Εκπαίδευση

13/02/2017 - 12:26

MO-TO Key… Οι μαθητές παίρνουν την κλασική μουσική στα χέρια τους!

yle="text-align: justify;">Πως θα σας φαινόταν αν αντί να εισάγουν οι γονείς τα παιδιά στην κλασική μουσική συνέβαινε το αντίθετο; αν δηλαδή τα παιδιά διοργάνωναν συναυλίες για να φέρουν σε επαφή το ευρύ κοινό με συναρπαστικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου;

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ), στο πλαίσιο των επιμορφωτικών  του στόχων, εμπλουτίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» που ξεκίνησε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία, με το «ΜΟ-ΤΟ key». Το MO-TO key είναι μία πλατφόρμα δράσης  που όχι μόνο εξοικειώνει τα παιδιά με την κλασική μουσική αλλά τους δίνει τα εφόδια, ώστε με αυτενέργεια, φαντασία και δημιουργικότητα να διοργανώσουν ένα πολιτιστικό γεγονός, μία συναυλία! 
Σε συνεργασία με τον γερμανικό πολιτιστικό θεσμό, TONALi,  η Λέσβος εκπροσωπεί την Ελλάδα, την τρίτη χώρα  που θα  πραγματοποιήσει την εκπαιδευτική αυτή εφαρμογή, μετά την Γερμανία και την Ιταλία. 
Στο «ΜΟ-ΤΟ key» συμμετέχουν μαθητές  της Ε’ και Στ’ Δημοτικού και μαθητές του Γυμνασίου. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
 
Το ΜΟ-ΤΟ Key ξεκινά αυτή την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου. Συμμετέχουν τρία σχολεία: το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, το Δημοτικό Σχολείο Παπάδου-Γέρας και το Δημοτικό Σχολείο Μηθύμνης. Κατά την περίοδο αυτή, οι μαθητές που συμμετέχουν, θα μάθουν βασικά στοιχεία πολιτιστικής διαχείρισης, και «υιοθετώντας» από ένα μουσικό του TONALi θα σχεδιάσουν και διοργανώσουν αυτόνομα από μία συναυλία στα σχολεία τους. Επίσης οι μαθητές και από τα τρία σχολεία σε συνεργασία με την ομάδα του Φεστιβάλ θα διοργανώσουν μαζί την τελική συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (31 Μαρτίου, 6:30π.μ.) με την οποία θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Στην συναυλία οι μουσικοί ως σύνολο θα ερμηνεύσουν έργα μουσικής δωματίου.
Οι μουσικοί που θα «υιοθετηθούν» από τα σχολεία είναι τρεις νέοι χαρισματικοί σολίστ με σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό, η Δανάη Ντέρκεν(συνιδρύτρια του ΔιΦεΜΜ) -πιάνο, ο Αρτούρ Ρουζανόφσκι –βιολί και ο Βασίλι Γκεράσιμεζ –τσέλο. Το πρόγραμμα οργανώθηκε, σε συνεργασία με εθελοντές καθηγητές των τριών σχολείων, από μια εξαιρετική ομάδα εθελοντών, στενών συνεργατών του φεστιβάλ που αποτελείται από:  την Κυβέλη Ντέρκεν, πιανίστα και συνιδρύτρια του ΔιΦεΜΜ, την συγγραφέα Φωτεινή Φραγκούλη -υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΔιΦεΜΜ και τις Δεσποινα Βαράκη, Λεμονιά Πετρά και Έλπη Δεληγιάννη μέλη της οργανωτικής επιτροπής και υπεύθυνες για τον συντονισμό της δράσης αυτής.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά μέσα από το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν ικανότητες και γνώσεις, εφόδια χρήσιμα για μια ζωή! Θα γνωρίσουνε και θα συνεργαστούν με προικισμένους μουσικούς, νέους σε ηλικία, από τον χώρο της κλασικής μουσικής. Το ΜΟ-ΤΟ Key είναι ο συντονισμός των ενεργειών τους, οι πρωτοβουλίες, η πρωτοτυπία των ιδεών και η εφευρετικότητά τους!
 
 
 
 
 
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!