Εκπαίδευση

26/04/2012 - 08:08

Καταγγελία από την Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λέσβου για την εκλογική άδεια

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις της ΔΔΕ Λέσβου

για τη μη χορήγηση της εκλογικής άδειας σε εκπαιδευτικούς

 

Με μια απαράδεκτη ερμηνεία της εκλογικής νομοθεσίας και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα η ΔΔΕ Λέσβου αρνείται να εγκρίνει σε πάρα πολλούς συναδέλφους την ειδική εκλογική άδεια που δικαιούνται για να μεταβούν στις περιοχές όπου ψηφίζουν. Με έναν «ιδιόμορφο» και αυθαίρετο γεωγραφικό χωρισμό διακρίνει τη χώρα σε περιοχές για τις οποίες θα εγκρίνεται η άδεια και σε περιοχές για τις οποίες δεν θα εγκρίνεται! Δεν λαμβάνει όμως υπόψη της έτσι ούτε τις ειδικές συνθήκες του διημέρου των εκλογών (έλλειψη εισιτηρίων, γεμάτα δρομολόγια, αύξηση τιμών κ.λπ.) ούτε την γενικότερη κατάσταση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν είναι φυσικά υποχρεωμένοι- και δεν μπορούν αντικειμενικά- να ταξιδέψουν ούτε με το ταχύτερο ούτε με το ακριβότερο μέσο. Ξέρει τίποτα άραγε η εκπαιδευτική διοίκηση για τις περικοπές των δρομολογίων στα πλοία, για τα σαπιοκάραβα που κάνουν σχεδόν μια μέρα να πάνε Πειραιά ή Θεσσαλονίκη; Έχει συναίσθηση του τι ποσοστό του ισχνού μισθού μας πρέπει να καταναλώσουμε για ένα τέτοιο ταξίδι; Ενώ η κοινωνία βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης, μπορεί να επιμένει η ΔΔΕ ότι είναι σημαντικότερη η «εύρυθμη λειτουργία» του σχολείου;

Η ΔΔΕ Λέσβου γίνεται έτσι ένας συνειδητός σύμμαχος του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των παραρτημάτων τους στον προεκλογικό τους αγώνα, αφού στερεί ουσιαστικά από πολλούς- νέους κυρίως- εκπαιδευτικούς το δικαίωμα (και την υποχρέωση) να μαυρίσουν στην κάλπη τις δυνάμεις που στήριξαν τα τελευταία χρόνια την επίθεση ενάντια στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, ενάντια στην κοινωνία γενικότερα. Λέει στους νέους συναδέλφους που η κυβέρνηση της Διαμαντοπούλου τους εξόρισε μακριά από τον τόπο τους για χρόνια ότι δεν έχουν το δικαίωμα να κρίνουν την πολιτική των απερχόμενων κυβερνήσεων, να διαμαρτυρηθούν για το σφαγείο της τρόικας, να δώσουν ψήφο ελπίδας στην Αριστερά, να στείλουν μήνυμα ανατροπής.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι θεμελιώδες πολιτικό δικαίωμα. Η ψήφος των εκπαιδευτικών θα είναι ψήφος ενάντια στην κατεδάφιση του δημόσιου σχολείου, ενάντια στην υποβάθμιση των κοινωνικών αγαθών, ενάντια στην υποτίμηση της εργασιακής, οικονομικής, παιδαγωγικής μας αξιοπρέπειας. Προτείνουμε στους συναδέλφους στους οποίους δεν έγινε δεκτή η αίτηση αδείας να την επαναφέρουν λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου από το σχολείο τους και να ταξιδέψουν με τον προσφορότερο γι’ αυτούς τρόπο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Καλούμε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου να πάρει σαφή θέση ενάντια στη μεθόδευση αυτή, χωρίς «ναι μεν αλλά», και να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς εάν η ΔΔΕ επιμείνει να μην εγκρίνει όλες τις άδειες.

Μοιράσου το άρθρο!