Εκπαίδευση

26/06/2012 - 13:24

Και οι 7 (μαθητές) είναι υπέροχοι !!! - Οι πρώτοι της Μυτιλήνης!

Γράφει: Βαγγελιώ Χρηστίδου / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Σε μαραθώνιο εξελίχθηκε η χτεσινή προσπάθεια των τοπικών Μ.Μ.Ε. να έχουν στα χέρια τους στοιχεία για τις βαθμολογίες που κατέκτησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νομού Λέσβου στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Παρ’ όλο που οι βαθμοί αναμενόταν να βρίσκονται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και παρ’ ότι στα σχολεία είχαν αναρτηθεί ήδη από το πρωί, τελικά δε στάθηκε δυνατό να έχουμε έγκυρα αριθμητικά στοιχεία και ποσοστά. Με κάθε επιφύλαξη, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε σήμερα μαθητές και μαθήτριες σχολείων από τα οποία καταφέραμε να έχουμε κάποια πρώτα στοιχεία, οι βαθμοί των οποίων, όπως όλα δείχνουν, τους κατατάσσουν στις πιο υψηλές θέσεις.

Όπως είχε ανακοινωθεί ήδη από την περασμένη Παρασκευή, οι βαθμοί επρόκειτο να αναρτηθούν στα λύκεια των υποψηφίων μετά τη 1 μ.μ.. Τελικά αναρτήθηκαν πολύ νωρίτερα, ενώ η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα έκανε την επεξεργασία και θα εξασφάλιζε την έγκυρη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, δεν κατάφερε να έχει κάτι στα χέρια της μέχρι και αργά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, Βασίλη Κοντάρα, οι φάκελοι με τα αποτελέσματα έφτασαν σ’ αυτή σφραγισμένοι και χωρίς να υπάρχουν οι βαθμοί και σε ηλεκτρονική μορφή, και εστάλησαν απ’ ευθείας στις σχολικές μονάδες, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επεξεργασία από πλευράς Δευτεροβάθμιας.

Παρ’ όλα αυτά, κατά τις συνεχείς επαφές που είχαμε με τον ίδιο και με την υπηρεσία, επαναλαμβανόταν πως υπάρχει επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας και ότι τα αποτελέσματα ακόμη αναμένονταν, μέχρι να λάβουμε την απάντηση τελικά, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, πως η Δευτεροβάθμια δεν επρόκειτο να έχει χτες στα χέρια της στοιχεία προς επεξεργασία, κάτι που σύμφωνα με τους αρμοδίους ίσχυε για όλες τις διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας.

Έτσι, το «ΕΜΠΡΟΣ» επικοινώνησε απ’ ευθείας με σχολεία της Λέσβου. Ενδεικτικά και με κάθε επιφύλαξη, σας παρουσιάζουμε σήμερα τα ονόματα επτά μαθητών που αρίστευσαν στις κατευθύνσεις όπου διαγωνίζονταν, όσων μπορέσαμε να εντοπίσουμε και απ’ όσα σχολεία είχαμε χρόνο να επικοινωνήσουμε και που, όπως φαίνεται, είναι μεταξύ των πρώτων σε επίπεδο Νομού, αν λάβουμε υπόψη μας και την πτώση των φετινών βαθμολογιών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Δυστυχώς δεν προλάβαμε τα περιφερειακά λύκεια της Λέσβου και αυτά της Λήμνου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε αριστείες και από αυτά, αφού ειδικά στη Θετική Κατεύθυνση έχουμε εντοπίσει μόνο μια αριστούχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί μαθητές κατάφεραν να γράψουν 20 στο μάθημα της Φυσικής, παρά τις δυσκολίες που παρουσίαζαν τα θέματα. Τονίζουμε επίσης πως αυτά δεν είναι και τα τελικά κι επίσημα στοιχεία, που σύμφωνα με τον κ. Κοντάρα αναμένεται να ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου σήμερα, νωρίς το πρωί.

---------------

Σταυρούλα Βαρβαρά, με 19,57 Προς τη Στρατιωτική Ιατρική

Δύο 20άρια έγραψε η Σταυρούλα Βαρβαρά από το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης στις Πανελλαδικές, κι αυτά στη Φυσική και τη Χημεία Κατεύθυνσης. Η συνολική της βαθμολογία τής επιτρέπει, όπως φαίνεται, την εισαγωγή στη σχολή προτίμησής της, που είναι αυτή της Στρατιωτικής Ιατρικής στη Θεσσαλονίκη. «Δεν το περίμενα καθόλου ότι θα πήγαινα τόσο καλά», είπε η ίδια μιλώντας χτες στο «Ε». «Σε ορισμένα μαθήματα αντιμετώπισα δυσκολία, η Φυσική ήταν για εμένα η έκπληξη και χάρηκα πολύ, τόσο εγώ, όσο και οι γονείς μου.»

--------------

Αδαμαντία Παλαιολόγου, με 18,72 Καθ’ οδόν για τη Νομική

Μια χρονιά με πολύ άγχος ήταν η φετινή για την Αδαμαντία Παλαιολόγου από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης, την κόρη του γνωστού κτηνιάτρου της Μυτιλήνης. Τελικά οι προσπάθειές της απέδωσαν και η ίδια κατάφερε να σημειώσει υψηλές βαθμολογίες στα περισσότερα μαθήματα, πετυχαίνοντας το 18,72 που της εξασφαλίζει μάλλον εισαγωγή στη σχολή προτίμησής της. «Θέλω να περάσω Νομική Θεσσαλονίκης», λέει. «Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα τόσο καλούς βαθμούς, αν και το ήλπιζα. Το διάβασμα δε με ενοχλεί, το άγχος ήταν αυτό που με κούρασε, αλλά τώρα είμαι πολύ χαρούμενη.»

-----------

Ευστράτιος Τριανταφύλλου, με 19,51 Οικονομικά και… Μουσική!

Ο Ευστράτιος Τριανταφύλλου έγραψε 20 στα Λατινικά και την Ιστορία, και χτες ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος για τα όσα κατάφερε. «Δεν περίμενα να τα πάω τόσο καλά», λέει ο ίδιος. «Σε κάποια μαθήματα το αποτέλεσμα ήταν και για μένα έκπληξη.» Αυτό που σκέφτεται αυτήν τη στιγμή, μέχρι να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα, είναι το Τμήμα Διοίκησης Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αθήνας. «Ουσιαστικά αμφιταλαντευόμουν ανάμεσα σε Οικονομικά και Μουσική», εξηγεί. «Αποφάσισα τελικά να παρακολουθήσω αυτό το Τμήμα και να συνεχίσω παράλληλα και τη Μουσική (πιάνο και σύνθεση), και σε τέσσερα χρόνια από τώρα να επιλέξω με τι θα ασχοληθώ. Είναι, άλλωστε, μια κατεύθυνση που μπορεί να μου εξασφαλίσει μια θέση στην αγορά εργασίας.»

------------------------

Σωσσάνα Καβούνη, με 18,50 Αγγλική Φιλολογία

Με 19,20 στην Ιστορία Κατεύθυνσης και 19,50 στα Λατινικά, η Σωσσάνα Καβούνη από το Πειραματικό Λύκειο περνάει, όπως φαίνεται, άνετα στην Αγγλική Φιλολογία της Αθήνας, που όπως λέει προτιμά από αυτήν της Θεσσαλονίκης. «Δε δυσκολεύτηκα πάρα πολύ», λέει η ίδια. «Διάβαζα συνέχεια και δεν είχα άγχος, αφού είχε και πολύ καλούς καθηγητές. Να πω την αλήθεια, δεν περίμενα να τα πάω τόσο καλά και είμαι πολύ χαρούμενη για τα αποτελέσματά μου!»

-------------------

Φώτης Καραμπλιάς, με 19,76 Ηλεκτρολόγος - Μηχανολόγος και βλέπουμε…

Τα πέντε 20άρια του Φώτη Καραμπλιά από το 5ο Λύκειο στα μαθήματα της Κατεύθυνσής του, εκτός των Μαθηματικών Κατεύθυνσης και της Έκθεσης, όχι μόνο τού εξασφαλίζουν την εισαγωγή σε μια από τις σχολές που θέλει, αυτές των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ή των Μηχανολόγων Μηχανικών της Αθήνας, αλλά ενδέχεται να τον ανάγουν σε «πρώτο των πρώτων» μαθητή του Νομού. Τι λέει ο ίδιος για την επιτυχία του; «Η Φυσική μπορεί να ήταν δύσκολη, αλλά ήταν από τα αγαπημένα μου μαθήματα», λέει ο ίδιος. «Δε δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα, αφού με συστηματικό διάβασμα βγήκε η δουλειά. Μέχρι και τα Χριστούγεννα διάβαζα σχετικά χαλαρά, μέχρι τις 9 το βράδυ και με διαλείμματα, μετά φόρτσαρα λίγο. Εξάλλου και στο σχολείο είχα πολύ καλούς βαθμούς, αν και δεν τους έχω πάρει ακόμη. Το ζητούμενο είναι πως έβγαλα τη δουλειά που ήθελα και είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθειά μου.»

-----------------

Νικόλαος Αθανασίου, με 19,41 Πολυτεχνείο ή Μαθηματικά;

Με πολύ διάβασμα και ευσυνειδησία κύλησε η φετινή χρονιά για το Νικόλαο Αθανασίου από το 4ο Λύκειο. «Μου άρεσαν πάρα πολύ τα μαθήματα που είχα να μελετήσω, εκτός από ένα - δύο που ήταν αποκλειστικά παπαγαλίας», λέει ο ίδιος. «Χρειάστηκε πολύ διάβασμα, δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο ή να χαλαρώσω, αλλά έτσι είναι αν θέλεις να πετύχεις το στόχο σου. Περίμενα να γράψω καλά, τα λάθη που έκανα ήταν καθαρά από δικό μου σφάλμα και πιο πολύ λόγω άγχους. Τώρα θα επιλέξω μεταξύ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ή Μηχανολόγων Μηχανικών τού ΕΜΠ. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω και το Μαθηματικών.»

-----------------

Γαβριήλ Πιπίνης, με 19,23 Με την αδελφή του στο Πολυτεχνείο

Με 20άρι στη Φυσική και πολύ καλούς βαθμούς στα υπόλοιπα μαθήματα, ο Γαβριήλ Πιπίνης από το 4ο Λύκειο περνάει, όπως φαίνεται, στο Τμήμα Μηχανολόγων στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου σπουδάζει και η αδελφή του. «Προσπάθησα όλη τη χρονιά, είχα αφιερωθεί μόνο στο διάβασμα για τις Πανελλαδικές», λέει. «Κι εγώ και οι γονείς μου το περιμέναμε πως θα πάω καλά.»

Μοιράσου το άρθρο!