Εκπαίδευση

22/08/2017 - 05:44

To ΦΕΚ για την ποσόστωση των μαθητών της Λέσβου στις Πανελλαδικές - "Σεισμός" επιτυχίας

yle="text-align: justify;">Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων εκδόθηκε το ΦΕΚ που αφορά την  την μοριοδότηση των εισακτέων από τις σεισμόπληκτες περιοχές του νησιού μας στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Η απόφαση κρίνεται εξαιρετικά ευνοϊκή για τους μαθητές καθώς δίνει και ποσόστωση και προσαύξηση μορίων με βάση την περιοχή. Μια απόφαση που θα την χαρακτηρίζαμε δίκαιη και γενναιόδωρη.  Το πως θα επηρεάσει αυτή η απόφαση τον αριθμό των εισακτέων από το νησί μας θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες. Όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν για "σεισμό" επιτυχίας από μεγάλο αριθμό εισακτέων. Αξίζει να τονιστεί ότι η απόφαση αφορά μόνο τις φετινές εξετάσεις.

Η ποσόστωση για τα παιδιά Λέσβου - Χίου που εξετάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2017 είναι στο 1,5% των θέσεων των ΑΕΙ για τα γενικά λύκεια  και στο 1% για τα ημερήσια ΕΠΑΛ.
Οι μαθητές της Λέσβου θα υπολογίσουν τα μόρια τους με συντελεστή 1.2 ενώ συγκεκριμένα της Βρίσας με συντελεστή 1.4 (προσοχή: τα μόρια μετά τον πολλαπλασιασμό με τους αντίστοιχους συντελεστές υπολογίζονται μόνο για τις επιπλέον θέσεις).
Παραθέτουμε ένα παράδειγμα: όπως μας δίνει το φροντιστήριο ΠΡΑΞΗ.
Έστω ότι τρεις μαθητές απο Χίο, Μυτιλήνη και Βρίσα έχουν γράψει 15000 μόρια και οι τρεις δεν περνάνε στη σχολή που έχουν ως πρώτη επιλογή γιατί ας υποθέσουμε πως αυτή έχει βάση 17200 μόρια. Με την ποσόστωση του 1.5% ας υποθέσουμε ότι η εν λόγω σχολή δέχεται δύο επιπλέον φοιτητές. Ο μαθητής από τη Χιο θα διεκδικήσει μια θέση με 15000 (15000*1) μορια ,αυτός από τη Μυτιλήνη με 18000(15000*1,2) μόρια ενώ αυτός από τη Βρίσα με 21000(15000*1,4) μόρια. Άρα στη σχολή θα περάσουν σαν έξτρα φοιτητές οι δυο από τη Μυτιλήνη και την Βρίσα. Για τον μαθητή από τη Χιο η διαδικασία συνεχίζεται με την επόμενη του επιλογή κ.ο.κ.

Αναλυτικά το ΦΕΚ με τίτλο "Καθορισμός ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών και αποφοίτων που υπέβαλαν αίτηση δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018".  Αναφέρει:


Άρθρο 1
Ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, για τους μαθητές και αποφοίτους που υπέβαλαν αίτηση δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών και οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σχολικού έτους 2016-2017 προβλέπεται ειδικό ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους, κατά το ανωτέρω ακαδημαϊκό έτος, σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Οι θέσεις αυτές αποδίδονται στους ανωτέρω υποψηφίους, σε ποσοστό:
(i) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων ΓΕΛ 1,50% καθ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
(ii) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων ΕΠΑΛ 1,00% καθ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
(iii) Για τους υποψηφίους των εσπερινών ΓΕΛ 0,05% καθ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
(iv) Για τους υποψηφίους των εσπερινών ΕΠΑΛ 0,05% καθ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Κατά τον προσδιορισμό των θέσεων που αντιστοιχούν στα ποσοστά που αναφέρονται στις ανωτέρω περιπτώσεις της παραγράφου αυτής, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, αν προκύπτει δεκαδικό υπόλοιπο ίσο ή μεγαλύτερο από το μισό της ακέραιης μονάδας. Αν το δεκαδικό υπόλοιπο είναι μικρότερο από το μισό της ακέραιης μονάδας, δεν λαμβάνεται υπόψη, εκτός εάν μηδενίζεται η θέση, οπότε γίνεται στρογγυλοποίηση στην ακέραιη μονάδα, ώστε σε κάθε περίπτωση να υπάρχει μία τουλάχιστον θέση για κάθε Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.


Άρθρο 2
Κατά τη διαδικασία επιλογής, κάθε υποψήφιος των περιπτώσεων του ανωτέρω άρθρου 1 κρίνεται για επιλογή για τις προβλεπόμενες θέσεις για κάθε τμήμα ή σχολή ή εισαγωγική κατεύθυνση, με βάση το σύνολο των μορίων κατά φθίνουσα σειρά μορίων και τη δήλωση προτίμησής του στο μηχανογραφικό δελτίο, κατά πρώτον, ως υποψήφιος της γενικής σειράς. Εάν δεν εισάγεται στη σχολή ή το τμήμα που έχει δηλώσει πρώτο στις προτιμήσεις του, κρίνεται για επιλογή για τις επιπλέον θέσεις της ίδιας σχολής ή τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης ως υποψήφιος μιας εκ των τεσσάρων περιπτώσεων του ανωτέρω άρθρου 1. Αν δεν εισάγεται ούτε με το επιπλέον ποσοστό στο συγκεκριμένο τμήμα ή σχολή ή εισαγωγική κατεύθυνση, η διαδικασία συνεχίζεται με τις επόμενες κατά σειρά προτίμησης του υποψηφίου στο μηχανογραφικό του δελτίο.
Οι υποψήφιοι του ανωτέρω άρθρου 1, διεκδικούν τις επιπλέον θέσεις με βάση τους ακόλουθους συντελεστές:
(i) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων των νήσων Χίου, Οινουσσών και Ψαρών (Δ/νση Δ.Ε. Χίου) υπολογίζονται με συντελεστή 1,00.
(ii) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων της νήσου Λέσβου (Δ/νση Δ.Ε. Λέσβου) υπολογίζονται με συντελεστή 1,20.
(iii) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων-κατοίκων της τοπικής κοινότητας Βρίσας της δημοτικής ενότητας Πολυχνίτου του Δήμου Λέσβου (Δ/νση Δ.Ε. Λέσβου) υπολογίζονται με συντελεστή 1,40. Η ένταξη σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει με βεβαίωση της Περιφερειακής Δ/ νσης Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου, στην οποία θα κατατεθούν τα σχετικά πιστοποιητικά.

 

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
ΦΕΚ 155.69 KB

Μοιράσου το άρθρο!