Εκπαίδευση

30/10/2014 - 21:16

Μπράβο στην ΕΛΜΕ Λέσβου:αίτημα για δημιουργία τάξης υποδοχής προσφύγων

Τα τελευταία χρόνια η Λέσβος αποτελεί μια από τις βασικές πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη ή ταραγμένη πολιτικά κατάσταση. Αρκετοί από αυτούς διαμένουν για αρκετά μεγάλο διάστημα στο νησί, είτε επειδή οι διαδικασίες αίτησης και απονομής ασύλου είναι αρκετά χρονοβόρες, είτε για άλλους λόγους. Ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί ανήλικοι/ες των οποίων οι οικογένειες θα επιθυμούσαν να ενταχθούν σε σχολική μονάδες.

Με βάση: α) την παιδαγωγική μας συνείδηση, β) την ανάγκη υπεράσπισης του δικαιώματος πρόσβασης όλων των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και γ) το άρθρο 72 του ν. 3376/2005 (περί φοίτησης αλλοδαπών), θεωρούμε αυτονόητο το αίτημα για την ένταξη των μαθητών αυτών σε σχολική μονάδα. Με δεδομένα όμως τα εμπόδια που προκύπτουν εξαιτίας της άγνοιας της ελληνικής γλώσσας πιστεύουμε ότι η φοίτησή τους σε τάξη υποδοχής με στόχο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας θα διευκόλυνε την πρόσβασή τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ζητάμε λοιπόν να γίνουν οι απαραίτητες εκ μέρους σας ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί Τάξη Υποδοχής τουλάχιστον σε ένα Γυμνάσιο, της πόλης της Μυτιλήνης, όπου διαμένουν οι οικογένειες των μεταναστών και προσφύγων.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου είναι πρόθυμο να συμβάλει με κάθε τρόπο στην υλοποίηση του παραπάνω αιτήματος. 

Μοιράσου το άρθρο!