Εκπαίδευση

21/11/2012 - 08:37

Ημερίδα: Σερφάροντας με ασφάλεια στο διαδίκτυο

.Ημερίδα: Σερφάροντας με ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ημερίδα: Σερφάροντας με ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η

Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, διοργανώνει Ημερίδα, με θέμα «Σερφάροντας στο διαδίκτυο με ασφάλεια», υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου και με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΑ Αιγαίου. Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012, στις 6:00 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και θα είναι ανοικτή στο κοινό. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, φοιτητές και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, οι εισηγητές θα προσεγγίσουν επιστημονικά το νέο περιβάλλον που δημιουργεί η συνεχώς αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους, γεγονός που επιβάλλει την ευαισθητοποίηση των γονέων πάνω στα οφέλη και τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου, αλλά και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των φορέων.

Με δεδομένο ότι, η διασφάλιση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων μας αποτελεί βασική προϋπόθεση της παιδαγωγικής διαδικασίας, άμεση προτεραιότητα κάθε εκπαιδευτικής κοινότητας και οικογένειας, αλλά και αδιαμφισβήτητη υποχρέωση όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας, θεωρούμε την παρουσία, τη συμμετοχή και τη συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων επιβεβλημένη, προς την κατεύθυνση αυτή.

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η ευαισθητοποίηση των γονέων, η ενημέρωση των πολιτών, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική κινητοποίηση των Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, μπορούν να δώσουν λύσεις στο υπαρκτό πρόβλημα του διαδικτυακού εθισμού, ενώ συνάμα να δράσουν κατασταλτικά ή προληπτικά ως προς τους ενδεχόμενους κινδύνους. Μόνο έτσι, οι μαθητές μας θα είναι σε θέση να απολαύσουν τα πολλαπλά κοινωνικά και εκπαιδευτικά οφέλη της τεχνολογίας, οικοδομώντας με ασφάλεια και σταθερότητα μια ισχυρή ταυτότητα ως ανεξάρτητες προσωπικότητες, υπεύθυνοι πολίτες και μελλοντικοί επαγγελματίες. 

 

 

*Η Ημερίδα υλοποιείται με την ουσιαστική συμμετοχή και την εξειδικευμένη υποστήριξη της Επιστημονικής Ομάδας του Προγράμματος ΑΡΙΑΔΝΗ (Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»). Αναφέρουμε ότι, το ανωτέρω Πρόγραμμα στοχεύει στην κατάρτιση εκπαιδευτικών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών για το φαινόμενο του «εθισμού» των εφήβων στο διαδίκτυο, καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου.

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα της Ημερίδας:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

  • «Όταν η οθόνη αντικαθιστά τους φίλους και την πραγματική ζωή…»

Αγγελική Ρουμελιώτου, Κοινωνική λειτουργός, Εκπαιδεύτρια Προγράμματος «ΑΡΙΑΔΝΗ»  Π.Α.

  • «Xρήση του Facebook από μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου»

Τιμολέων Θεοφανέλλης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Περιφ. Β. Αιγαίου, Συνεργάτης προγράμματος «ΑΡΙΑΔΝΗ» Π.Α.- τμήμα Μυτιλήνης

  • «Επαγγελματίες και οικογένεια αντιμέτωποι με μία νέα μορφή "εθισμού".  Δυνατότητες για πληροφόρηση και υποστήριξη»

Σοφία Κιστάνη, Κλινική Ψυχολόγος (M.Sc.),Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης "Πνοή", Συνεργάτιδα  προγράμματος  «ΑΡΙΑΔΝΗ»  Π.Α.-τμήμα Μυτιλήνης

  • «Οφέλη και κίνδυνοι του διαδικτύου για το παιδί και τον έφηβο. Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά , οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί»

Γιώργος Κορμάς, Ιατρός, Υπεύθυνος Γραμμής Βοηθείας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Συντονιστής προγράμματος ΑΡΙΑΔΝΗ Π.Α.

 

Συντονίζει η Δήμητρα Λαχουρή, Δημοσιογράφος ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!