Editorial

24/04/2014 - 06:19

Editorial - Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

yle="text-align: justify;">Πέμπτη 24 Απριλίου 2014
Η μεγαλύτερη προεκλογική εκστρατεία είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Κοινωνικό μέρισμα» λέγεται  και οι αιτήσεις πέφτουν βροχή στο σύστημα taxisnet. Το Υπουργείο δίνει δικαίωμα σε κάθε πολίτη να κάνει και μια αίτηση.  Και μόνο ότι θα μπεις στη διαδικασία να κάνεις αίτηση είναι επιτυχία της Κυβέρνησης. Δεν μπορεί θα «τσιμπήσουν» κάποιοι από αυτούς που κάνουν αίτηση και ας μην πάρουν το «μέρισμα». Ασφαλώς και θα μπορούσε το Υπουργείο με τα στοιχεία που διαθέτει να δώσει το «μέρισμα» σε όσους το δικαιούνται. Αλλά αυτό θα αφορούσε ελάχιστους και ... είναι κρίμα να καταστρέψει την προεκλογική εκστρατεία.
Αντίθετα η Κυβέρνηση όταν θέλει να εισπράξει χρήματα το κάνει με τρόπο σιωπηλό. Μια νέα «βόμβα» έρχεται για τους αγρότες της Λέσβου και όλης της Ελλάδας. Ψηφίστηκε στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο, σιωπηλά και χωρίς να το πάρουν είδηση ούτε οι Βουλευτές που το ψήφισαν. Ο ΟΓΑ «βάζει χέρι» στις ατομικές επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για όσους αγρότες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Οργανισμό.  Σύμφωνα με εγκύκλιο του ασφαλιστικού οργανισμού, εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται τα πρώτα ειδοποιητήρια στους αγρότες για να ρυθμίσουν άμεσα τα χρέη τους.Σε αντίθετη περίπτωση, όπως προβλέπεται σε σχετική ρύθμιση που είχε συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ενώ από τον ερχόμενο Ιούλιο θα ξεκινήσει και ο συμψηφισμός κοινοτικών επιδοτήσεων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΓΑ.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περισσότεροι από 260.000 αγρότες δεν πληρώνουν σήμερα τις εισφορές τους στον ΟΓΑ και το συνολικό οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ σε ρύθμιση του Ταμείου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί περίπου 30.000 αγρότες.
Το σκηνικό έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν. Πριν 3 χρόνια (επίσης με τρόπο σιωπηλό...) η εισφορά υπερ ΕΛΓΑ (ο οργανισμός που αποζημιώνει σε περίπτωση που καταστραφεί η αγροτική παραγωγή)  άλλαξε.  Καταργήθηκε η εισφορά με βάση τα αγροτικά προϊόντα που πουλούσε ο αγρότης και καθιερώθηκε η εισφορά με βάση την έκταση ανεξάρτητα αν καλλιεργείς ή όχι! Αποτέλεσμα όποιος έχει ελιές να πληρώνει εισφορά στον ΕΛΓΑ από 3 έως 4 ευρώ το στρέμμα για δήθεν ασφαλιστική εισφορά μιας και οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου δεν έχουν δει ποτέ αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Για να μην είναι βαρύ το φορτίο επινοήθηκε η ασφαλιστική εισφορά υπερ ΕΛΓΑ να συμψηφίζεται με τις επιδοτήσεις.  
Αλλά αυτά δεν έχουν καμία σημασία... σημασία έχει το «κοινωνικό μέρισμα»

Μοιράσου το άρθρο!