Εκπαίδευση

04/04/2015 - 19:50

Εκπαιδευτικές επισκέψεις της ειδικότητας «βοηθός φαρμακείου» του IEK Μυτιλήνης

 

Στις 5/03/2015 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των σπουδαστριών της ειδικότητας «Βοηθός Φαρμακείου» Β’ εξαμήνου στο  Κοινωνικό Φαρμακείο. Την επίσκεψη συντόνισαν οι φαρμακοποιοί κι εκπαιδεύτριες του ΙΕΚ Σ. Σπυριάδη και Κ. Μπάρου. Το Κοινωνικό Φαρμακείο στεγάζεται στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Λέσβου κι εξυπηρετεί καθημερινά ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας με προβλήματα υγείας. Οι σπουδάστριες ενημερώθηκαν για την λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου μέσω του προγράμματος «Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στο Δήμο Λέσβου - Ακτίνες ζωής». Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της κοινωνικής έρευνας που πραγματοποιείται από την κοινωνική λειτουργό του προγράμματος. Οι εκπαιδεύτριες του ΙΕΚ εξήγησαν αναλυτικά στις σπουδάστριες τη σημασία της προσφοράς εθελοντικής βοήθειας στους συνανθρώπους μας. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την προσφορά φαρμάκων και τον τρόπο διαχείρισης του φαρμακείου.

Στις 10/03/2015 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της ομοιοπαθητικού ιατρού Ε. Πούμπρου στο τμήμα «Βοηθός Φαρμακείου» Δ’ εξαμήνου του ΙΕΚ Μυτιλήνης. Η ομοιοπαθητικός,  σε συνεργασία με την εκπαιδεύτρια του ΙΕΚ Κ. Μπάρου, ενημέρωσε το τμήμα για τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής κι εξήγησε τον τρόπο που εφαρμόζεται πρακτικά στον άνθρωπο. Επίσης, οι σπουδάστριες έλαβαν γνώση για τη διαδικασία επίσκεψης σε ομοιοπαθητικό και τη λήψη του απαραίτητου ιστορικού του ασθενούς. Η ομοιοπαθητικός πρότεινε στο ΙΕΚ να πραγματοποιηθεί μία επιπλέον εκπαιδευτική επίσκεψη σε κατάλληλο φαρμακείο προκειμένου να γίνει καλύτερα αντιληπτή η δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων αλλά κι ο τρόπος παρασκευής τους. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας διαφόρων παθήσεων.

Στις 12/03/2015, στα πλαίσια του μαθήματος «Πρακτική άσκηση στο φαρμακείο», το τμήμα «Βοηθός Φαρμακείου» Δ’ εξαμήνου επισκέφθηκε το πλήρες ανακαινισμένο κι εξοπλισμένο φαρμακείο του Σ. Μαυραγάνη. Η επίσκεψη έγινε υπό την ευθύνη της εκπαιδεύτριας του ΙΕΚ Κ. Μπάρου μετά την πρόταση της ομοιοπαθητικού Ε. Πούμπρου. Έγινε μια ιστορική αναδρομή στην εξελικτική πορεία της ομοιοπαθητικής και στον τρόπο παρασκευής των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων από το φαρμακοποιό Σ. Μαυραγάνη. Ακολούθησε επίδειξη καψουλοποίησης με χειροκίνητη καψουλιέρα.

Επίσης, στις 12/03/2015, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της ειδικότητας «Βοηθός Φαρμακείου» Β’ εξαμήνου στη Φαρμακαποθήκη ΣΥΦΑΛ. Η επίσκεψη οργανώθηκε από τις φαρμακοποιούς κι εκπαιδεύτριες του ΙΕΚ Σ. Σπυριάδη και Κ. Μπάρου. Οι σπουδάστριες  ξεναγήθηκαν στους  οργανωμένους  χώρους της φαρμακαποθήκης. Ακόμα ενημερώθηκαν για τον τρόπο  παραλαβής  κι εκτέλεσης  παραγγελιών, τη διαχείριση εμπορευμάτων  και φαρμάκων, τον έλεγχο αποθήκης και τον έλεγχο λήξης προϊόντων. Η φαρμακαποθήκη είναι μια πλήρως  εξοπλισμένη και οργανωμένη επιχείριση κι εξυπηρετεί επιπλέον τα γειτονικά νησιά Λήμνου και Χίου. Τέλος πραγματοποιήθηκε συζήτηση και τέθηκαν ερωτήματα από τις σπουδάστριες του ΙΕΚ.

Η διοίκηση του ΙΕΚ Μυτιλήνης ευχαριστεί ιδιαίτερα τις εκπαιδεύτριες Κ. Μπάρου και Σ. Σπυριάδη, το Δήμο Λέσβου, Το Κοινωνικό Φαρμακείο, την ομοιοπαθητικό ιατρό Ε. Πούμπρου, το φαρμακοποιό Σ. Μαυραγάνη καθώς και τη Φαρμακαποθήκη ΣΥΦΑΛ για τη συνεργασία τους στις παραπάνω δράσεις.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!