι μόνο αποθηκεύετε περισσότερο λίπος αλά και δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για πολλές ασθένειες στο σώμα σας.

Αν πραγματικά θέλετε να κάνετε ειρήνη με το φαγητό σας, για δύο εβδομάδες ή και περισσότερο καταγράψτε ότι τρώτε που το τρώτε και πως νοιώθετε εκείνη τη στιγμή. Αυτή η άσκηση διαπερνά την άρνηση και θα σας βοηθήσει να συμφιλιωθεί με το πόσο καλά τρέφετε τον εαυτό σας.

ΕΒΔΟΜΟ ΒΗΜΑ: Σταματήστε τη Δίαιτα

Οι μελέτες έδειξαν ότι η απώλεια και ανάκτηση βάρους και << η νοοτροπία δίαιτας>> έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία, ανεξάρτητα από το πραγματικό βάρος  του καθενός. Και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναικών πετυχαίνουν μόνιμη απώλεια βάρους με τη δίαιτα, παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται στη βιομηχανία της δίαιτας.

Τέλος, χρειάζεται να δούμε ειλικρινά τη συμπεριφορά μας και να δεσμευτούμε να αλλάξουμε. Χρειάζεται να κάνουμε αργές και μόνιμες αλλαγές στη διατροφή μας, που να γίνουν τρόπος ζωής κι όχι να κάνουμε δίαιτα με ημερομηνία λήξης!

 

Βιβλιογραφία: Η Σοφία Του Γυναικείου Σώματος της Christiane Northrup M.D

 


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές.

Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!