Εκπαίδευση

01/10/2012 - 15:21

Να προσέξουμε τα ακριτικά πανεπιστήμια

Να προσέξουμε τα ακριτικά πανεπιστήμια

style="text-align: justify; ">Ο «στρατηγός» του σχεδίου Αθηνά που αφορά συγχωνεύσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μιλάει στα «ΝΕΑ» για το ειδικό καθεστώς στο οποίο πρέπει να ενταχθούν το Δημοκρίτειο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 
Σε ειδικό καθεστώς για στρατηγικούς λόγους θα πρέπει να ενταχθούν τα δύο ακριτικά μας πανεπιστήμια, το Δημοκρίτειο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο επικείμενο σχέδιο συγχωνεύσεων Αθηνά, εκτιμά ο νέος «στρατηγός» της Ανώτατης Εκπαίδευσης Βαγγέλης Κουφουδάκης.
Ο Βαγγέλης Κουφουδάκης ετοιμάζει τις βαλίτσες του προκειμένου στις 10 Οκτωβρίου να έλθει στην Αθήνα (σήμερα ζει στις ΗΠΑ, όπου είναι επίτιμος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα Purdue Ford Wayne) και να αναλάβει την προεδρία της Aνεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) η οποία οργανώνει τις εξωτερικές αξιολογήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων. Από τη θέση αυτή θα έχει τον πρώτο λόγο στο σχέδιο Αθηνά, συντάσσοντας πρόταση προς τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο για το ποια τμήματα και πανεπιστήμια θα πρέπει να κλείσουν ή να συγχωνευθούν.
Ο Βαγγέλης Κουφουδάκης, υπό την ιδιότητα του πολιτικού επιστήμονα και βαθέος γνώστη των ελληνοτουρκικών θεμάτων καθώς έχει κάνει έρευνες στην εξωτερική πολιτική Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου - διετέλεσε για καιρό και σύμβουλος του κύπριου πρόεδρου Τάσσου Παπαδόπουλου - λέει στα «ΝΕΑ» ότι οι επικείμενες συγχωνεύσεις στα πανεπιστήμια θα πρέπει να λάβουν υπόψη ορισμένες ειδικές συνθήκες:
«Θα πρέπει να δούμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν τα Πανεπιστήμια Θράκης και Αιγαίου και να είμαστε πολύ επιμελείς στον χειρισμό τους, καθώς τα πανεπιστήμια αυτά διαφέρουν ως προς τα άλλα. Η δημιουργία τους στις συγκεκριμένες περιοχές της χώρας περιέλαβε και άλλα κριτήρια πέραν της εξυπηρέτησης τοπικών συμφερόντων. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη συρρικνώσουμε τα ακριτικά πανεπιστήμια, ιδίως τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι στην άλλη πλευρά των συνόρων λειτουργούν ανάλογα ιδρύματα», εξηγεί.
Το θέμα του συνυπολογισμού της γεωπολιτικής αξίας των πανεπιστημίων εξάλλου, προτού ληφθούν αποφάσεις συγχωνεύσεων, απασχολεί ήδη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η πρυτανεία του ιδρύματος τονίζει ότι το πανεπιστήμιο επιτελεί υψηλό ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό έργο, συμβάλλοντας ουσιαστικά και στην περιφερειακή ανάπτυξη του Αιγαίου, και ζητεί να σταματήσει η αυθαίρετη στοχοθέτηση δυναμικών περιφερειακών πανεπιστημίων.
«Η συζήτηση για τη σύνθεση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας θα έχει νόημα μόνον εάν αφορά το σύνολο των ΑΕΙ της χώρας (κεντρικά και περιφερειακά), λαμβάνοντας υπόψη και τα χαρακτηριστικά της ίδρυσης και ανάπτυξής τους», αναφέρει.
 
O ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ. Ενα από τα βασικά κριτήρια στις αξιολογήσεις που θα γίνουν, αλλά και στις προτάσεις των συγχωνεύσεων, είναι το αν τα πανεπιστήμια έχουν εφαρμόσει τον νέο νόμο και ιδίως αν έχουν εκλέξει Συμβούλια Διοίκησης. Καθώς αυτό είναι ήδη γνωστό στα ιδρύματα, διαφαίνεται πλέον τάση διαχωρισμού των πανεπιστημίων σε δύο κατηγορίες, σε όσα ακόμα καθυστερούν να προκηρύξουν εκλογές (ΑΠΘ, Αθηνών κ.ά.) και σε όσα προετοιμάζονται (Κρήτης, Πελοποννήσου, Χαροκόπειο κ.ά.).
 
 
«Ισως δεν προλάβουμε για του χρόνου»
Εκτός από το ζήτημα των ακριτικών ιδρυμάτων, ο κ. Κουφουδάκης αφήνει ανοικτό - για πρώτη φορά - το ενδεχόμενο αναβολής για ένα έτος του νέου Μηχανογραφικού που θα περιλαμβάνει περίπου 150 λιγότερες σχολές, όπως ήταν η αρχική πρόθεση του υπουργείου.
«Μόλις αναλάβω καθήκοντα, τα πρώτα βήματα θα είναι η αναδιάρθρωση της ΑΔΙΠ και η στελέχωσή της με επαρκές προσωπικό, ώστε να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις σε όλα τα ιδρύματα. Καθώς όμως θα έχουμε φτάσει ήδη στο τέλος Οκτωβρίου, ελπίζω να δοθεί κάποια παράταση στην υποχρέωσή μας να υποβάλουμε προτάσεις συγχωνεύσεων μέχρι τα Χριστούγεννα, δεδομένου ότι τα περιθώρια είναι προφανώς ασφυκτικά» σημειώνει.
 
 
πηγη: εφημερίδα Τα ΝΕΑ

Μοιράσου το άρθρο!