Εκπαίδευση

12/03/2013 - 07:09

O «Γιάννης» στον εισαγγελέα Μυτιλήνης: Το ηθικό ήταν και νόμιμο;

O «Γιάννης» στον εισαγγελέα Μυτιλήνης: Το ηθικό ήταν και νόμιμο;

yle="text-align: justify;">Της Ανθής Παζιάνου/ Εφημερίδα των Συντακτών


Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης για δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Λέσβου που αφορά έξτρα αμοιβές σε ημετέρους μέσω της διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το δημοσίευμα με τίτλο «Γιάννης κερνά, Γιάννης Πίνει, Χιλιάδες ευρώ στους εαυτούς τους» κάνει λόγο για υψηλόβαθμα στελέχη του Ιδρύματος, μεταξύ των οποίων Πρυτανική Αρχή και διοικητικοί υπάλληλοι- οι οποίοι «λαμβάνουν ξανά και ξανά χιλιάδες ευρώ, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες».

Ερώτηση σχετικά με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα ερευνητικά κονδύλια κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ν. Νικολόπουλος.


Σύμφωνα με δεκάδες αποφάσεις που αναρτώνται στο σύστημα «Διαύγεια», τα μέλη της εν λόγω ελίτ, απολαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές οι οποίες προέρχονται από ερευνητικά προγράμματα που αναλαμβάνει το Ίδρυμα. Για τα παραπάνω, τα συγκεκριμένα στελέχη κρίνουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, σύμφωνα με δική τους δήλωση (Εφημερίδα «Νέα της Λέσβου» 10.09.2012) ως «πλέον κατάλληλους ερευνητές» για να εργαστούν, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με καταγγελίες των συλλογικών οργάνων απολύονται εργαζόμενοι (διδάσκοντες, ερευνητές), η φοιτητική μέριμνα πάει από το κακό στο χειρότερο και ελάχιστες υποτροφίες δίνονται σε φοιτητές.


Παράδειγμα: αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο το Έργο «ΠΟΛΥΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ». Σε αυτό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει οριστεί ιδρυματικός υπεύθυνος ο Πρύτανης. Το εν λόγω έργο έχει, πάλι σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, 7 δράσεις οι οποίες έχουν επιστημονικούς υπεύθυνους συγκεκριμένα μέλη ΔΕΠ, ομάδες έργου μέλη ΔΕΠ και μόνιμο διοικητικό προσωπικό, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται ξανά και ξανά στις αποφάσεις που αναρτώνται στο «Διαύγεια». Η εν λόγω διαδικασία ακολουθείται και για άλλα έργα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται, όπως λέει και το δημοσίευμα Πανεπιστήμιο «δύο ταχυτήτων», όπου η ελίτ απολαμβάνει αμοιβές έξτρα του μισθού της.


Το ζήτημα που θέτει η τοπική κοινωνία είναι ότι ενώ το πανεπιστήμιο έχει οικονομικά προβλήματα και συλλογικά όργανα καταγγέλλουν απολύσεις, κάποιοι προσλαμβάνουν τους εαυτούς τους και άλλους ήδη μόνιμους υπαλλήλους σε νέες θέσεις εργασίας, αντί τα χρήματα αυτά να διατίθενται σε νέους άνεργους ερευνητές ή στη φοιτητική μέριμνα. Αν δηλαδή αυτό είναι νόμιμο, δεν κρίνεται και ως ηθικό.


Από την άλλη επικρατεί προβληματισμός γύρω από το ότι υπάλληλοι σε διοικητικές θέσεις οι οποίοι ήδη πληρώνονται από το κράτος για να υποβάλλουν προτάσεις και για να διαχειρίζονται ερευνητικά έργα, φαίνεται ότι ξαναπληρώνονται για την ίδια δουλειά, χωρίς, επίσης να διευκρινίζεται το ωράριό τους. Κι ενώ πάγιο αίτημα του Συλλόγου Συμβασιούχων είναι η συμμετοχή του στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ερευνών, όπως προβλέπεται και από τους κανονισμούς του Ιδρύματος, ο εκπρόσωπός τους δεν καλείται.

Μοιράσου το άρθρο!