Εκπαίδευση

13/08/2017 - 07:42

O μαθητής Σπύρος Μπάζιος από τη Λέσβο εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Αμερική

yle="text-align: justify;">Μία νέα διάκριση για την Λέσβο έρχεται από το 4ο Λύκειο Μυτιλήνης. Ο Σπύρος Μπάζιος, μαθητής της Γ΄ Λυκείου μέχρι πριν δύο μήνες, είναι το πρόσωπο που επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διατλαντικό πρόγραμμα ¨Benjamin Franklin¨ στην Αμερική.

 
Το πρόγραμμα  ¨Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship¨ (σε συντομία BFTF) είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα που ξεκίνησε και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής και φιλοξενείται στο πανεπιστήμιο Wake Forest της Βόρειας Καρολίνας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 55 νέοι, από τους οποίους, 45 εκπροσωπούν  χώρες της Ευρασίας και 10 την Αμερική. Η επιλογή τους γίνεται μετά από μια διαδικασία αξιολόγησης  από την αμερικανική πρεσβεία της χώρας τους. 
 
Σκοπός του προγράμματος είναι η συνεργασία με άλλους μαθητές στη διευρεύνηση και προσπάθεια επίλυσης παγκόσμιων προβλημάτων και διατλαντικών θεμάτων. Οι νέοι αναλαμβάνουν διπλωματικούς ρόλους και μέσα από σεμινάρια, διαλέξεις αλλά και προσομοιώσεις μαθαίνουν να καλλιεργούν  ρόλους αρχηγίας, υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των χωρών τους. 
 
Ο Σπύρος Μπάζιος επιλέχθηκε στις 14 Μαρτίου 2017 μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης που περιελάμβανε εκτός από βιογραφικό και συνέντευξη από  το μορφωτικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Έδωσε Πανελλήνιες και μετά έφυγε για την Αμερική. Επέστρεψε πριν λίγες μέρες και μας λέει: "Η εμπειρία από την φοίτησή μου στο πρόγραμμα  του Wake Forest  ήταν συναρπαστική. Γνώρισα ανθρώπους από πολλές χώρες, γίναμε φίλοι και δουλέψαμε μαζί σε προγράμματα του πανεπιστημίου. Ταξιδέψαμε στην Ουάσιγκτον και επισκεφτήκαμε  μουσεία, τον λευκό οίκο και το State Department. Για δέκα μέρες έμεινα στο σπίτι μιας αμερικανικής οικογένειας όπου η υπέροχη φιλοξενία με έκανε να καταλάβω τον τρόπο ζωής και σκέψης των Αμερικανών. Μια απο τις πιο σημαντικές στιγμές διαδραμματίστηκε στο State Department όπου μαζί με τους άλλους fellows συμετείχαμε σε μια προσομοίωση μιας υποθετικής κρίσης, προσπαθώντας να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των χωρών που εκπροσωπούσαμε."
 
Ο Σπύρος θέλει να σπουδάσει στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και να ασχοληθεί με την πληροφορική στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Κλείνοντας, μας τονίζει: "θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα. Μαρκέλλα Καράγιωργα, σύνδεσμο της αμερικανικής πρεσβείας, τον κ. Σταύρο Ανδρεαδέλλη, πρώην διευθυντή του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης για την στήριξη που μου παρείχαν, καθώς και την κα Εριφύλη Ιατρού, καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου μου"
 

Μοιράσου το άρθρο!