Εκπαίδευση

10/11/2017 - 05:42

Η Συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Σχεδιασμό για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών

Εκδήλωση με αφορμή την 35η επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, πραγματοποιήθηκε στις 31.10.2017 στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΕΚΠΑ, παρουσία του ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, διακεκριμένων επιστημόνων που διατέλεσαν Πρόεδροι του ΟΑΣΠ ή στελέχωσαν τις Επιστημονικές Επιτροπές του Οργανισμού και πλήθους εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και πλήθους κόσμου.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης επεσήμανε τη σημαντικότητα του Οργανισμού για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Προηγήθηκε Ημερίδα με θέμα τη Συμβολή των Ερευνητικών φορέων της Χώρας στην αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών. Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι από 19 Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας και παρουσίασαν τα νέα δεδομένα στη διαχείριση φυσικών καταστροφών. 

Στην εκδήλωση διαπιστώθηκε ότι ο όγκος του παραγόμενου έργου καθιστά τη χώρα πρωτοπόρο σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος, καταστροφών και κρίσεων.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εκπροσώπησε ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, ο οποίος παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Η Συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Γεωγραφίας) στη Μελέτη – Χαρτογράφηση και τον Σχεδιασμό για την Αντιμετώπιση Φυσικών Κινδύνων και Καταστροφών».

Ο κ. Ν. Ζούρος, Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας - Γεωτεκτονικής και Γεωδυναμικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη μακρά συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον ΟΑΣΠ παρουσιάζοντας μια σειρά προγραμμάτων στα οποία συμμετείχε από τη δεκαετία του ΄90 καθώς και με άλλα ερευνητικά κέντρα όπως το ΑΠΘ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ΙΤΣΑΚ και το Μ.Φ.Ι.Α.Δ.Λ. Τόνισε πόσο σημαντική για την παρακολούθηση των φαινομένων είναι η εγκατάσταση οργάνων για την παρακαλούθηση του σεισμικού κινδύνου και ανέφερε τα παραδείγματα εγκατάστασης οργάνων στη Λέσβο, που έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια καθώς και μετά τον τελευταίο σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Αναφέρθηκε στην ερευνητική και εκπαιδευτική συμβολή του Τμήματος Γεωγραφίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου μέσω δημοσιεύσεων σε έγκυρα διεθνή περιοδικά αλλά και διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις δράσεις αντιμετώπισης του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017, με το προσωπικό που έθεσε στην υπηρεσία της Πολιτείας, με τη συμμετοχή στο Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας, σε πολλές συσκέψεις που έγιναν και κυρίως στην ενημέρωση των πολιτών και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Παρουσίασε επίσης στοιχεία από τις καταγραφές, χαρτογραφήσεις και αποτυπώσεις των μακροσεισμικών αποτελεσμάτων του σεισμού της 12ης Ιουνίου που πρώτη φορά ήλθαν στην δημοσιότητα καθώς και την τρισδιάστατη χαρτογράφηση όλων των κτιρίων του πληγέντος οικισμού της Βρίσας, έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Απευθυνόμενος κυρίως στους φοιτητές που παρευρίσκονταν στην αίθουσα, τόνισε τη μεγάλη σημασία και αναγκαιότητα της εργασίας υπαίθρου, που αποτελεί βασική παράμετρο για την σωστή αξιολόγηση των δεδομένων της σεισμικής επικινδυνότητας μιας περιοχής.

Τέλος ο κ. Ζούρος μίλησε για την ανάγκη προετοιμασίας του πληθυσμού για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου σεισμού. Εξήγησε πως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει εγκαταστήσει στο χώρο του ειδική εκπαιδευτική «τράπεζα προσομοίωσης σεισμών», πάνω στην οποία παιδιά και ενήλικες βιώνουν μεγάλους σεισμούς και διδάσκονται τρόπους επιτυχούς αντιμετώπισης και προστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχαν παρακολουθήσει τα παιδιά του σχολείου της Βρίσας, λίγες μέρες πριν τον σεισμό και το οποίο αποδείχθηκε αποτελεσματικό και αναγκαίο όταν τα παιδιά και η δασκάλα ακολουθώντας τις οδηγίες και συμβουλές που είχαν πάρει από το Μουσείο, έπραξαν το σωστό κατά τη διάρκεια του σεισμού που γκρέμισε το σχολείο τους και κατάφεραν να βγουν με ασφάλεια από τα ερείπιά του.

Ο κ. Ζούρος ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας ότι η επιστημονική έρευνα οφείλει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες καθώς θεωρεί σημαντικότερο να καταφέρουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, μεταφέροντας στον απλό πολίτη την απαραίτητη γνώση για θέματα προστασίας από τους φυσικούς κινδύνους παρά την παρουσίαση περισσότερων επιστημονικών δημοσιεύσεων για το σεισμό. 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!