Editorial

28/04/2015 - 07:04

Editorial - Τρίτη 28 Απριλίου 2015

yle="text-align: justify;">Ποιος θα είναι ευτυχισμένος αυτό το καλοκαίρι; Το ερώτημα έχει εξαιρετικά απλή απάντηση. Ο δάκος! Η χαρά του δάκου για όλα αυτά δεν περιγράφεται... Ο δάκος σε λίγο καιρό θα  ξεκινήσει το «γλέντι» του,  θα αυξάνει ο πληθυσμός του με γεωμετρική πρόοδο και σε λίγο καιρό θα βλέπουμε και τις  προσβολές στους καρπούς της ελιάς. Μόνη ελπίδα να μην είναι δροσερό το καλοκαίρι και να έχουμε 2-3 καύσωνες.
Το θέμα με τη δακοκτονία όλα αυτά τα χρόνια είναι στην επικαιρότητα για διάφορους λόγους. Αυτή τη χρονιά το πρόβλημα ακούει  στο πρόβλημα «ηλεκτρονική δημοπράτηση». Αυτό όριζε ο Νόμος μέχρι 15 Απριλίου  (ημερομηνία που εκδόθηκε το ΦΕΚ που εξαιρούσε τη δακοτκονία).  Η Περιφερειακή αρχή της Χριστιάνας Καλογήρου και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμίδης ΔΕΝ φρόντισαν να εκπαιδεύσουν υπαλλήλους της Περιφερείας ώστε να είναι σε θέση να τρέξουν την ηλεκτρονική δημοπράτηση.  Σε αυτό το θέμα οι ευθύνες τους είναι τεράστιες και θα πρέπει να απολογηθούν στους ελαιοπαραγωγούς. Αξίζει να τονιστεί ότι μόνο δύο Περιφέρειες (Πελοποννήσου και  Βορείου Αιγαίου) δήλωσαν αδυναμία να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική δημοπράτηση. Χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος από αδυναμία της Περιφέρειας. Ήρθαν και οι εκλογές τα πράγματα έγιναν χειρότερα.
Από την άλλη διαβάζουμε ανακοινώσεις (κυρίως από τη Λαϊκή Συσπείρωση) που ζητούν να αναλάβει το έργο της δακοκτονίας η Περιφέρεια και να μην γίνει διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου. Πρόταση που μπορεί να είναι σωστή αλλά είναι ανέφικτη. Η Περιφερειακή Αρχή του Ν. Γιακαλή προχώρησε στην επιλογή της εργολαβίας για να προσπεράσει το εμπόδιο με το πλαφόν στις προσλήψεις. Τα δεδομένα όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει αλλά είναι χειρότερα. Που ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση όταν εκδόθηκε η απόφαση για ηλεκτρονική δημοπράτηση;
Το έργο της δακοκτονίας μπορεί να γίνει μόνο με κρατική επίβλεψη αφού είναι τέτοια η φύση του δάκου που δεν έχει νόημα να γίνουν μόνο τοπικοί ψεκασμοί. Δυστυχώς οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου καλές για τους ελαιοπαραγωγούς.  Η πρόβλεψη για αυξημένη παραγωγή και οι πιθανότητες για καλοκαίρι με αυξημένα ποσοστά υγρασίας είναι σίγουρο ότι θα καταστρέψουν την παραγωγή. Και για άλλη μια φορά οι ευθύνες θα γίνουν μπαλάκι και ο ένας θα το ρίχνει στον άλλον.
Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αναφέρουν ότι η δακοτκονία θα αρχίσει τέλος Ιουλίου ή αρχές  Αυγούστου.... όταν πλέον θα είναι αργά. Είναι αυτό που λέμε κάθε χρόνο και χειρότερα!
 

Μοιράσου το άρθρο!