Editorial

30/09/2014 - 06:44

Editorial - Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

style="text-align: justify;"> 
Το 2ο Aegean Docs ανήκει στο παρελθόν  και σίγουρα έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.  Περισσότερες ταινίες , καλύτερη οργάνωση, περισσότερος κόσμος.  Σε λιγότερο από ένα χρόνο (το 1ο  Aegean Docs είχε πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο 2013)   το Aegean Docs έγινε θεσμός.  Θεσμός που έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις και δεν έχει περιχαρακωθεί μόνο στα όρια του Βορείου Αιγαίου.  Τα πανελλαδικά ΜΜΕ έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το Aegan Docs. 
Ωστόσο θα πρέπει να βάλουμε  τον προβληματισμό μας για το  3ο Aegean Docs. Η βασική χρηματοδότηση μέχρι τώρα ήταν το ΕΣΠΑ. Από του χρόνου το Aegean Docs πρέπει να αναζητήσει πόρους.  Ο Δήμος Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ελπίζουμε να αγκαλιάσουμε όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις το θεσμό.  Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στους εθελοντές που όλες αυτές τις μέρες έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των θεατών. 
Ο Κώστας Σπυρόπουλος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Aegean Docs αναφέρει: "είναι μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού και διασκέδασης με πολυβραβευμένα κινηματογραφικά έργα ποιότητας , εντελώς δωρεάν για το κοινό. Το πρώτο έβδομο του αιώνα μας προοιωνίζεται ένα μέλλον όπου κυριαρχεί η ασυμμετρία. Η αδυναμία κατανόησης και πρόβλεψης. Δεν είναι μόνο οι ανισότητες και οι αντιθέσεις που ξεπηδούν, παροξύνονται η αναζωπυρώνονται. Είναι, κυρίως, η αδυναμία των πολιτικών και επιστημονικών ελίτ να κατανοήσουν, να ερμηνεύουν, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουν, μια σύνθετη οικουμενική πραγματικότητα. Σε τέτοιες εποχές το ανθρώπινο πνεύμα στρέφεται στην τέχνη και, ιδίως, στην τέχνη των τεχνών, τον κινηματογράφο".
Αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στο Κώστα Σπυρόπουλο. Ο Κώστας Σπυρόπουλος δεν είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του «γραφείου», δεν είναι η «ελίτ» του φεστιβάλ. Είναι η ψυχή του φεστιβάλ. Τον είδαμε να είναι καθημερινά σχεδόν σε όλες τις προβολές, σε όλες τις συζητήσεις, να δίνει λύσεις όπου χρειαζόταν. Πραγματικά του αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» όχι μόνο για την προσφορά του αλλά και για τη σεμνότητά του και τη διάθεση που έχει να ακούσει το κοινό. 
 
 
φωτογραφία: Ο Δ/ντής του Φεστιβάλ με την μεγαλύτερη και την μικρότερη εθελόντρια του Φεστιβάλ. Και οι δυο φοιτήτριες! Η Νίκη Λαζάρου και η Ζωή Κρίκη. Η Νίκη είναι η γυναίκα που κέρδισε τον πανελλήνιο θαυμασμό γιατί έκανε ένα όνειρό της πραγματικότητα, μπήκε στο Πανεπιστήμιο. Και έχει και άλλα όνειρα
 

Μοιράσου το άρθρο!