Γράφουν για την υγεία

04/01/2017 - 17:03

Τι μας λέει η ζυγαριά μετά τις γιορτές;

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Πέρασαν λοιπόν οι γιορτές και οι περισσότεροι νιώθουμε φούσκωμα και πρήξιμο κατευθείαν λοιπόν σκεφτόμαστε ότι πήραμε κιλά και ότι φάγαμε τόσο πολύ εκείνες τις 2-3 ημέρες που σίγουρα έχουμε πάρει λίπος και χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσουμε δίαιτα για να χάσουμε το περιττό λίπος που αποκτήσαμε.  Αυτά τα 2-3 περιττά κιλά όμως  που βλέπουμε στη ζυγαριά δεν είναι εφικτό να είναι λίπος. Για να πάρουμε 1 kg λίπους, θέλουμε κατά εκτίμηση 7000 kcal / θερμίδες παραπάνω, από αυτές που έχουμε ανάγκη. Δηλαδή, όταν ένας μέσος ενήλικας θέλει 2000 kcal θερμίδες την ημέρα, αν η ζυγαριά «λέει» ότι πήραμε 2 κιλά, την προηγούμενη μέρα καταναλώσαμε 2000+7000 x 2=16000 θερμίδες. Έχει υπολογιστεί ότι το εορταστικό τραπέζι αποδίδει κατά μέσο όρο περίπου 3000-4500 kcal/ θερμίδες ανά άτομο.

Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι το σώμα μας αποτελείτε από λίπος, αλλά και μυϊκή μάζα, οστά, όργανα, νερό και γλυκογόνο. Στα δύο τελευταία λοιπόν οφείλονται οι μεγάλες διακυμάνσεις κιλών από την μια μέρα στην άλλη.
Στα γιορτινά γεύματα το σώμα μας δέχεται περισσότερο όγκο υγρών και τροφής με παραπάνω αλάτι, λίπος και καρυκεύματα από ότι συνήθως με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να τα μεταβολίσει και να τα αποβάλει. Το σώμα όμως θέλει τουλάχιστον ένα με δυο εικοσιτετράωρα για να μεταβολίσει πλήρως την τροφή και να καταλήξει αν θα καεί ή θα γίνει λίπος.
 


Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε μετά από ένα πλούσιο γεύμα ή μια μέρα με παραπάνω φαγητό:

Πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά, να πεινούμε πολύ νερό, να κάνουμε μικρά συχνά γεύματα και να περπατάμε όσο γίνεται περισσότερο.
Να μην κάνουμε στερητικές και εξαντλητικές δίαιτες να μην ακολουθούμε εξαντλητικά προγράμματα γυμναστικής τα οποία δεν πρόκειται να κρατήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για αυτό λοιπόν δεν πιστεύουμε τις ζυγαριές αλλά φροντίζουμε σωστά το σώμα μας και το βοηθάμε να προσαρμόζεται και να εξισορροπεί όλες τις περιστάσεις!

Καλή χρονιά με υγεία και πολλά χαμόγελα!!!


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές.Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!