Εκπαίδευση

18/07/2014 - 19:12

5η συνάντηση του Δικτύου Νησιωτικών Πανεπιστημίων

style="text-align: justify;"> 
Εγινε στην έδρα του Πανεπιστημίου του Prince Edward Island (Καναδάς) στις 5 Ιουλίου 2014 η 5η συνάντηση του Δικτύου Νησιωτικών Πανεπιστημίων με την επωνυμία Δίκτυο Αριστείας Νησιωτικών Περιοχών (RETI). Στο Δίκτυο συμμετέχουν 25 ιδρύματα από την Ευρώπη (Κορσική, Σαρδηνία, Βαλεαρίδες, Μάλτα….) αλλά και από τρίτες χώρες όπως Πράσινο Ακρωτήριο, Πουέρτο Ρίκο, Ιαπωνία κλπ. Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το ΤΕΙ Ιονίων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εκπροσώπησε ο επ. καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Γ.Σπιλάνης
 
Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ενεργοποίηση του δικτύου μέσα συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση και την έρευνα, ενώ θα πρέπει να αναζητηθούν πόροι για την χρηματοδότηση της κινητικότητας των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας γεγονός που θα διευκολύνει τη γνωριμία τους και την συνεργασία των ιδρυμάτων σε σταθερή βάση, αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία που μπαίνουν σε εφαρμογή από το επόμενο φθινόπωρο.  
 
Μεταξύ των αποφάσεων που λήφθηκαν ήταν και η οργάνωση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2015 συναντήσεων εργασίας με τον γενικό τίτλο «Βιώσιμη νησιωτική ανάπτυξη», ώστε να διερευνηθούν θέματα που απασχολούν τα νησιά όπως οι αναπτυξιακές δυνατότητες μέσα από την ανάδειξη της ταυτότητας τους, η ολοκληρωμένη διαχείριση τους και τα θέματα ελκυστικότητας και προσπελασιμότητας που αναμένεται να αποτελέσουν τις επιμέρους θεματικές ενός διεθνούς μεταπτυχιακού που σχεδιάζεται μεταξύ των ορισμένων εκ των εταίρων.  
 
Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο δίκτυο RETI έχει τριπλό στόχο:
- την ακόμη μεγαλύτερη διεθνοποίηση του ιδρύματος
- τη ανάδειξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε κέντρο αριστείας σε θέματα νησιωτικότητας αξιοποιώντας και τη σχετική χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας
- την στενή συνεργασία της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αιγαίου με άλλες νησιωτικές πανεπιστημιακές κοινότητες και ευρύτερα κοινωνίες που βιώνουν την νησιωτικότητα, τα εμπόδια που δημιουργεί και τις προκλήσεις που θέτει, ώστε όλοι μαζί -και με τη συμμετοχή της ελληνικής νησιωτικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της- να  προχωρήσουν σε δράσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.
 
Σε παράλληλες συναντήσεις εξετάστηκε η δυνατότητα οργάνωσης σε ένα από τα νησιά του Αιγαίου του επόμενου συνεδρίου της Παγκόσμιας Ενωσης για τη Μελέτη των Μικρών Νησιών το 2016.  
 

Μοιράσου το άρθρο!