Εκπαίδευση

21/11/2015 - 18:18

Η Σκυτάλη στη Μυτιλήνη - Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

>Εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα Σκυτάλη ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης για χορευτές και για μαθητές Δημοτικού

 

 

Τι είναι το πρόγραμμα Σκυτάλη:

Η Σκυτάλη είναι ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον χορό που έχει σαν στόχο να ενδυναμώσει προσωπικά, καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά τους νέους χορευτές, παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς και να φέρει τα παιδιά, τα σχολεία και την κοινότητα πιο κοντά στην τέχνη του χορού.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μέχρι στιγμής εθελοντικά και μετράει ήδη τρία χρόνια πορείας. Η δημιουργία του και η υλοποίησή του στηρίζεται στην κοινή πεποίθηση των συντελεστών του ότι η μύηση στην τέχνη του χορού συνδέεται άμεσα και με τη μετάδοση του ενθουσιασμού, το μοίρασμα της προσπάθειας και της έμπνευσης, που πλαισιώνουν μια δημιουργική διαδικασία. Η ιδέα του μεταλαμπαδεύω, δίνω την "σκυτάλη" και εκπαιδεύω εκείνον που την έλαβε, ώστε να γίνει ικανός να κάνει το ίδιο, είναι η ουσία και ο πυρήνας αυτού του προγράμματος.

 

Δομή και χρονοδιάγραμμα του προγράμματος:

Η Σκυτάλη διαγράφει κάθε χρόνο έναν κύκλο 5 έως 7 μηνών και περιλαμβάνει δύο αλληλένδετους άξονες:  α)την επιμόρφωση και πρακτική εξάσκηση του νέουχορευτή/χορογράφου/παιδαγωγού και β)την εισαγωγή του χορού στο Δημόσιο σχολείο.

α) Τους πρώτους τρεις μήνες του κάθε κύκλου, επαγγελματίες του χορού, προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί (χορογράφοι, ιστορικοί, μουσικοί, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι) μεταγγίζουν τη γνώση, την έμπνευση και δημιουργικότητα του χορού σε νέους χορευτές. Στον κύκλο αυτό περιλαμβάνονται: Η επιμόρφωση των χορευτών μέσα από σεμινάρια και διαλέξεις σχετικά με την παιδαγωγική, την αισθητική του χορού και τη χορογραφία. Η δημιουργία μιας χορογραφίας βασισμένης στις κινητικές δράσεις «πέφτω» και «τρέχω». Η προετοιμασία μαθημάτων κίνησης για παιδιά δημοτικών σχολείων, με βασικό εργαλείο το παιχνίδι.

β) Τους δύο επόμενους μήνες, μέσα σε 8 με 10 διδακτικές συναντήσεις, που γίνονται στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου, οι χορευτές μεταδίδουν τη γνώση και την αγάπη για την κίνηση σε μαθητές Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων.

γ) Με την ολοκλήρωση του κύκλου της σκυτάλης οργανώνονται παραστάσεις όπου οι χορευτές χορεύουν μπροστά στους μαθητές κι έπειτα οι μαθητές με τη σειρά τους παρουσιάζουν μπροστά σε δασκάλους, γονείς και την τοπική κοινότητα τη χορογραφία που ετοίμασαν μαζί με τους χορευτές. Με αυτό τον τρόπο χορευτές και μαθητές περνούν διαδοχικά από τους ρόλους  του δημιουργού, του ερμηνευτή, του θεατή. 

δ) Αποτύπωμα: Οι μαθητές των σχολείων θα χρησιμοποιούν την πληροφορία και την εμπειρία που κατέκτησαν στη διάρκεια του προγράμματος για να προσφέρουν ή να αλλάξουν κάτι στο περιβάλλον ή στην κοινότητά τους.

 

Γιατί το παιχνίδι;

Το παιχνίδι είναι το βασικό συστατικό των μαθημάτων της Σκυτάλης. Γιατί το παιχνίδι είναι στη φύση του παιδιού, είναι το βασικό του εργαλείο για να μάθει τον κόσμο. Η κίνηση από την άλλη μεριά είναι η φύση του παιδιού και το βασικό του εργαλείο για να υπάρχει στον κόσμο. Τα πρωτογενή υλικά του παιχνιδιού όπως η ομαδικότητα, η εμπιστοσύνη, η διερεύνηση των επιλογών και η πρωτοβουλία μπορούν να γίνουν πράξεις συνειδητές και να ποτίσουν την καθημερινότητα και τις σχέσεις με τον κοινωνικό περίγυρο.

Γιατί το παιχνίδι τρέχει και πέφτει;

Τα μαθήματα ξεφεύγουν από την κλασική λογική ενός μαθήματος χορού. Δομημένα γύρω από την «πτώση» και το «κυνηγητό», καθημερινές κινήσεις γεμάτες κρυμμένα νοήματα και συμβολισμούς,  συνδέουν την καθημερινή κίνηση του μαθητή με έννοιες και κώδικες της τέχνης του χορού. Τα δημιουργικά αυτά μαθήματα ανατροφοδοτούνται από τις ίδιες τις προτάσεις των μαθητών, καλλιεργώντας τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία. Η Σκυτάλη εισάγει έννοιες οργάνωσης της ομάδας, συνύπαρξης, ορίων, κανόνων και αλληλεπίδρασης των μελών ενός συνόλου. Καλλιεργεί βασικές κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες, όπως η διερεύνηση λύσεων, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση προβλημάτων.

 

Η Σκυτάλη περνάει στην επαρχία:

Το πρόγραμμα συνεχίζει φέτος για τέταρτη χρονιά τη συνεργασία της με νέους χορευτές και σχολεία της Αττικής, ενώ παράλληλα ξεκινά έναν καινούριο κύκλο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και Δημοτικά σχολεία της επαρχίας. Για τη χρονιά 2015-2016 η Σκυτάλη θα ταξιδέψει στη Λέσβο, τη Νίσυρο, τη Σίφνο και τη Σέριφο!

 

Η Σκυτάλη στη Μυτιλήνη:

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην πόλη της Μυτιλήνης, υπό την επίβλεψη της χορεύτριας Βάσιας Ζορμπαλή. Μέσα σε ένα διάστημα ενός μήνα (31 Οκτωβρίου με 3 Δεκεμβρίου 2015) ολοκληρώθηκαν πρόβες με τρεις χορευτές, κατοίκους της πόλης και ένας κύκλος 7 μαθημάτων με το τμήμα Ε1 της πέμπτης τάξης του 9ου Δημοτικού σχολείου Μυτιλήνης. Η παρουσίαση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20.00 στο θεατρικό χώρο ΦΟΜ. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει: μία συζήτηση για το πρόγραμμα της Σκυτάλης και τις πρακτικές του, από τις υπεύθυνες του προγράμματος Πηνελόπη Ηλιάσκου και Πωλίνα Κρεμαστά, προβολή βίντεο, αποσπασμάτων από τις δράσεις στην Αθήνα, παράσταση των χορευτών και των μαθητών* και μια έκθεση με τις ζωγραφιές των συμμετεχόντων μαθητών.

Το πρόγραμμα ευελπιστεί στη συνέχιση του στο νησί της Λέσβου και για το λόγο αυτό θα σχεδιαστεί ένας κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων για ντόπιους εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς και καλλιτέχνες, με στόχο να επιμορφωθούν πάνω στις πρακτικές και τις αρχές της Σκυτάλης. Θα υπάρχει στο χώρο του ΦΟΜ έντυπο όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αφήσουν τα στοιχεία τους, αλλά θα γίνει και επίσημο open call στο διαδίκτυο σύντομα.

 

*παραστάσεις:

«τρέχει αυτός, πέφτει ποιος»

Χορογραφία: Βάσια Ζορμπαλή

Χορεύουν: Στέργιος Ψηφής, Μαρίνα-Ισμήνη Ιωαννάτου, Βασιλική Καραγιάννη

Ηχητικό περιβάλλον: Γιώργος Γέργος

 

 «η μύγα που έγινε υπερήρωας»

Χορογραφεί και χορεύει: η Ε1 τάξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την καθοδήγηση της Βάσιας Ζορμπαλή

Δ/ντρια: Λεμονιά Πετρά

Δάσκαλος: Γιώργος Γέργος

 

 

Ημέρα: Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ώρα: 20.00 – 21.00

Χώρος: ΦΟΜ, Σαμοθράκης 3-5, Μυτιλήνη / Τηλέφωνο: 6972210895

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μοιράσου το άρθρο!