Εκπαίδευση

22/02/2012 - 14:20

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Πανεπιστημίου με Επιμελητήριο Λέσβου

ign="center"> 

Τελετή Υπογραφής Πρωτοκόλλων Συνεργασίας

μεταξύ Πανεπιστημίου Αιγαίου και των Επιμελητηρίων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών.

Χθες, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 13:00 στη Μυτιλήνη (Λόφος Πανεπιστημίου – Κτήριο Διοίκησης – Αίθουσα Συγκλήτου) πραγματοποιήθηκε τελετή για την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των Επιμελητηρίων Λέσβου, Χίου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Σάμου καθώς και του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών.

Παρόντες ήταν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Γιώργος Γεωργούλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γιώργος Κυριαζής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος η κα Ιφιγένεια Ορφανού,  Ειδική Γραμματέας Ευρωπαϊκών Πόρων του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ευρωπαϊκών Πόρων του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Με την υπογραφή των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενισχύει και συστηματικοποιεί περαιτέρω το κοινωνικό του έργο στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου  και ιδιαίτερα στοχεύει σε μια συνεργασία «σε οριζόντιο επίπεδο» μεταξύ επαγγελματικών φορέων που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή του Αιγαιοπελαγίτικου χώρο.

Η υπογραφή των πρωτοκόλλων αυτών υποστηρίχθηκε και από τις δράσεις:

  1. «Πολυνησιωτικότητα»: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου
  2. «Δ.Α.ΣΤΑ.»: Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας, Γραφείου Διασύνδεσης, Πρακτικής Άσκησης και Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από Εθνικούς πόρους και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013» (Ε.Π.Ε.Δ.Β.Μ.) του ΕΣΠΑ (2007-2013) του Υπουργείου Παιδείας.

Στη συζήτηση διαπιστώθηκε η πίστη και η δέσμευση όλων των φορέων για στενότερη συνεργασία, καθώς και η πεποίθηση ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να διαδραματίσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ της έρευνας και εκπαίδευσης και της τοπικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.  

Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια Συντονιστική Ομάδα μεταξύ του Πανεπιστημίου και των Επιμελητηρίων, η οποία θα εξειδικεύσει τις άμεσες δράσεις και τους τομείς της συνεργασίας που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα και θα παρακολουθεί την υλοποίησή τους. 

Βασικό μέλημα όλων των εμπλεκόμενων είναι η συμβολή στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, και στην τοπική ανάπτυξη. Για τους συμβαλλόμενους η καινοτομία και η συνέργεια σε όλα τα επίπεδα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που υφίστανται στον Αιγαιοπελαγίτικο χώρο.

Ακολουθεί το τελικό κείμενο:

 

 

 

 

 

 

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ

 ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

  1. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη, Λόφος Πανεπιστημίου, 81100, που εκπροσωπείται από τον Πρύτανη, Καθηγητή Πάρι Τσάρτα και
  2. Το Επιμελητήριο Λέσβου, με έδρα τη Μυτιλήνη, Π. Κουντουρώτη 71, 81100 που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του κ. Θρασύβουλο Καλογρίδη

Οι οποίοι θα καλούνται εφεξής «συμβαλλόμενοι»

και σύμφωνα με την απόφαση του Πανεπιστημίου Αιγαίου (συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου υπ’ αριθμ. 25/03-02-2012, θέμα 2.4) και του Επιμελητηρίου (συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου υπ’ αριθμ. 753/7-2-12),

στο πλαίσιο της εδραίωσης της μεταξύ τους συνεργασίας συμφώνησαν και συναποδέχονται τα ακόλουθα:

 

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ότι κατά τη διάρκεια της 20ετούς και πλέον λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει αναπτύξει εκτεταμένο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο σε διάφορα επιστημονικά πεδία και επίπεδα, σημαντικό μέρος του οποίου θα μπορούσε:

      Να «διαδραματίσει» έναν κρίσιμο ρόλο στην ολοκλήρωση των τοπικών κοινωνιών σε μια ολοκληρωμένη κοινωνία του Αρχιπελάγους, αφού είναι ένας μεγάλος δημόσιος φορέας εγκατεστημένος σε πολλά νησιά και με παρεμβάσεις που μπορούν να απλώνονται σε ολόκληρο το Αιγαίο. Ιδιαίτερα, αν οι παρεμβάσεις του σχεδιαστούν σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινωνίες, την Αυτοδιοίκηση και τα Επιμελητήρια του χώρου.

      Να καλύψει τα κενά στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στη συμβουλευτική υποστήριξη, των τοπικών κοινωνιών, της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών Επιμελητηρίων τα οποία δημιουργούνται λόγω της πολυδιάσπασης του Αιγαιακού χώρου. Για το σκοπό αυτό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προτίθεται να αναπτύξει ιδιαίτερα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, καθώς και να αξιοποιήσει δυνατότητες χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, όπως το Πρόγραμμα «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου – “Πολυνησιωτικότητα”».

      Να συμβάλλει στην προσέλκυση νέων αλλά και εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων από όλο τον κόσμο για τη διοργάνωση θερινών σχολείων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών συναντήσεων εκμεταλλευόμενο τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα του Αιγαίου και αξιοποιώντας το ανθρώπινο  δυναμικό του, αλλά και τις δυνατότητες χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

      Να συμβάλει στην ανάπτυξη φορέων παροχής υπηρεσιών, που θα ξεκινήσουν ως ερευνητικές δραστηριότητες στους κόλπους του και στη συνέχεια θα αποτελέσουν αναπτυξιακούς πυρήνες για ολόκληρη την περιοχή.

ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ πεποίθηση της βελτιστοποίησης της συνεργασίας, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, καθώς και τη διεύρυνση και ενίσχυση της δικτύωσης με φορείς της αγοράς εργασίας και τους πιστοποιημένους φορείς προώθησης της απασχόλησης, με καταληκτικό στόχο την αποτελεσματική και αποδοτική υλοποίηση των δράσεων σύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την αγορά εργασίας.

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας και των υποκείμενων δομών (Γραφείο Διασύνδεσης, Πρακτική Άσκηση και Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας), όπως αυτό διαμορφώνεται με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση: 2007-2013", που στοχεύει στη σύνδεση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την Αγορά Εργασίας.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι βασικός στόχος του Γραφείου Διασύνδεσης είναι να βοηθήσει το Ίδρυμα, τους φοιτητές/τριες και τους/τις απόφοιτους του, με όλα τα μέσα που διαθέτει, να προσεγγίσουν ομαλά τη μελλοντική τους σταδιοδρομία, αλλά και να αναζητήσουν εργασία εναρμονισμένη με τις γνώσεις που αποκόμισαν από τις σπουδές και τις προσωπικές τους δεξιότητες.

ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια σύνδεση μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να υπάρξει συνεργασία σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειρίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του Ιδρύματος και οικονομικής ανάπτυξης των φορέων που εκπροσωπούν τα Επιμελητήρια.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ την πρόθεσή τους να προωθήσουν μια ολοένα στενότερη συνεργασία μεταξύ τους χωρίς να υφίσταται αποκλειστική συνεργασία, αλλά μια συντεταγμένη και αποδοτική αμοιβαία σύμπραξη.

ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ στο ακόλουθο Πρωτόκολλο Συνεργασίας:

 

ΑΡΘΡΟ 1: Αντικείμενο Συνεργασίας

Αντικείμενο του συγκεκριμένου Πρωτοκόλλου αποτελεί η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας και σύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τους φορείς ενίσχυσης της απασχόλησης και της τοπικής οικονομίας, όπως τα Επιμελητήρια. Στόχος είναι η αμοιβαία συνεργασία να οδηγήσει στη σύνδεση της εκπαίδευσης και έρευνας που παρέχεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τις τοπικές αγορές εργασίας και τις επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου.

ΑΡΘΡΟ 2: Πλαίσιο Συνεργασίας

Οι πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν με τη συμμετοχή και των δύο μερών θα διαμορφωθούν σταδιακά σε προτεινόμενες δράσεις που θα αφορούν στη σύνδεση και δικτύωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί το Επιμελητήριο Λέσβου.

Πιο συγκεκριμένα, ως τομείς συνεργασίας των δύο μερών συμφωνούνται (ενδεικτικά) οι εξής:

         Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, κατάρτιση και υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στους φοιτητές καθώς και της ενσωμάτωσής τους στην παραγωγική διαδικασία.

         Συγκρότηση Ομάδων Εργασίας με εκπροσώπους των δύο φορέων ή και τρίτων, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

         Διοργάνωση κοινών δράσεων εκπαίδευσης/κατάρτισης καθώς και εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων κ.λ.π.

         Διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης εθνικών, κοινοτικών και διεθνών χρηματοδοτικών μέσων (από κοινού σχεδιασμός, υποβολή και υλοποίηση προγραμμάτων).

         Προώθηση θεμάτων και κοινών δράσεων των δύο φορέων μέσα από τα έντυπα, τις ιστοσελίδες τους και την κάθε είδους ενημέρωση των μελών-χρηστών τους και τρίτων καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

         Προώθηση της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, σε σχέση με την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο του παρόντος πρωτοκόλλου, θα εκχωρήσει στο Επιμελητήριο κατάλογο με τις ειδικότητες και τα προσόντα που έχουν οι απόφοιτοί του. Το Επιμελητήριο υποχρεούται να διαχύσει την πληροφορία στις επιχειρήσεις και στους φορείς που εκπροσωπεί. Στόχος είναι να οδηγηθούν εταιρείες και επιχειρήσεις να υπογράψουν «πρωτόκολλα συνεργασίας» με τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έτσι ώστε να παρέχονται θέσεις πρακτικής άσκησης για τους/τις φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου και θέσεις εργασίας για τους αποφοίτους του, να υποστηρίζονται εκπαιδευτικές επισκέψεις φοιτητών/τριών σε επιχειρήσεις, να διεξάγονται τακτικές διαλέξεις στελεχών επιχειρήσεων στο Ίδρυμα, να οργανώνονται εκδηλώσεις, όπως οι «Ημέρες Καριέρας», να πραγματοποιούνται αναλύσεις και μελέτες περιπτώσεων για επιχειρήσεις, να συνδεθούν οι πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, να αναπτυχθούν άλλοι μηχανισμοί – πλέον των προαναφερθέντων – για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των φοιτητών/τριών και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.

 

ΑΡΘΡΟ 3: Πεδία Συνεργασίας

Ως Πεδία Συνεργασίας ορίζονται καταρχάς τα ακόλουθα:

(α)     Ανάπτυξη Νήσων και αξιοποίηση τοπικών προϊόντων

                 Προβλήματα και ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα που συνδέονται με τη 

                      Νησιωτικότητα. - Στρατηγικός σχεδιασμός-Απόκτηση ταυτότητας .

    • Νησιά και μεταφορές (Συγκοινωνίες- Μεταφορικό ισοδύναμο κ.α.) 
    • Νησιωτικά προϊόντα διατροφής ανάπτυξη του Πρωτογενούς τομέα στα νησιά (Ελαιοκομία-Κτηνοτροφία-Αλιεία κ.α.)- Παραδοσιακή διατροφή στα νησιά

(β)     Τουριστική Ανάπτυξη με έμφαση στο εναλλακτικό τουρισμό-Πολιτισμός

(γ)     Επιχειρηματικότητα και καινοτομία-Πράσινη επιχειρηματικότητα -Κοινωνική συνοχή και προστασία ευάλωτων ομάδων-Κοινωνικές επιχειρήσεις

(δ)     Πρόσβαση των επιχειρήσεων στο διαθέσιμο στελεχιακό δυναμικό και τους αποφοίτους του πανεπιστημίου

(ε)      Κοινωνία της Πληροφορίας και πρόσβαση των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία

(ζ)     Ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου -Διαμεσολάβηση για τη σύναψη εργασιακών σχέσεων αποφοίτων με την τοπική επιχειρηματικότητα.

(η)     Χρηματοδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων και υποτρόφων από την πλευρά του Επιμελητηρίου

(θ)     Δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση μέσω της συνδιοργάνωσης διαλέξεων, και άλλων συναφών εκδηλώσεων επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων .

(ι)      Βραβεύσεις επιχειρηματικών ιδεών και σχεδίων φοιτητών από την πλευρά του Επιμελητηρίου

(κ)     Εκπόνηση μελετών και η συνδιοργάνωση ημερίδων, συμποσίων και συνεδρίων στα ανωτέρω πεδία (α, β, γ, ε)- Παροχή πληροφοριών και γνωμοδοτήσεων

(κα)   Την παραγωγή ενημερωτικού υλικού και εκδόσεων κ.α. στα ανωτέρω πεδία (α, β, γ, ε)

(κβ)   Συμμετοχή από κοινού σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος

(κγ)   Ενημέρωση των δυο πλευρών για αποτελέσματα μελετών ή άλλων εργασιών που έχουν σχέση με το επιχειρηματικό νησιωτικό περιβάλλον (εφόσον αυτό είναι νομικά επιτρεπτό).

Τα πεδία αυτά δεν είναι περιοριστικά και συμφωνείται η δυνατότητα επέκτασης και αλλαγής τους με τη συμφωνία των δύο μερών, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιηθούν:

(α) Το ακαδημαϊκό – ερευνητικό δυναμικό και οι υποδομές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

(β) Το προσωπικό, η εμπειρία και οι υποδομές του Επιμελητηρίου Λέσβου

Για την επιτυχία όλων των ανωτέρω απαιτείται συντονισμός και συνεργασία των δύο μερών. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί Συντονιστική Επιτροπή με μέλη και στελέχη και από τους δύο φορείς. Η Συντονιστική Επιτροπή, από την έναρξη ισχύος της παρούσας θα διερευνήσει και θα υποβάλει προς έγκριση στους δύο φορείς Πρόγραμμα Ενεργειών στα ανωτέρω πεδία συνεργασίας το οποίο θα περιέχει εξειδικευμένες δράσεις.

ΑΡΘΡΟ 4: Υποχρεώσεις – Δικαιώματα

Το παρόν δεν εμπεριέχει ρήτρες αποκλειστικής συνεργασίας, δικαιώματα πρώτης προτίμησης, ούτε οικονομικής φύσης δεσμεύσεις. Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το παρόν Πρωτόκολλο είναι: α) η σταθερή πρόθεση συνεργασίας των δύο μερών και β) η αναφορά και δημοσιοποίηση της εν λόγω συνεργασίας με τα ονόματα των δύο μερών στις περιπτώσεις υλοποίησης κοινών δράσεων. Για την εξασφάλιση της εκτέλεσης των προβλεπόμενων εργασιών και την επίτευξη των στόχων, κάθε μέρος έχει δικαίωμα να ζητεί και να λαμβάνει από το  έτερο μέρος κάθε αναγκαία πληροφορία.

 

ΑΡΘΡΟ 5

Για κάθε επιμέρους κοινή δράση (πρόγραμμα, εκδηλώσεις, σεμινάρια κλπ), τα δύο μέρη θα συμφωνούν ad hoc τις οργανωτικές και διαδικαστικές παραμέτρους, π.χ. καταμερισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων, συμμετοχή στην κάλυψη δαπανών, εξεύρεση χορηγών, κ.ο.κ. Όπου αυτό θεωρείται αναγκαίο, θα ορίζονται από τους δύο φορείς Υπεύθυνοι Έργου, οι οποίοι θα επεξεργάζονται και θα θέτουν υπόψη των Διοικήσεων τον Τεχνικοοικονομικό Προϋπολογισμό εκάστης Δράσης. Κάθε επιμέρους δράση θα εγκρίνεται ad hoc από τις Διοικήσεις αμφοτέρων των φορέων.

ΑΡΘΡΟ 6: Εγγυήσεις και εγκυρότητα

Το παρόν Πρωτόκολλο, που υπογράφεται σε δύο πρωτότυπα, θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε (5) χρόνια, εκτός και αν καταγγελθεί εγγράφως από ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη. Το Σύμφωνο δύναται να τροποποιηθεί μέσω κοινής γραπτής συμφωνίας μεταξύ των μελών. Η παύση του παρόντος Συμφώνου δεν θίγει τα προγράμματα δράσης που τη δεδομένη χρονική στιγμή θα έχουν ήδη εγκριθεί από τις διοικήσεις αμφοτέρων των φορέων και  έχουν ξεκινήσει ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι γενικότεροι όροι τήρησης του Πρωτοκόλλου, καθώς και ο συντονισμός των δράσεων των ειδικών Επιτροπών, εναπόκεινται στην ευθύνη του Προέδρου του Επιμελητηρίου και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Μυτιλήνη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι συμβαλλόμενοι

Για το Επιμελητήριο                                                             Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

      Θρασύβουλος Καλογρίδης                                                               Πάρις Τσάρτας

 Πρόεδρος                                                                                            Πρύτανης

Μοιράσου το άρθρο!