Εκπαίδευση

24/08/2012 - 08:12

Δευτέρα 27 Αυγούστου ανακοινώνονται οι βάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δευτέρα 27 Αυγούστου ανακοινώνονται οι βάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ

Τελειώνει η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι βάσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο και πτωτική τάση καταγράφεται στο 2ο και 4ο.
 
Στα περσινά επίπεδα κινούνται οι βάσεις σε ιατρικές και οικονομικές σχολές,
 
Οι φετινές βάσεις θα κυμανθούν αποκλειστικά με γνώμονα της οικονομική κρίση καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι προτίμησαν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Πάντως, αρκετοί γονείς έχουν ξεκινήσει ήδη την «έρευνα ενοικίασης» για τιμές σπιτιών σε πιθανές πόλεις που μπορεί να εισαχθούν τα παιδιά τους.
 
Όσον αφορά στα επιστημονικά πεδία, στο 1ο (Νομικές, Φιλολογικές, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικές) αναμένεται να σημειωθεί άνοδος στις βάσεις , ενώ στο 2ο αναμένεται αισθητή πτώση, κυρίως για τα περιφερειακά ιδρύματα.
 
Στις Ιατρικές σχολές και το 3ο επιστημονικό πεδίο, οι βάσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται στα ύψη, ενώ τα οικονομικά τμήματα και το 4ο πεδίο αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, με πιθανή μικρή άνοδο σε κάποιες σχολές, εξαιτίας των καλών επιδόσεων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.
 
Το σίγουρο είναι ότι η οικονομική κρίση άλλαξε πλήρως την εικόνα των επιλογών των μαθητών και τώρα φοιτητών.
 
Αρχικά εχουν πολλαπλασιαστεί οι επιλογές των υποψηφίων σε σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, δεδομένου ότι οι οικογένειες αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος για να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακριά. Επιπλέον οι μαθητές, επιλέγουν σχολές σύμφωνα με τις προοπτικές απασχόλησης.
 
Αισθητή άνοδο θα πρέπει να περιμένουν και όσοι στοχεύουν στα παιδαγωγικά και στις νομικές σχολές.
 
Περισσότερα μόρια συγκριτικά με πέρσι, θα χρειασθούν και όσοι υποψήφιοι στοχεύουν σε τμήματα Φιλολογίας και Ψυχολογίας του 1ου επιστημονικού πεδίου.
 
Σύμφωνα επίσης με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι βάσεις στις νομικές σχολές θα ανέβουν έως και 350 μόρια, στα τμήματα φιλολογίας έως 200 μόρια, ενώ στις παιδαγωγικές σχολές η άνοδος μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 μόρια.
 
Τα 19.000 μόρια αναμένεται να αγγίξει η βάση στη Νομική Αθήνας, ενώ η αντίστοιχη σχολή του Αριστοτελείου θα σκαρφαλώσει κοντά στα 18.750 μόρια.
 
Στα παιδαγωγικά τμήματα, η άνοδος αναμένεται μεγαλύτερη για τα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μικρότερη για τα περιφερειακά ιδρύματα.
 
Ακόμη και πάνω από 1.000 μόρια μπορεί να ανέβει η βάση στο τμήμα αστυφυλάκων, για το οποίο πέρυσι οι υποψήφιοι είχαν χρειαστεί μόλις 13.633 μόρια. Η αύξηση των υποψηφίων που διεκδικούν τις θέσεις των αστυνομικών σχολών σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των θέσεων που διατίθενται οδηγούν σε βέβαιη εκτόξευση των βάσεων.

Μοιράσου το άρθρο!