Εκπαίδευση

11/09/2012 - 17:00

Μπράβο τους! Πρώτο βραβείο για το Γυμνάσιο Θερμής

Μπράβο τους! Πρώτο βραβείο για το Γυμνάσιο Θερμής

Μπράβο τους! Πρώτο βραβείο για το Γυμνάσιο Θερμής

Μπράβο τους! Πρώτο βραβείο για το Γυμνάσιο Θερμής

Μπράβο τους! Πρώτο βραβείο για το Γυμνάσιο Θερμής

Μπράβο τους! Πρώτο βραβείο για το Γυμνάσιο Θερμής

Μπράβο τους! Πρώτο βραβείο για το Γυμνάσιο Θερμής

Μπράβο τους! Πρώτο βραβείο για το Γυμνάσιο Θερμής

pan style="text-align: justify; ">Γράφει η Ανθή Παζιάνου/ εφημερίδα Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

Πρώτο βραβείο για το Γυμνάσιο Θερμής Λέσβου σε Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό για την Παραγωγή Ενέργειας

Παρήγαγαν ενέργεια και κιμωλία από τηγανόλαδα!

Μια μεγάλη διάκριση κατέκτησε το Γυμνάσιο Θερμής Λέσβου στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ενέργειας “U4energy”, , όπου συμμετείχε τον Μάιο. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού πήρε το πρώτο βραβείο για το πείραμά του “Ζέστανε την τάξη σου με λάδι ελιάς και γράψε στον πίνακα με διοξείδιο του άνθρακα”, ενώ οι μαθητές του σχολείου ετοιμάζουν με τον καθηγητή τους, Γιώργο Ρούγγο τις αποσκευές τους και για την επόμενη φάση του διαγωνισμού μεταξύ σχολείων άλλων χωρών της Ευρώπης. Στο μεταξύ, η πρώτη βράβευση θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στις Βρυξέλλες.

Με αφορμή την έννοια της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των ρύπων, οι μαθητές του πειράματος προτείνουν την παραγωγή βιοπετρελαίου από χρησιμοποιημένο ελαιόλαδο για παραγωγή ενέργειας και την απομόνωση του διοξειδίου του άνθρακα των καύσεων προς ασβεστόλιθο που είναι το κυριότερο συστατικό της κιμωλίας. Έτσι, από το άχρηστο άφθονο χρησιμοποιημένο ελαιόλαδο, κατασκευάζεται χρήσιμη για το σχολείο κιμωλία, έχοντας εν τω μεταξύ παραγάγει ενέργεια οι ίδιοι οι μαθητές! Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η παραγωγή βιοντίζελ από χρησιμοποιημένα ελαιόλαδο. «Το χρησιμοποιημένο λάδι αναμειγνυόμενο με αλκοόλη και ελάχιστη ποσότητα καυστικού νατρίου μετατρέπεται σε βιοπετρέλαιο το οποίο αν καεί με τέλεια καύση παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα διαβιβάζεται σε διάλυμα υδροξειδίου του ασβεστίου, παράγει ασβεστόλιθο (ανθρακικό άλας) που είναι το κυριότερο συστατικό της κιμωλίας μαζί με το γύψο. Έτσι ανακυκλώνουμε το άχρηστο άφθονο χρησιμοποιημένο ελαιόλαδο παράγοντας ενέργεια δεσμεύουμε το διοξείδιο του άνθρακα και φτιάχνουμε κιμωλία χρήσιμη για το Σχολείο», σημειώνουν οι μαθητές.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος

Ο επιβλέπων φυσικός της ομάδας, κ. Ρούγγος επισημαίνει: «Σε επιστημονικό επίπεδο η συλλογή του διοξειδίου του άνθρακα γίνεται με αλκαλικό διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου, το αέριο απομονώνεται και ψύχεται ώστε να γίνει ξηρός πάγος. Σε πειραματικό στάδιο τορπίλες με παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα βυθίζονται στη θάλασσα και ενσωματώνονται στο βυθό όπου και παραμένουν. Στο μέλλον οι τορπίλες αυτές μπορούν να μεταφέρουν βάρος διοξειδίου 30 τόνων. Αντίστοιχα θα μπορούσε εδώ στο νησί μας να συγκροτηθεί μια επιχείρηση που να παράγει βιοπετρέλαιο από το χρησιμοποιημένο ελαιόλαδο».

Σε σχέση με τη συμμετοχή των μαθητών στην έρευνα ανέφερε: «Πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να καταλάβουμε τη σημασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω φαινομένων και προβλημάτων της καθημερινής ζωής κυρίως στις φυσικές επιστήμες. Τα αφηρημένα σχήματα μάθησης και η αγόρευση πιέζουν τους μαθητές να μάθουν χωρίς δική τους συμμετοχή. Έτσι μέσα από τέτοια σχέδια μαθήματος ενισχύεται η εκπαιδευτική διαδικασία πολύπλευρα και οι μαθητές μαθαίνουν από δικές τους δράσεις».

 

(φωτογραφίες από τα παρασκήνια των πειραμάτων)

Μοιράσου το άρθρο!