Εκπαίδευση

22/06/2012 - 23:27

Διεθνή Θερινά Σχολεία Πανεπιστήμιου Αιγαίου

yle="text-align:justify;">Για το καλοκαίρι του 2012, οργανώθηκαν δεκατρία (13) Θερινά Σχολεία που προσφέρονται από το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου και υποστηρίζονται συμπληρωματικά από ερευνητές άλλων Ελληνικών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και από διεθνώς αναγνωρισμένους επισκέπτες ομιλητές από όλο τον κόσμο.

Τα Διεθνή «Θερινά Σχολεία Πανεπιστημίου Αιγαίου» συνιστούν πρωτοβουλία της Πρυτανικής Αρχής Πανεπιστημίου Αιγαίου, και αντιστοιχούν σε ακαδημαϊκή δραστηριότητα που για πρώτη φορά υλοποιείται με οργανωμένο και ενιαίο τρόπο ως προς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ποιότητας, από Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Έχουν ως στόχο αφενός την ανάδειξη του ερευνητικού έργου των μελών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον διεθνή χώρο, όσο και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών μέσω της ανάπτυξης διαστάσεων εκπαιδευτικού τουρισμού.

Αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για νέους και ώριμους επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο, να συμμετάσχουν σε ερευνητικές δραστηριότητες αιχμής και να ανταλλάξουν καινοτόμες ιδέες, μεθόδους και εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα θα εξερευνούν τα υπέροχα νησιά του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, συνιστούν για το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στη διεθνή ακαδημαϊκή έρευνα), ένα μέσο για να αναδείξει και να προβάλει περαιτέρω την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην στήριξη της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών.

Λαμβάνουν χώρα σε έξι νησιά του Αιγαίου: Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο και Κω με τα παρακάτω θέματα:

  • "Πολιτισμοί-Μεταναστεύσεις -Σύνορα"
  • «Ειδικά Θέματα Μεθοδολογίας Έρευνας, Ποσοτικών και Ποιοτικών Μεθόδων Ανάλυσης»
  • Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία Πανεπιστημίου Αιγαίου, Kύκλος “H πραγματικότητα μέσα από τον φακό: δημιουργώντας ντοκιμαντέρ”
  • «Γεωπάρκα: Προστασία της Φυσικής Κληρονομιάς, Διαχείριση του Φυσικού Περιβάλλοντος, Βιώσιμος Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη»
  • «Το Τοπίο σε ένα Κόσμο που Αλλάζει»
  • «Θερινό Σχολείο στην Ιστορία της Αρχαίας ελληνικής και Βυζαντινής Ιατρικής»
  • «Μεσογειακά Τρόφιμα και Διατροφική Αξία: Σύγχρονες τάσεις στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής»
  • «Το Μεσογειακό Περιβάλλον Ασφαλείας. Παραδοσιακές Συγκρούσεις και Σύγχρονες Απειλές. Προοπτικές Συνεργασίας και Σταθερότητας»
  • «Θαλάσσιος Τουρισμός και Ανάπτυξη Νησιωτικών Προορισμών: Από την Θεωρία στην Πράξη»
  • «Aegean STT CAMP: Μέσα Μεταφορών: Πολιτικές για την Ανταγωνιστικότητα, την Αποτίμηση και την Διαχείριση» 
  • «Μαθηματική Μοντελοποίηση και Ανάλυση Περιβαλλοντικών Δεδομένων με Σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών»,
  • «Αλγοριθμική Θεωρία Παιγνίων»,
  • «Θερινό Σχολείο Θεωρίας Τελεστών»

Ενδιαφέροντα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπο https://summerschools.pns.aegean.gr/

 

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην εξασφάλιση της εγγυημένης ποιότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσα από ένα συμπληρωματικό πλαίσιο ακαδημαϊκών διαδικασιών αξιολόγησης και διασφάλισης ποιότητας, που εγγυάται η δομή των «Θερινών Σχολείων Πανεπιστημίου Αιγαίου».  Κάθε πρόγραμμα αξιοποιεί έναν πλούσιο συνδυασμό  μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης, εφαρμόζοντας διαδραστικές δραστηριότητες (εργαστήρια, στρογγυλές τράπεζες, ομάδες εργασίας, hands-on δραστηριότητες κ.λπ.), με την ενεργή συμμετοχή περισσότερων του ενός διδάσκοντος. Όλα τα θέματα προς συζήτηση, οι μέθοδοι και τα μαθησιακά αποτελέσματα των Θερινών αυτών Σχολείων, στηρίζονται και εξελίσσονται στη βάση της παγκόσμιας ερευνητικής και ακαδημαϊκής πρωτοπορίας και προτάσσουν μια ισχυρά διεπιστημονική οπτική. Η έρευνα και η εκπαίδευση είναι στενά αλληλένδετες ώστε να διασφαλίζεται η σημαντικότητα του προγράμματος.  Κάθε Θερινό Σχολείο παρέχει τελικά, ένα μοναδικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα, συνδεδεμένο και συνυφασμένο με ένα ελκυστικό κοινωνικό πρόγραμμα για τους διδάσκοντες και τους εκπαιδευόμενους.

Προτάσσοντας την διεπιστημονική έρευνα και τον διεθνικό χαρακτήρα, τα Θερινά Σχολεία Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναδεικνύουν την ακαδημαϊκή αριστεία, την πρωτοπορία στην εκπαιδευτική τεχνολογική υποδομή και την πλατειά αλλά και εξειδικευμένη εμπειρία σχετικά με τα επιστημονικά αντικείμενα, προσκαλώντας και προτρέποντας τους συμμετέχοντες να εξελιχθούν ακαδημαϊκά, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το ελληνικό Αιγαιοπελαγίτικο καλοκαίρι !

Η εν λόγω δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως βασικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους.

Μοιράσου το άρθρο!