Εκπαίδευση

15/09/2018 - 06:57

Αποκαλυπτικό - Πελατειακό σύστημα στις προσλήψεις Χημικών στη Λέσβο

Πότε θα σταματήσει αυτό το χάλι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Λέσβου; Για να μη μετακινηθούν μερικές ώρες μόνιμοι καθηγητές καταστρέφουν τα παιδιά μας βάζοντας άσχετους καθηγητές να διδάξουν ειδικότητες όπως η Χημεία! Καταστρέφουν και τους μαθητές και ολόκληρους κλάδους καθηγητών. Πότε θα κλείσουν αυτά τα "μαγαζάκια";  Το Υπουργείο Παιδείας τι λέει; Μήπως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση και από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ; Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ που έκανε συνεργάτης του Lesvosnews με αφορμή την ανακοίνωση πριν από λίγες ημέρς του Παραρτήματος Χημικών στο Β. Αιγαίο. Τα όσα αποκαλύπτονται για τους Χημικούς στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λέσβο είναι τουλάχιστον εξοργιστικά!

 

Αμέτρητες δυσκολίες στο νησί για τους άνεργους Χημικούς που εργάζονται εδώ και χρόνια ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Λέσβου. Μέλη της Ένωσης καταγγέλλουν ένα σύστημα πελατειακό και καθόλου αντικειμενικά κριτήρια επιλογής για  την τοποθέτηση τους  ως ωρομισθίων στα σχολεία του νησιού.  Eνα από τα μέλη αυτής της Ένωσης, που εργάζεται εδώ και δεκαεννιά χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως ωρομίσθια και αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημείας, μας εξηγεί:  «Όλα αυτά τα χρόνια αν είχες κάποιον συγγενή είχες το μεγαλύτερο ατού. Με  πεθερό στην δευτεροβάθμια διοριζόσουν σε δύο χρόνια,  με μια θεία γινόταν η ζωή σου πιο εύκολη,  χωρίς συγγενή - και κομματική ταυτότητα - περίμενες για πάντα».


Διαχρονικά, τα κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία της ελληνικής επικράτειας καλύπτονταν με την πρόσληψη ενός μεγάλου αριθμού αναπληρωτών καθηγητών. Το φαινόμενο αυτό εντάθηκε στα μνημονιακά χρόνια εξαιτίας του γεγονότος ότι οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών έγιναν το 2008. Για να καταλάβει κανείς την ένταση του φαινομένου, μόνο στον 1ο κύκλο προσλήψεων που έγινε την 5η Σεπτεμβρίου φέτος, το Υπουργείο προσέλαβε πλέον των 19000 αναπληρωτών. Τα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με την ακολουθούμενη πρακτική λειτουργίας των σχολείων είναι πολλά κι έχουν να κάνουν τόσο με το πραγματικό οικονομικό όφελος λειτουργίας τους (αν συνυπολογιστεί το επίδομα ανεργίας που εισπράττουν οι απολυμένοι τους θερινούς μήνες εκπαιδευτικοί) καθώς και κυρίως με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.


Στενά συνδεδεμένο με την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου είναι και το ζήτημα της επιλογής των ειδικοτήτων των αναπληρωτών καθηγητών. Στις Φυσικές Επιστήμες, επιστήμονες από τέσσερις ειδικότητες (Βιολόγοι, Γεωλόγοι, Φυσικοί και Χημικοί) καλούνται να διδάξουν τα αντίστοιχα μαθήματα. Και εδώ είναι που υπεισέρχεται το ακανθώδες ζήτημα της επιλογής ανάμεσα στις ειδικότητες. Αφελώς σκεπτόμενος κάποιος, θα υπέθετε ότι ο αριθμός των καθηγητών που διδάσκουν στα σχολεία από κάθε ειδικότητα θα ήταν προσεγγιστικά ανάλογος με τις ώρες που το κάθε μάθημα διδάσκεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Το ζήτημα, βέβαια, είναι πιο περίπλοκο κι εξαρτάται κι από άλλες παραμέτρους ανά σχολείο αλλά πόσο αυτές οι εξαιρέσεις μπορούν να αποκλίνουν από τον απλό γενικό κανόνα;


«Η ειδικότητα του Χημικού φαίνεται πως έχει περάσει τα πάνδεινα στο νησί της Λέσβου» εξηγεί η ίδια  αναπληρώτρια. «Για χρόνια είχαν ξεχάσει την ύπαρξή της. Το 2010 και ενώ το 5ο Λύκειο είχε ζητήσει Χημικό για 18 ώρες Χημείας προτίμησαν να διορίσουν  μια Φυσικό ως αναπληρώτρια». Έτσι βρέθηκε η ίδια  αναπληρώτρια στη Χίο με ένα δίχρονο παιδί. «Οι υπεύθυνοι της Δευτεροβάθμιας τότε μου δήλωσαν ότι επρόκειτο για λάθος  και το οποίο θα διόρθωναν την επόμενη χρονιά» επισημαίνει . «Ωστόσο, τον επόμενο Σεπτέμβρη προσλάβανε  στο νησί της Λέσβου με υπεράριθμους Φυσικούς και έλλειψη στις άλλες ειδικότητες : 14 Φυσικούς 0 Χημικούς, 1 Βιολόγο και 1 Γεωλόγο. Με προσφυγή στην Εισαγγελία μπόρεσα  να πάρω από την τότε Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας στοιχεία που αποδείκνυαν με ποσοστά ότι οι Φυσικοί τα διδάσκουν όλα και κανείς δεν διδάσκει Φυσική».


Στη Λέσβο, καθώς φαίνεται, οι εξαιρέσεις είναι τόσο σημαντικές που μπορούν να αγνοούν όχι μόνο τον κανόνα της ποσόστωσης αλλά και της απλής λογικής. Οι αριθμοί στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιαιτέρως εύγλωττοι: κάνοντας την πρόσθεση των ωρών που κάθε μάθημα διδάσκεται στα γυμνάσια και τα λύκεια του νησιού, η αναλογία ωρών Φυσικής, Βιολογίας και Χημείας είναι 6 προς 5 προς 4 αντίστοιχα. Σημειώστε ότι οι μόνιμοι Φυσικοί στη Λέσβο είναι 50 ενώ οι μόνιμοι Χημικοί 15 (σε αναλογία: 6 Φυσικοί προς 1,8 Χημικούς)! Ας αναρωτηθούμε τώρα ποια ειδικότητα είναι σε (μεγαλύτερη) έλλειψη στο νησί της Λέσβου και ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε ποιες ήταν οι προσλήψεις που έκανε το Υπουργείο. Το Υπουργείο, λοιπόν, προσέλαβε 5 Φυσικούς, 4 Βιολόγους (λογικό) και … 0 Χημικούς. Την ιδιαίτερη λογική του Υπουργείου στις προσλήψεις δεν τη συμμερίζεται δε ούτε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου – το κατά το νόμο γνωμοδοτικό όργανο για τις προσλήψεις αναπληρωτών που λειτουργεί ουσιαστικά ως ενδιάμεσος ανάμεσα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Υπουργείου – που στην πρότασή της ζητούσε 5 Φυσικούς, 4 Βιολόγους και 3 Χημικούς.


Που πήγαν τα κενά Χημείας;
Τέσσερα ολόκληρα κενά για Χημικό στο νησί (2ο και 5ο ΓΕΛ, ΓΕΛ Πέτρας Μουσικό), πολλές ώρες κατεύθυνσης της Γ’ Λυκείου και περίπου 100 ώρες σε σχολεία του νησιού υπήρχαν όταν οι μετακινήσεις των μονίμων είχαν ολοκληρωθεί και ήταν η ώρα να δοθούν τα κενά που θα κάλυπταν οι αναπληρωτές. Ακόμα κι αν υπήρχαν υπεράριθμοι μόνιμοι Φυσικοί μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κάποια από τα κενά Φυσικών που υπήρχαν στο νησί.
«Που να ψάξεις; Σε όποιον και αν απευθυνόμασταν κάποιος άλλος έφταιγε. Ώσπου από ένα από τα τηλεφώνα που χτύπησαν  στο  Υπουργείο, στο γραφείο του υπεύθυνου  για τις προσλήψεις, μάθαμε ότι η Χημεία είναι μικρή ειδικότητα είναι και το υπουργείο μπορεί να την κόψει.  Ο ίδιος υπάλληλος σε δεύτερη επικοινωνία που είχαμε,  έπειτα από ένσταση της Ένωσης Χημικών,  μας πληροφόρησε (τηλεφωνικά, εκκρεμεί η γραπτή του απάντηση) ότι τα κενά των Χημικών καλύφθηκαν από μετακίνηση μόνιμων Χημικών από άλλο ΠΥΣΔΕ».


Το παραπάνω επιχείρημα δεν ευσταθεί αφού α) καμία μετακίνηση Χημικού δεν έγινε προς κάλυψη των  κενών  από το ίδιο ή από διαφορετικό ΠΥΣΔΕ στην Α’ Λέσβου  και β) οι μετακινήσεις-τοποθετήσεις των μονίμων εκπαιδευτικών έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος Αυγούστου και οι δηλώσεις των Περιφερειών για την κάλυψη των κενών με προσλήψεις αναπληρωτών έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου.


Πολλές υποθέσεις μπορούν να γίνουν για την απόφαση ακύρωσης της πρόσληψης αποκλειστικά των Χημικών. Οι πελατειακές σχέσεις ή/και οι συντεχνιακές διεκδικήσεις  πιθανόν να υπερισχύουν  των ουσιαστικών  αναγκών των σχολείων. Γιατί εκτός από την αναίτια ανεργία στην οποία αναγκάζονται άνθρωποι με πολυετή προϋπηρεσία, τέτοιου είδους πρακτικές υποβαθμίζουν έτι περαιτέρω το Ελληνικό σχολείο.


Προωθείται τελευταία η λογική ότι τα όλα τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών μπορούν να διδαχθούν ισοδύναμα από κάθε μια από τις ειδικότητες του κλάδου. Οποιοσδήποτε, όμως, έχει μια στοιχειώδη γνώση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων ή έχει παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο-ημερίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (συμβούλου του Υπουργείου) κατανοεί την σπουδαιότητα να διδάσκονται τα μαθήματα – ειδικά εκείνα της κατεύθυνσης της Γ’ Λυκείου - από επιστήμονες της ειδικότητας. Αλλά ακόμη κι αν δεχτούμε την ενοποίηση των κλάδων, δεν μπορεί να υπάρξει κανένα επιχείρημα αυτή να εφαρμόζεται μονόδρομα: δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι ένας Φυσικός μπορεί να διδάξει Χημεία, με τον ίδιο τρόπο κι ένας Χημικός μπορεί να διδάξει Φυσική…


Εν κατακλείδι, ο αποκλεισμός των Χημικών από τις προσλήψεις στο νησί της Λέσβου καταπατά τους κανόνες ισονομίας και στερείται εκπαιδευτικής λογικής. Διαιωνίζει την καχυποψία για μεροληπτικούς διορισμούς και εδραιώνει την πεποίθηση περί αδιαφορίας από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία για την ποιότητα του παραγόμενου έργου στα σχολεία μας. 


Οι θετικές επιστήμες μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα γοητευτικές για  τους μαθητές όταν οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων συνεργαστούν κα  συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους στο έργο της εκπαίδευσης των παιδιών. Και  όχι να φτάνουν στις τάξεις  (αν φτάσουν) κακοποιημένοι ψυχικά  και ηθικά από  τον αγώνα τους κατά της αδικίας. «Οι εκπαιδευτικοί των φυσικών επιστημών μέσα από την δουλειά μας και τις συνεργασίες μας με τους συναδέλφους, κυρίως του κλάδου μας, μπορούμε να παράξουμε πολύ όμορφες και δημιουργικές εργασίες για τους μαθητές μας. Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να ξεκινούμε αυτό το Γολγοθά και να εξαντλούμε το δυναμικό μας -αντί στο έργο μας,  στις αδικίες που διαπράττονται εις βάρος μας» καταλήγει η Χημικός.

------

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση πριν λίγες ημέρες από το Ε.Ε.Χ. / Παράρτημα Τμήματος Β. ΑΙΓΑΙΟ

Μοιράσου το άρθρο!