Εκπαίδευση

25/05/2011 - 07:23

O Παναγιώτης Αθηναίος νέος Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου

Ενημέρωση από την Αγωνιστική Παρέμβαση

Συνεδρίασε τηΔευτέρα 24/5 για δεύτερη φορά το νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου με θέμα τη συγκρότηση σε σώμα μετά τις αρχαιρεσίες της 5ης Μάη. Οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου ήταν οι ίδιες με την προηγούμενη συνεδρίαση και καμία διαφορετική τοποθέτηση δεν ακούστηκε. Η ψηφοφορία όμως έβγαλε άλλο αποτέλεσμα: ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Παρέμβασης (Α. Μπάλλας) πήρε τρεις ψήφους και ο υποψήφιος της ΠΑΣΚ (Π. Αθηναίος) τέσσερις· έτσι εκλέχτηκε Πρόεδρος Ψηφίστηκε δηλ. και από τη ΔΑΚΕ. Τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου μοιράστηκαν στις δύο παρατάξεις που εξέλεξαν τον πρόεδρο (Γενικός Γραμματέας ο Μ. Στρατάκης από τη ΔΑΚΕ, Αντιπρόεδρος ο Γ. Κουκούλας από την ΠΑΣΚ και Ταμίας ο Α. Κουτσαντώνης από τη ΔΑΚΕ, όλοι με τέσσερις ψήφους). Οι εκπρόσωποι των άλλων δύο παρατάξεων παραμένουν ως μέλη στο ΔΣ (Μπάλλας και Τσιρεπλής από την Αγωνιστική Παρέμβαση, Περδικούρη από την Αυτόνομη Πρωτοβουλία).

Έτσι, μία ημέρα πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς- και ιδίως με τον Σαμαρά- με θέμα τη συναίνεση στην στρατηγική της κοινωνικής λεηλασίας που υλοποιεί ως σήμερα το ΠΑΣΟΚ, καταδείχθηκε με σαφήνεια στα μάτια όλων μας αυτό που ήδη γνωρίζαμε: η επίδικη «συναίνεση» υπάρχει ήδη στην κοινωνική βάση και στα συνδικαλιστικά στελέχη των δύο παρατάξεων του δικομματισμού. Η ΔΑΚΕ δεν καταδέχτηκε να δικαιολογήσει την ψήφο της, ούτε ζήτησε εναλλαγή στο προεδρείο, εξοφλώντας προφανώς παλιότερα γραμμάτια (να θυμίσουμε ότι πέρυσι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ είχαν συμφωνήσει να μοιραστούν τη θέση του προέδρου αλλά ελλείψει ενδιαφερομένων ΠΑΣΚιτών παρέμεινε πρόεδρος όλο το διάστημα ο Κουτσαντώνης της ΔΑΚΕ) και δίνοντας διαπιστευτήρια στη Διοίκηση (ας μην ξεχνάμε ότι τα δύο στελέχη της ΔΑΚΕ στο ΔΣ είναι Διευθυντές Σχολείων και είναι σε εξέλιξη διαδικασία νέων κρίσεων).

Επιπλέον, είναι πολύ σαφές και ότι η συναίνεση αυτή μεθοδεύτηκε ήδη από τις εκλογές· ας θυμηθούμε τη διαφορά που είχε η ΠΑΣΚ στην κάλπη της ΟΛΜΕ (105) και σ’ αυτήν της ΕΛΜΕ (131) καθώς και το αντίστοιχο αποτέλεσμα της ΔΑΚΕ (233 στην ΟΛΜΕ και 201 στην ΕΛΜΕ). Φαίνεται καθαρά ότι, μπροστά στη διαφαινόμενη πανωλεθρία της ΠΑΣΚ, η ΔΑΚΕ (ή κάποια στελέχη της) έστειλε τριάντα περίπου πειθαρχημένους ψήφους της στην ΠΑΣΚ προκειμένου να διατηρηθούν οι συσχετισμοί στο ΔΣ της ΕΛΜΕ και να μη χαθεί η γαλαζοπράσινη πλειοψηφία. Σημειωτέον ότι η ΠΑΣΚ δεν έχασε τον δεύτερο εκπρόσωπο- τον οποίο θα κέρδιζε η ΕΣΑΚ, και θα υπήρχε αριστερή πλειοψηφία στο ΔΣ- μόλις για οχτώ ψήφους· ήταν προφανές ότι οι ψήφοι της ΔΑΚΕ δεν πήγαν χαμένοι…

Έτσι η παράταξη της Διοίκησης (το ψηφοδέλτιό της συγκρότησαν ο …προϊστάμενος παιδαγωγικής καθοδήγησης Π. Ελευθερίου και ο Διευθυντής και διορισμένο μέλος του ΠΥΣΔΕ Σ. Μαριγλής) ανέλαβε τα ηνία του σωματείου με τη συνεργασία της …εφεδρικής παράταξης της Διοίκησης, της ΔΑΚΕ…

Συναδέλφισσες/-οι

Η κατάσταση στο σωματείο είναι εξαιρετικά κρίσιμη· παρά τη σαφή αποδοκιμασία των εκλογών για ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, οι παρατάξεις αυτές μεθοδεύουν τη συναίνεση σε όλες τις βασικές κυβερνητικές επιλογές και στοχεύουν στην αδρανοποίηση και τη περαιτέρω γραφειοκρατικοποίηση του σωματείου. Ήδη στη χτεσινή συνεδρίαση ανέβαλαν την ψήφιση κειμένων που κατέθεσε η Αγωνιστική Παρέμβαση ενάντια στην ελαχιστοποίηση των μεταθέσεων και ενάντια στις απολύσεις και στο πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο, προφανώς για να πάρουν πρώτα την έγκριση από τους ανωτέρους τους και αφού αποψίλωσαν τα κείμενα από «κακές» λέξεις όπως ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ-ΕΕ κ.λπ..

Μόνη λύση για τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν δράση από τα κάτω· με συλλογικές διαδικασίες, συνελεύσεις, ενεργοποίηση της επιτροπής αγώνα αλλά και συνεχή πίεση προς το ΔΣ. Να μη χαρίσουμε το σωματείο στους γραφειοκράτες, ιδιαίτερα σήμερα που ένας μεγάλος κοινωνικός αγώνας είναι πιο αναγκαίος από ποτέ.

 

Υ.Γ. Με προτάσεις της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας και της Αγωνιστικής Παρέμβασης αποφασίστηκαν στην ίδια συνεδρίαση και τα εξής:

1. Να ερωτηθεί η Διοίκηση για το αν συνεχίζεται και για πόσο η καταβολή του 1,70 € στον ιδιώτη για τη μισθοδοσία μας, για το πού βρισκόμαστε όσον αφορά την ένταξή μας στην ΕΑΠ, καθώς και για το αν η Διοίκηση εξασφάλισε το κονδύλι που αναζητούσε προκειμένου να επιστρέψει τα χρήματα που παρανόμως είχε παρακρατήσει από τους συναδέλφους.

2. Να ζητηθούν από τη Διοίκηση τα κενά που έδωσε στις 15/4 βάσει των οποίων έγιναν και οι μεταθέσεις και να εξακριβωθεί αν τα κενά δόθηκαν από το ΠΥΣΔΕ, ως όφειλαν, ή από τον προϊστάμενο μόνο.

3. Να ερωτηθεί η Διοίκηση για τα κριτήρια που έλαβε υπόψη της στον ορισμό των Λυκειακών Επιτροπών Εξετάσεων και των επιτηρητών- καθώς έχουν υπάρχει πολλές διαμαρτυρίες για αδικίες- όπως και για το σε ποιο ποσοστό υπήρξε ανανέωση στη συγκρότηση των επιτροπών αυτών.

Μοιράσου το άρθρο!