Εκπαίδευση

23/05/2012 - 12:30

Μπράβο Δημήτρη Θαλασσέλη!!!

yle="text-align:justify;">Γράφει: Βαγγελιώ Χρηστίδου/εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"

Μια πολύ σημαντική «πρωτιά» πέτυχε την περασμένη εβδομάδα ένας μαθητής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΕΚ) Νομού Λέσβου, γνωστού και ως «Ειδικού Γυμνασίου». Ο 13χρονος Δημήτρης Θαλασσέλης συμμετείχε μαζί με εκατοντάδες μαθητές σχολείων της χώρας στο 14ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος. Το παραμύθι με τίτλο «Οι Επτά Κήποι» που έγραψε, απέσπασε έπαινο, που του απονεμήθηκε στην τελετή που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα. Ο ίδιος είναι, όχι μόνο ο μοναδικός μαθητής από ειδικό σχολείο που συμμετείχε στο Διαγωνισμό, αλλά και ο μικρότερος σε ηλικία που διακρίθηκε.

Η ιστορία που υπαγόρευσε στην καθηγήτριά του Βατώ Φρατζόγλου ο Δημήτρης Θαλασσέλης, ήταν αυτή ενός κοριτσιού που το έλεγαν Περσεφόνη και δεν είχε κανένα φίλο, παρά μονάχα ένα κόκκινο μπαλόνι. Όταν ένας δυνατός αέρας τής το παίρνει, η ίδια αναγκάζεται να περάσει μέσα από επτά κήπους για να το βρει. Σε κάθε κήπο γνωρίζει κι έναν καινούργιο φίλο, που τη βοηθάει και μαζί περνούν ένα σωρό περιπέτειες. Βρίσκουν τελικά το μπαλόνι στον τελευταίο κήπο, αλλά μια καταιγίδα που ξεσπάει, το κάνει να σκάσει. Η Περσεφόνη στενοχωριέται που έχασε το φίλο της, αλλά οι υπόλοιποι της θυμίζουν κι αυτοί την παρουσία τους και όλοι μαζί αποφασίζουν να καθαρίσουν τον ξεραμένο κήπο και να μείνουν εκεί για πάντα.

Διακρίθηκε κι ενέπνευσε
Το παραμύθι του 13χρονου μαθητή τού ΕΕΕΚ Νομού Λέσβου ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα με ψευδώνυμο, μαζί με εκατοντάδες άλλα διηγήματα και ποιήματα μαθητών της χώρας. Έτσι, ο έπαινος που ήρθε μετά τα δύο χρυσά, τα τρία αργυρά και τα τρία χάλκινα βραβεία που πήγαν σε άλλα έργα, ήρθε μετά από ισότιμη «αναμέτρηση». Ήταν, μάλιστα, ο μοναδικός μαθητής ειδικού σχολείου που πήρε μέρος στο Διαγωνισμό, αλλά και ο μικρότερος σε ηλικία βραβευθείς, αφού τα περισσότερα βραβεία απέσπασαν μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας και λυκειακών τάξεων.

Η επιτυχία του μικρού «παραμυθά» χαροποίησε τόσο τον ίδιο, που επέστρεψε από την Αθήνα περήφανος με τον έπαινό του, όσο και την οικογένειά του που τον συνόδεψε, αλλά και τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου του.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στο μαθητή και στην εκπαιδευτικό του Σχολείου, Φραντζόγλου Βατώ, που ανέδειξε το ταλέντο του, αποδεικνύοντας έτσι ότι όλοι έχουμε ξεχωριστές ικανότητες, αρκεί στο δρόμο μας να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα τις αφουγκραστούν, θα τις εκμαιεύσουν από μέσα μας και θα τις ενισχύσουν», αναφέρει η διευθύντρια του Σχολείου, Ανδρονίκη Λεκάκη.

Οι περιπέτειες της Περσεφόνης, ωστόσο, δε σταματούν εδώ. Ενέπνευσαν και τους υπόλοιπους μαθητές τού ΕΕΕΚ, που μαζί με τη βοήθεια καθηγητών τους θα ανεβάσουν τους «Επτά Κήπους» ως μιούζικαλ στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Στην εκδήλωση που θα γίνει τότε, θα μοιραστούν στο κοινό και ορισμένα αντίτυπα του παραμυθιού, σε μορφή μικρών βιβλίων.

Μοιράσου το άρθρο!