Εκπαίδευση

04/07/2015 - 09:31

Γνώρισαν τη Λέσβο... εμπειρία ζωής!

Ο

λοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος MESPOM. ΛΕΣΒΟΣ και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ.  

 
Με τις τελικές παρουσιάσεις που πραγματοποιηθήκαν στο Μόλυβο, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη πεδίου του διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Masters in Environmental Policy and Management (MESPOM) που διεξήχθη στη Λέσβο 25 Μαΐου έως 3 Ιουλίου 2015. Οι φοιτητές παρέμειναν στη Λέσβο για 6 εβδομάδες και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα με θέμα τη περιβαλλοντική διαχείριση και τον αειφόρο τουρισμό με την εποπτεία των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πέτρου Γαγάνη και Γιάννη Σπιλάνη. 
 
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Περιβαλλοντικές επιστήμες, την Πολιτική και τη Διαχείριση (Masters Course in Environmental Sciences, Policy and Management, MESPOM) οργανώνεται με τη συνεργασία τεσσάρων σημαντικών ευρωπαϊκών ιδρυμάτων στην περιβαλλοντική έρευνα και τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση: του Τμ. Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης (CEU) (Ουγγαρία), του Πανεπιστημίου του Lund (Σουηδία) και του Πανεπιστημίου του Manchester (Μεγ. Βρετανία). 
 
To MESPOM προετοιμάζει σπουδαστές απ’όλο τον κόσμο για τον προσδιορισμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή των ενσωματωμένων λύσεων στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, σε ένα διεθνές πλαίσιο. Το Πρόγραμμα προσφέρει ένα περιεκτικό δι- και πολύ-επιστημονικό πρόγραμμα σπουδών στις περιβαλλοντικές σπουδές που προκαλεί το ενδιαφέρον των φοιτητών  να ενσωματώσουν τη θεωρία και την πρακτική για τη συστηματική ανάλυση, την ολιστική κατανόηση, και τη διαχείριση των διαφορετικών περιβαλλοντικών ζητημάτων στα διάφορα κοινωνικά πλαίσια. Εκτός από την ακαδημαϊκή εργασία τους, οι φοιτητές αναπτύσσουν την έρευνα, επικοινωνία και άλλες επαγγελματικές δεξιότητες, μαθαίνουν να προσανατολίζονται στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα των περιβαλλοντικών Ιδρυμάτων και να διαμορφώνουν τους σχετικούς στόχους και τις στρατηγικές σταδιοδρομίας.
 
30 φοιτητές του Προγράμματος από 15 κράτη όλου του κόσμου (χώρες όπως το Μεξικό, Γαλλία, Γερμανία, Ταυλάνδη, Βοσνία, Κίνα, Βραζιλία,  ΗΠΑ ή Ινδία κλπ) είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί μας ενώ παράλληλα να παρακολουθήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα σπουδών. 
 
Η Mel από την Αυστραλία δηλώνει ότι έμαθε πολλά από την επαφή της με διαφορετικές επιχειρήσεις σε όλη τη Λέσβο. «Για μένα ήταν μοναδική η εμπειρία από την άμεση επαφή με επιχειρήσεις του τουρισμού, της παραγωγής ελαιολάδου και τυροκομικών στο νησί. Η Λέσβος θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει την υψηλή ποιότητα, με μοναδικά και πολιτιστικά αγαθά μέσα από την ενσωμάτωση κοινωνικών και περιβαλλοντικών πτυχών.  Κάτι τέτοιο βλέπουμε να συμβαίνει στην παραγωγή λαδιού με την παραγωγή βιολογικού και έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Εάν οι παραγωγοί και οι επιχειρήσεις στοχεύουν στην ποιότητα, υπάρχει μια σταθερή βάση για να πάνε καλύτερα.»
 
Ο Ισαάκ από το Μεξικό, πιστεύει ότι η Λέσβος έχει μεγάλες δυνατότητες να σταθεί ως ένα αειφόρο νησί με όλο τον πλούτο που έχει. Είναι απαραίτητη η χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, χρησιμοποιώντας την γνώση που το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να προσφέρει, ενισχύοντας τις ικανότητες λήψης αποφάσεων των τοπικών παραγόντων.
 
Η Λάουρα από τη Βραζιλία σημειώνει ότι η εμπειρία της παραμονής της στη Λέσβο ήταν πλούσια σε φύση, πολιτισμό και παράλληλα ολιστική εκπαίδευση. «Ως φοιτητής είχα την ευκαιρία να μάθω και να εκπαιδευθώ τις προκλήσεις και τα πλεονεκτήματα του νησιού ιδιαίτερα όσον αφορά στην παραγωγή ελαιολάδου και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Πραγματικά όμως απόλαυσα τις επισκέψεις τοπίου και το αποτέλεσμα της μελέτης μας για τη Λέσβο.»
   
Τέλος η Σοράγια από την Ινδονησία πιστεύει ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τους ξένους φοιτητές για να κατανοήσουν τα ζητήματα διαχείρισης ενός μεσογειακού νησιού καθώς και των οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Οι έλληνες φοιτητές, το προσωπικό αλλά και οι καθηγητές του πανεπιστημίου Αιγαίου είναι άριστα καταρτισμένοι, ενθουσιώδεις και φιλόξενοι για τους ξένους φοιτητές και το νησί της Λέσβου είναι μια υπέροχη πολιτιστική, περιβαλλοντική και γαστρονομική απόλαυση. «Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα περισσότερες διαπολιτισμικές ανταλλαγές με ξένους φοιτητές και άλλα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.»
 
Με συνεργασίες σαν αυτή προωθείται η διεθνής προοπτική του Παν. Αιγαίου ως ένα εκπαιδευτικό Ίδρυμα με κυρίαρχο ρόλο στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, εκμεταλλευόμενο το υπέροχο φυσικό περιβάλλον των νησιών μας καθώς και το υψηλό επίπεδο σπουδών του. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο www.mespom.org
 

Μοιράσου το άρθρο!