Εκπαίδευση

15/02/2018 - 09:59

Ο γάμος της χρονιάς... στο 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης!

yle="text-align: justify;">Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης υλοποίησαν - την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου - πρόγραμμα για τον παραδοσιακό γάμο της Λέσβου προσπαθώντας να αναβιώσουν τα τοπικά έθιμα. Δέκα μέρες διήρκησε  το πρόγραμμα και παρόλο που πολλά παιδιά αρρώστησαν με γρίπη όλες οι προετοιμασίες έγιναν με μεγάλο ενθουσιασμό τόσο από τα παιδιά  και τις εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς.


Οι προετοιμασίες συμπεριλάμβαναν τα προσκλητήρια και τις μπομπονιέρες, τα γλυκά, τον στολισμό του σχολείου για τον γάμο, στόλισμα των προικιών.


Τα προσκλητήρια και οι μπομπονιέρες φτιάχτηκαν στο σχολείο από τα παιδιά με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, τα γλυκά τα ανέλαβαν οι γονείς όπως και τον στολισμό του σχολείου που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από επαγγελματικούς στολισμούς. Τα παιδιά μοιράστηκαν ρόλους, εκτός από γαμπρούς και νύφες, έγιναν μουσικοί, κουμπάροι και κουμπάρες, παπάς, φωτογράφος και η μεγάλη μέρα έφτασε. Από νωρίς το πρωί τα παιδιά έφτασαν στο σχολείο με τα νυφικά, τα κοστούμια και τις καλές τους φορεσιές.  Και συνεχώς, μέχρι τις 11.00 που ξεκίνησε το μυστήριο, κατέφταναν στο σχολείο τα γλυκά, αμυγδαλωτά και μπακλαβάς, το τσουρέκι, οι ανθοδέσμες για τις νύφες και τις παράνυφες. Ευτυχώς από νωρίς ήρθαν και οι γονείς, κυρίως μαμάδες,  για να βοηθήσουν στο ντύσιμο και στις τελευταίες πινελιές του στολίσματος πριν φτάσουν οι καλεσμένοι.


Και η μεγάλη ώρα έφτασε. Οι καλεσμένοι τακτοποιήθηκαν στον πάνω  όροφο του σχολείου που είχε στολιστεί και είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για τον γάμο. Πρώτοι ανέβηκαν στην αίθουσα οι μουσικοί,  ακολουθούσε ο παπάς, παράνυφες με το κουμάρι γεμάτο νερό, το τσουρέκι για να κοπεί στο κεφάλι της νύφης, το ρύζι, τα αμυγδαλωτά, τον μπακλαβά και τις μπομπονιέρες για να μοιραστούν στους καλεσμένους στο τέλος του γάμου, οι νύφες και οι γαμπροί. Δεν έλειπε φυσικά και ο φωτογράφος που αποθανάτιζε τις στιγμές.

Ένας  από τους γαμπρούς ντύθηκε στο ταψί και ξυρίστηκε ενώ οι καλεσμένοι τραγουδούσαν τα παραδοσιακά τραγούδια για τον γαμπρό. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα τραγούδια για τη νύφη και το κόψιμο του τσουρεκιού από τις νύφες που μοιράστηκε στους καλεσμένους περιχυμένο με μέλι Ο παπάς, με τη βοήθεια των κουμπάρων, άλλαξε βέρες και στέφανα, πότισε τα ζευγάρια κρασί και όλοι μαζί χόρεψαν τον χορό του Ησαΐα με το ρύζι να γεμίζει την αίθουσα.

Μοιράσου το άρθρο!